Dohodnuto. Některé profese půjdou do důchodu dříve

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
13. 10. 2011 13:45
Tripartita se shodla na takzvaných předdůchodech
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Tripartita se shodla na zavedení takzvaného předdůchodu, tedy předčasných důchodů pro lidi s namáhavými profesemi. Přispívat by na něj měli zaměstnavatelé.

Zaměstnanci z vybraných profesí by mohli odcházet do důchodu zřejmě o jeden až pět let dříve, než zákon stanoví pro všechny ostatní (základní tabulku najdete zde).

Okruh "předdůchodců" by měl stanovit přímo zákon a měl by zahrnout zaměstnance zařazené legislativou do rizikové skupiny tři a čtyři. To jsou například horníci či lidé pracující v nebezpečném, prašném či příliš horkém prostředí.

Zároveň má vzrůst limit pro daňové osvobození příspěvků, které lidé dostávají od zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění, z nynějších 24 tisíc korun ročně až na 36 tisíc. Na straně zaměstnavatele není úprava zákona o dani z příjmu nutná, protože zaměstnavatelé mohou zahrnout do nákladů platby v libovolné výši, pokud jsou příspěvky upraveny v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpise

"Takzvané předdůchody chceme spustit současně s provedením důchodové reformy, tedy k 1. lednu 2013," říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Jím vedené ministerstvo společně s ministerstvem financí nyní připraví materiál pro poradu ekonomických ministrů, řešící zejména dopady na státní rozpočet a další souvislosti.

"Základním cílem je, aby tento systém byl výhodnější než předčasný odchod do důchodu, umožněný už současnými předpisy," dodává Drábek.

Zástupci firem a odborů nesouhlasili s variantou navrženou ministerstvem financí. To navrhovalo, aby se daňové úlevy u všech lidí zvýšily z 24 tisíc korun ročně na 30 tisíc. Okruh lidí, kterých se budou předdůchody týkat, by si pak firmy v dohodě se zástupci zaměstnanců stanovily v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpisem.

 

Právě se děje

Další zprávy