Za problémy Šluknovska může i štědrý stát, míní Nečas

Domácí Domácí
19. 9. 2011 14:16
Ministr Drábek posiluje v neklidné oblasti kapacitu veřejně prospěšných prací o 100 míst
Premiér Petr Nečas před hernou v Novém Boru, kde místní Romové napadli hosty a jednoho vážně zranili mačetou.
Premiér Petr Nečas před hernou v Novém Boru, kde místní Romové napadli hosty a jednoho vážně zranili mačetou. | Foto: ČTK

ODS) odhodlal k cestě do neklidných oblastí v severních Čechách.

Po setkání s představiteli obcí na Šluknovsku řekl, že za nepokoje mezi tamními starousedlíky a Romy může především štědrá sociální politika nastavená minulými vládami.

Změny v podmínkách přidělování sociálních dávek, které chce vláda k 1. lednu prosadit, by podle premiéra měly přispět k tomu, aby si lidé ze sociálně vyloučených lokalit uvědomili, že získané sociální dávky dostávají za odvedenou práci.

"Bude to obnovení té samozřejmosti, že peníze nejsou zadarmo, ale něco pro ně musím vykonat," citovala Nečase Česká televize.

Prohlédněte si fotografie z premiérovy návštěvy Šluknovska:

Policisté zůstanou, ujistil Nečas

Nečas zároveň zdůraznil, že si váží lidí z Nového Boru, kteří se nepřidali k těm demonstracím, které organizovaly neonacistické skupiny typu Dělnické strany. "Svůj občanský protest vyjádřili naprosto odděleně," prohlásil Nečas. Pro jejich obavy z rostoucí kriminality má prý ale pochopení.

"Naší prioritou zůstává udržení pořádku, proto bude pokračovat program nasazení policejních posil," podotkl.

Po jednání v Novém Boru Nečas odcestoval do Rumburku a Varnsdorfu. Doprovází ho vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Ministerský předseda také uvedl, že ve střednědobém výhledu je hutné podpořit školní docházku dětí tak, že na ni bude vázáno vyplácení sociálních dávek.

"V neposlední řadě chceme připravit legislativu, která bude regulovat výkupny kovů a zastavárny," přiblížil Nečas plán, jak pomoci neklidné lokalitě.

Drábek posílí veřejně prospěšné práce

Na Šluknovsko zamířil i ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Po jednání se starosty v Rumburku na tiskové konferenci zopakoval přínos sociální reformy.

Zároveň oznámil, že navrhuje posílit kapacity pro veřejně prospěšné práce o 100 lidí. O jejich zřízení mohou od nynějška úřad práce požádat starostové obcí v regionu.

Jaromír Drábek
Jaromír Drábek | Foto: Reuters

Podle Drábka by stovka míst měla zatím podle žádostí starostů stačit. "Jakmile by kapacita byla vyčerpána, jsme připraveni ještě dál navýšit počet míst," uvedl ministr.

Drábek se starosty jednal také o "migraci nepřizpůsobivých". Podle odborníků se dlužníci a neplatiči, kteří se museli nuceně vystěhovat, přesouvají kvůli nižším nájmům a nákladům na venkov a do pohraničí. Tam si ale nepomůžou, protože práci v těchto oblastech nenajdou. Naopak zhorší situaci v místě.

Ministr vysvětlil, že je potřeba podniknout kroky v systému sociálních dávek. Mělo by se prý odlišit, kdo z příjemců má v regionu trvalé bydliště a kdo ne.

"Budeme velmi tvrdě vyžadovat, aby pomoc těm, kteří jsou bez trvalého pobytu v obci, byla jen výjimečná," vysvětlil Drábek. Dávky v hmotné nouzi by tak měli dostávat ti, kteří v místě skutečně oficiálně trvale bydlí. Podle ministra by to mělo zabránit nekontrolované migraci.

Situace na Šluknovsku v obrazech:

Nečas byl i na místě první velké bitky

Premiér Nečas se v Novém Boru sešel i se Sdružením novoborských matek a navštívil bar, kde skupina Romů údajně brutálně napadla hosty.

Foto: Jan Němec

Útok byl i jedním z impulzů k následným protiromským akcím, při kterých se místní snaží vyjádřit svou nespokojenost s napjatou situací.

Poslední ze série těchto demonstrací se uskutečnila v sobotu ve Varnsdorfu a sešlo se na ní kolem 400 lidí. Předcházela jí beseda, kterou do místního kina svolala radnice. Sál zaplnilo několik stovek nespokojených a naštvaných lidí. Upozorňovali na laxnost radnice i práci policie.

Setkání se uskutečnilo podruhé, podle místních se ale situace příliš nezlepšuje. Lidé nejčastěji kritizovali štědrý sociální systém, žádali zpřísnění výplaty sociálních dávek a redukci míst v ubytovnách nebo větší podporu veřejně prospěšných prací.

 

Právě se děje

Další zprávy