IZIP stál už o osm set milionů více, než VZP uváděla

Radek Nohl Radek Nohl
16. 10. 2011 12:30
Pojišťovna tvrdí, že v budoucnu bude roční provoz zdravotních knížek stát 150 milionů
Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Kritizovaný projekt elektronických zdravotních knížek IZIP stál VZP více než 1,8 miliardy korun.

Největší česká zdravotní pojišťovna to uvedla poté, co se objevily pochybnosti okolo prodeje akcií.

Až doposud přitom její zástupci tvrdili, že VZP investovala do zdravotních knížek o zhruba osm set milionů méně.

"Je to zcela nesmyslná částka na to, co IZIP předvedl. Dokážu si představit, že projekt mohl být mnohem levnější," řekl Aktuálně.cz člen správní rady VZP a poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

Projekt, za kterým doposud stáli dva europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, má přitom peníze v resortu ministra Leoše Hegera ušetřit. Zároveň by měl i lékařům ulehčit práci.

Přemlouvejte pacienty, láká IZIP lékaře na odměny

Podle zástupců zdravotní pojišťovny a společnosti IZIP je však opomíjeno, že značná část z prostředků byla určena na to, aby začali lékaři systém využívat.

Fakta v kauze IZIP
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Fakta v kauze IZIP

  • Firmu IZIP, která projekt elektronických zdravotních knížek zajišťuje, založili v roce 2001 tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký spolu s lékařem Pavlem Hronkem.
  • Zkušební provoz začal v roce 2002, až v listopadu 2004 se ale systém dostal do běžného provozu. Samotné vytvoření systému stálo zhruba 300 milionů korun.
  • Projekt dlouhodobě sklízí kritiku z různých stran. Jejím terčem je hlavně jeho cena a financování. Na druhou stranu projekt v minulosti dostal i několik mezinárodních ocenění.
  • K nejhlasitějším kritikům projektu patří dlouhodobě bývalý ministr zdravotnictví a nynější středočeský hejtman David Rath. Letos v lednu s kritikou přišli i poslanci vládní strany Věci veřejné, požadovali zastavení tohoto podle nich "pochybného projektu".
  • Před několika dny Česká televize uvedla, že Cabrnoch a Ouzký přenechali 49 procent firmy IZIP neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Ministr zdravotnictví Leoš Heger následně vyzval prostřednictvím členů správní rady vedení VZP, aby uskutečnilo audit vztahů a smluv mezi pojišťovnou a firmou.
  • Ředitel VZP Horák v pondělí řekl, že navrhne správní radě pojišťovny převzetí celého projektu IZIP. Koupit by mohla všechny akcie IZIP či převzít všechny aktivity, řekl.

"Nejsem přesvědčen, že by doktoři dostávali nějaké dramatické částky," reagoval na slova manažerů VZP Skalický, který na jejich kroky ve správní radě dohlíží.

V praxi mají lékaři slíbeno za každého nového klienta nebo zápis do knížky odměnu v jednotkách až desítkách korun. "Mně tohle vadí. Já nikoho přemlouvat nebudu," prohlásil předseda Sdružení ambulantních specialistů Zoran Jojko.

Šéf VZP Pavel Horák však uvedl, že mezi lékaře na těchto odměnách rozdělili více než 230 milionů korun.

"Dnes jeden lékař neví, co udělal druhý. Díky elektronickým zdravotním knížkám se mohou ušetřit peníze. Často se stává, že dva doktoři předepíšou pacientovi zbytečně stejné léky," nesouhlasí s výtkami přednosta kardiocentra pražské nemocnice IKEM Jan Pirk.

Od nuly až k 1,8 miliardy

Podle informací Aktuálně.cz projekt od začátku spuštění do roku 2008 spolykal více než 700 milionů korun. Jen samotné vytvoření systému přišlo na 300 milionů korun.

Poté se podle mluvčího VZP Jiřího Roda ověřovala funkčnost projektu a mezi roky 2004 až 2006 začal počet klientů, uživatelů, zápisů i čtení růst.

"Bylo možné očekávat první přínosy," vysvětlil Rod, proč v tomto období tekly do projektu další stamiliony.

Místo toho se ale poté IZIP zastavil. "Trvalo další dva roky, než se podařilo negativní zvrat překonat," prohlásil Rod.

VZP do projektu začala znovu naplno investovat v době úřednické vlády Jana Fischera.

V roce 2009 poslala pojišťovna na elektronické zdravotní knížky 190 milionů korun. Loni do nich pojišťovna podle poslanců investovala přes 250 milionů korun. Zbylá částka putovala do projektu v letošním roce.

"Je to jeden velký průšvih. Od začátku to smrdí korupcí," tvrdí poslanec Věcí veřejných Michal Babák, který rovněž usedá ve správní radě VZP. 

Podle Horáka je i přes tyto výdaje projekt dobrý a peníze by se mohly vrátit díky úsporám. Zástupci pojišťovny řekli, že by v budoucnu systém mohl ročně ušetřit nejméně tři miliardy korun.

Europoslanec Ouzký na svém webu uvedl, že podle nezávislé studie již IZIP tuto částku VZP přinesl za tři roky fungování. Když se ho Aktuálně.cz chtělo zeptat na detaily, odkázal redaktora jen na své vyjádření.

Někdo chce projekt zastavit, tvrdí hejtman ČSSD

Podle místopředsedy správní rady Jiřího Běhounka (nominovaný za ČSSD) se tu jen vyvíjí tlak, aby se elektronické zdravotní knížky nezavedly. "Úspory budou v budoucnu vyšší nežli vložené investice," míní hejtman Kraje Vysočina Běhounek.

Projekt ale dostal poslední šanci. Pokud se ve dvou krajích, kde byl spuštěn jeho zkušební provoz, neukáže, že dokáže přinést úspory, hrozí ostatní členové správní rady VZP skutečně jeho zastavením.

"Celý projekt, který je založen na dobrovolnosti lékařů a pacientů, nemá šanci fungovat. Za těchto podmínek to spíše vypadá na obrovský tunel, který tu funguje už deset let," řekl člen dozorčí rady pojišťovny Radim Vysloužil.

Kvůli řadě pochybností Horák v pondělí prohlásil, že chce, aby pojišťovna celý projekt převzala. Tím by se podle něj jednou pro vždy celá situace vyřešila.

"Je to projekt jedné pojišťovny. Pokud lékaři nemají dostatečný počet pojištěnců, těžko budou mít zájem ho používat. Kdyby už teď generoval nějaké úspory, tak by se na to dívali lidé jinak," prohlásil člen správní rady VZP a poslanec Věcí veřejných Jiří Rusnok.

VZP je v současné době v těžké finanční situaci. Do konce roku 2012 propustí zhruba 800 zaměstnanců.

Zároveň bude ředitelům a jejich náměstkům snížen od příštího roku plat o deset procent. Plánují se i další škrty, které se projednají na nejbližším zasedání správní rady VZP.

 

Právě se děje

Další zprávy