Na Ruzyni popré přistál kolos Airbus A380

Domácí Domácí
2. 10. 2011 12:43
Společnost Lufthansa takto oslavila 45. výročé svých letů do Prahy
Airbus A380 jde na přistání
Airbus A380 jde na přistání | Foto: Reuters

Praha - Tisíce lidí se dnes po deváté hodiny dočkaly na pražském ruzyňském letišti výjimečné události. Poprvé zde přistál obří letoun Airbus A380.

Neznamená to, že bude do Prahy létat na pravidelné lince. Jde o ojedinělý počin německé společnosti Lufthansa, která tímto způsobem oslavila pětačtyřicáté výročí svého prvního letu do Prahy.

Stroj se v české metropoli zastavil na cestě z Frankfurtu do Budapešti, před polednem odletěl.

Airbus A380 je schopen přepravit maximálně 880 pasažérů. Rozpětí křídel tohoto stroje je téměř 80 metrů, dlouhý je 73 metrů.


Lufthansa své Airbusy A380 uzpůsobila pro přepravu 526 cestujících. Na horní palubě se nachází osm sedadel zcela nově vybavené první třídy. Na horní palubě je umístěno také 98 sedadel pro cestující v obchodní třídě. Na spodní palubě je instalováno 420 sedadel ekonomické třídy.

Firma uvedla, že zástěny pohlcující hluk, speciálně vyvinuté izolační materiály vnějšího pláště letounu i speciální konstrukce podlahy s pěnovou izolací tlumící nežádoucí zvuky zajišťují nejtišší prostory první třídy na světě.

Na ruzyňském letišti sledoval první přistání kolosu na území České republiky i fotoreportér Aktuálně.cz Jan Langer. V průběhu dne vám nabídneme galerii jeho fotografií.

 

 

Právě se děje

Další zprávy