VZP chybí miliardy, tvrdé škrty pocítí i nemocnice

Radek Nohl Radek Nohl
27. 9. 2011 9:13
Největší pojišťovna pošle příští rok do českého zdravotnictví o deset miliard méně
Foto: Ondřej Besperát

* Opraven údaj o počtu lidí, kteří by měli přijít do konce roku 2012 o práci: místo 1300 lidí uvedeno správné 800

Praha - České zdravotnictví čekají v roce 2012 větší škrty, než se původně předpokládalo.

Od největší zdravotní pojišťovny VZP by do celého systému mohlo přitéct zhruba o deset miliard korun méně, což je o pět procent nižší částka než loni.

Se škrty pojišťovna již začala. Do konce roku 2012 tu přijde o práci téměř 800 lidí.

Navíc správní rada VZP také schválila, že se od příštího roku sníží platy všech vedoucích pracovníků o deset procent. "Důvodem je současná ekonomická situace," uvedl k plánovaným změnám mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Jenže problémy čekají i na nemocnice. Podle poslance ČSSD a člena správní rady VZP Jaroslava Krákory jedním z návrhů je zrušit oddělení, u kterých pacienti neobsadí alespoň padesát procent lůžek.

Pojišťovna propustí pětinu zaměstnanců

Další poslanci a členové správní rady VZP mluví i o snižování počtu lůžek. Téměř jisté prý už je, že na lázeňskou péči půjde v příštím roce o 150 milionů korun méně.

O změnách informoval zaměstnance ředitel VZP Horák v dopise, který jim rozeslal.
O změnách informoval zaměstnance ředitel VZP Horák v dopise, který jim rozeslal. | Foto: Ludvík Hradilek

Zvažuje se rovněž slučování krajských poboček pojišťovny. VZP podle plánu, který představil ředitel Pavel Horák, opustí do dvanácti měsíců zhruba dvacet procent zaměstnanců. Ještě do konce letošního roku přijde o práci 450 lidí. Další budou propuštěni v průběhu roku 2012.

"Cílem je, aby na jednoho zaměstnance připadlo nejméně 1700 pojištěnců, čímž se VZP přiblíží v tomto parametru zaměstnaneckým pojišťovnám," napsal Horák svým podřízeným v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici. Rod dodal, že díky tomu se ušetří v následujících letech zhruba 430 milionů korun.

"Asi těžko si můžeme myslet, že ekonomická krize nepřijde. Nemůžeme to přehlédnout a musíme šetřit," prohlásil pro Aktuálně.cz poslanec TOP 09 Jan Farský, který také usedá ve správní radě.

Její členové se v pondělí předběžně dohodli na tom, že se v příštím roce sníží úhrady pojišťovny na 95 procent roku 2010.

Lékaři: Hrozí omezení zdravotní péče

Podle poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíkové bude největším problémem zřejmě zvýšení DPH a také to, že VZP už nemůže čerpat z rezerv.

O tom, kolik zdravotní pojišťovna bude nemocnicím platit, však musí definitivně rozhodnout ministerstvo zdravotnictví.

"Domníváme se, že tu hrozí omezení zdravotní péče. Jedním z důvodů je i to, že stále více lékařů odchází do zahraničí," uvedl mluvčí lékařské komory a člen správní rady VZP Michal Sojka.

Poradíme si, říká ministerstvo

Pavel Vepřek, který je poradcem ministra zdravotnictví Leoše Hegera, říká, že díky elektronickým aukcím, seškrtání počtu akutních lůžek nebo novému systému DRG, díky kterému dostanou nemocnice za stejnou péči stejně peněz, může resort ušetřit dostatečné množství peněz.

"Bude také záležet, jak se nemocnice budou chovat a jak se začnou pojišťovny v příštím roce ohánět," prohlásil Vepřek.

Díky změnám, které přináší první reformní balík, by se mohlo v Hegerově resortu v příštím roce ušetřit zhruba osm miliard korun.

Jde například o zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Nově budou muset pacienti platit za léky do 50 korun nebo za podpůrné a doplňkové přípravky.

Lékárny navíc nebudou moci lákat na třicetikorunové slevy. Na druhou stranu ale právě v lékárnách nebudou pacienti již platit třicet korun za každou položku receptu, ale za celý recept.

 

Právě se děje

Další zprávy