Policie zvedla udání na Kalouska. Přišlo z řad VV

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 10. 2011 13:30
Vyšetřuje se, zda ministr financí nedostal v roce 2008 úplatek od šéfa společnosti Penta
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Reuters

* Upřesnili jsme informace o trestním oznámení na ministra Kalouska

Praha - Protikorupční policie začala oficiálně vyšetřovat, zda ministr financí Miroslav Kalousek nepřijal úplatek za to, že v roce 2008 ještě jako ministr financí za KDU-ČSL povolil internetové kurzové sázky. 

Policie tak zvedá trestní oznámení místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma, o němž už v květnu informovalo Aktuálně.cz.

Jarolímovo podání sice formálně míří na neznámého pachatele, v textu však jednoznačně obviňuje právě ministra Kalouska.

"Prověřování vedeme pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a také uplácení," řekl bez dalších podrobností šéf protikorupční policie Tomáš Martinec deníku Právo, který o kroku policie informoval.

To, že bylo prověřování oficiálně zahájeno, potvrdila i mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Co tvrdí oznamovatel

Aktuálně.cz má text Jarolímova oznámení k dispozici. Autor v něm rekapituluje, jak byly internetové sázky povoleny. 

V srpnu 2008 dostal předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podle vlastních slov nabídku od spolumajitele skupiny Penta Marka Dospivy.

Ten prý slíbil lidovcům sponzorský dar deset milionů, pokud zajistí, že ministerstvo financí povolí internetové sázky a že bude odvolán ředitel loterijního odboru na ministerstvu Ondřej Vltavský.

Penta odmítá

Senátor Čunek Aktuálně.cz v květnu Aktuálně.cz řekl, že jako tehdejší šéf lidovců odmítl a inkriminovaný rozhovor s Dospivou potvrdil.

Penta naopak tvrdí, že se schůzka neuskutečnila. "Je to úplný nesmysl," uvedl v reakci na Čunka mluvčí společnosti Martin Danko.

Faktem je, že v prosinci 2008 ministr financí Miroslav Kalousek internetové sázky povolil pěti českým firmám, mimo jiné i Fortuně, která patří Pentě.

Kromě Fortuny bylo  internetové sázení povoleno i Sazce, Synot Tipu, Tipsportu a Chanci. Platné je na deset let.

Kalousek: Útok před sněmem TOP 09

Podle Práva nyní figuruje ve spisu přímo Kalousek jako podezřelý z přijetí úplatku a zneužití pravomocí a Dospiva jako ten, kdo měl ministra financí uplatit. Oba však takové obvinění popírají.

"Je to naprosto absurdní konstrukce, jejíž účel může být jediný, mediálně mě pošpinit, a to pokud možno ještě před sněmem TOP 09. Pravdy na tom nemůže být ani zbla. Povolovalo se to řadě společností a mohu absolutně vyloučit, že by za tím rozhodnutím byla jakákoliv korupční motivace nebo že bych za to vzal jakýkoliv úplatek. Jisté kruhy musí být velmi zoufalé, že něco takového vymýšlejí," řekl deníku Kalousek s tím, že jde podle něj spíše o policejní provokaci.

TOP 09 před dvěma lety obdržela sponzorský dar 11 milionů korun od brněnského podnikatele Dušana Novotného a podle Práva policie prověřuje, zda nešlo o zprostředkování peněz od Penty. Ta od Novotného v roce 2004 odkoupila síť lékáren.

"Je to naprosto šílená konstrukce," řekl deníku Kalousek. "Naprosto nechápu, co by s tím měl společného pan Novotný z Brna."

Dospivův mluvčí Martin Danko v reakci na postup policie opět označil celou věc za umělou konstrukci. Podle něj ji šíří bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Ten letos na jaře časopisu Ekonom řekl, že šéf Penty za povolení internetového sázení nabízel osm až deset milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy