Policie řeší: Lze v Česku koupit už i Klausovu milost?

Domácí Domácí
17. 10. 2011 17:47
Odsouzená a následně omilostněná policistka řekla svému lékaři, že si svou milost koupila
Prezident podle zprávy přihlédl k tomu, že se za Kadlecovou zaručilo mnoho žadatelů.
Prezident podle zprávy přihlédl k tomu, že se za Kadlecovou zaručilo mnoho žadatelů. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Na udílení prezidentských milostí dopadl stín podezření z uplácení. Případ už má na stole i protikorupční policie.

Odsouzená policistka Radka Kadlecová, která od Václava Klause dostala milost v roce 2009, se podle týdeníku Respekt pochlubila svému lékaři, že "milost pro ni je již zakoupena".

Kadlecová, jež trest dostala za braní úplatků, to psychiatrovi Martinu Konečnému řekla ještě před udělením milosti a její sdělení je zachyceno v přijímací zprávě do nemocnice v Ostrově u Karlových Varů.

A následně milost skutečně dostala.

Jak zjistil deník Aktuálně.cz, případem se již začala zabývat protikorupční policie. "Ano, mohu to potvrdit. Ale jsme teprve na začátku," uvedl mluvčí Jaroslav Ibehej.

Radka Kadlecová byla zaměstnaná u karlovarské cizinecké policie a přijímala peníze od lidí, kteří žádali o povolení pobytu v Česku. Krajský soud v Plzni ji za to poslal na dva roky do vězení.

Policistka ale situaci psychicky nezvládla a zhroutila se. Byla tak hospitalizována na psychiatrické klinice v Ostrově. Po čtrnácti dnech byla propuštěna a požádala o milost. Později se na psychiatrii vrátila. Soudce poté souhlasil s odkladem nástupu trestu ze zdravotních důvodů.

Lékař nejprve o všem pomlčel

Při druhé návštěvě psychiatrie se prý Kadlecová lékaři svěřila s tím, že dostane prezidentskou milost.

Podle týdeníku, který získal kopii přijímací zprávy, se v ní píše: "Odsouzena za přijímání úplatků, které jí byly nabízeny v jejím zaměstnání cizinecké policie, sua sponte uvádí, že je pro ni již zakoupena milost u prezidenta republiky, na cílený dotaz potvrzuje, že úplatky přijali taky poradci prezidenta."

Podle zprávy k udělení milosti přihlédl prezident k tomu, že se za Kadlecovou zaručilo mnoho žadatelů. Důvodem byl také její zdravotní stav.

V roce 2009 lékař Konečný o všem pomlčel a rozhodl se, že na policii nepůjde. O svém kroku se radil i s právníky nemocnice. Důvodem jeho mlčení bylo zachování lékařského tajemství. Později si však své rozhodnutí rozmyslel.

"Pak se ale změnil trestní řád a já jsem časem zjistil, že na korupci už se ohlašovací povinnost vztahuje. Proto jsem teď případ nahlásil policii," řekl Respektu Konečný.

Hrad podezření z korupce odmítá.

Dopis byl jen formalita

Psychiatr ovšem údajně nebyl jediný člověk, kterému se Kadlecová podplacenou milostí pochlubila. Svěřila se prý i starostovi obce Chyše na Karlovarsku Miroslavu Dorňákovi, ze které pochází. Ten napsal prezidentovi dopis na její podporu.

"Potkal jsem ji pár měsíců poté, co dostala milost. Optal jsem se, jak se má, a ona mi během rozhovoru řekla, že dopis, který jsem psal, byla jenom formalita. Milost byla zaplacená, potřebovali mít pouze naoko něco v ruce, cítil jsem se podvedený," řekl starosta Respektu.

Podle Respektu se v případu angažoval bohatý významný podnikatel z Ostrova Alfréd Fajkoš, který je strýcem Kadlecové. Ten připravoval podklady pro hradní kancelář.

Fajkoš i Kadlecová ale vše při přímé konfrontaci Respektu popřeli. Je to podle nich lež, stejně jako zápis v lékařském protokolu.

 

Právě se děje

Další zprávy