Řidiči se už nebudou moci vymlouvat na osobu blízkou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 9. 2011 19:25
Sněmovna přehlasovala Senát a vzala řidičům tolik oblíbené právo
Foto: Petr Jemelka

Praha - Řidiči se už nebudou moct vymlouvat na "osobu blízkou", pokud jejich auto například při rychlé jízdě zachytí radar.

Sněmovna 106 hlasy přehlasovala Senát a setrvala na svém původním rozhodnutí - proti hlasoval jen klub ČSSD.

Za provoz vozidla tak bude napříště zodpovědný majitel, ať už auto v tu chvíli řídí kdokoliv. Automaticky tak bude muset zaplatit pokutu, a to až do výše 10 tisíc korun. Nehrozí mu ale ztráta bodů.

Pokutě se vyhne pouze v případě, že prokáže, že mu auto někdo ukradl nebo ho na někoho jiného právě převádí.

Odpovědný je majitel

Senátorům vadilo, že majitel tak bude zodpovídat za protiprávní jednání někoho jiného.

Prakticky tak napříště odpadne možnost majitele vozidla, kterého si policie předvolá, říct, že osoba, která auto v tu chvíli řídila, je osoba jemu blízká. Pak nemusel identitu tohoto řidiče prozradit a ani on sám za něj nenesl žádnou odpovědnost.

Nebyl to první pokus vyřešit výmluvu na osobu blízkou. V minulém volebním období se část poslanců snažila prosadit povinnost registrovaného majitele vozidla prozradit identitu toho, kdo přestupek spáchal. Část sněmovny - zejména z řad ODS - tehdy namítala, že to podporuje udavačství.

Vyšší věk pro řízení motorek

Zákon zároveň zvyšuje věk pro řízení silných motocyklů, a to na 24 let. Výjimku bude mít jen ten, kdo má alespoň dvouletou zkušenost s řízením slabších motorek.

Také u slabších strojů se posouvá věková hranice: napříště je bude smět řídit jen ten, kdo dosáhl 18 let, dosud stačilo 17 let.

Novela zároveň zakazuje, aby mohl mít řidič více řidičských průkazů. České úřady tak budou muset kontrolovat, zda už žadatel o řidičský průkaz nějaký jiný nemá. To má zamezit případům, kdy policie zabaví řidičský průkaz, ale řidič si obstará jiný, třeba i v jiné zemi Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy