Ekotendr půjde k ledu. Obálky se otevřou, tím to skončí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 9. 2011 15:31
Koalice hledá způsob, jak superzakázku nezadat a zároveň se vyhnout arbitráži
Popeliště ve Dvoře Králové.
Popeliště ve Dvoře Králové. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tendr na odstranění starých ekologických škod, ve kterém jde o destítky miliard korun, postoupil do dalšího kola: nabídku už podali všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola.

Jsou jimi Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T. Konečný termín pro podání nabídek je dnes v 16 hodin.

Zakázku na likvidaci všech ekologických zátěží v jednom balíku, s jejíž cenou se původně počítalo až na úrovni zhruba 120 miliard korun, ale zřejmě vláda Petra Nečase nakonec neschválí.

"Je na tom politická dohoda. ODS a Věci veřejné jsou vesměs proti a TOP 09 se nebude znemožňovat tím, že by ji tlačila sama," říká jeden z koaličních vyjednavačů, který si nepřeje být jmenován.

"Hledal se způsob, jak zakázku nezadat a zároveň nezpůsobit arbitráž," dodává jiný z řad VV. Právě kvůli možné arbitráži ani on nechce mluvit na jméno.

ODS a VV dál proti

Věc se zdá být jasná - není politická vůle ekozakázku jako celek zadat. Ministerstvo financí obálky otevře a vláda nikoho z uchazečů nevybere.

Že by dohoda byla konečná, ale popírá další z koaličních poslanců, tentokrát z ODS: "Nemyslím, že je to definitivně domluvené, debata ještě bude tvrdá a dlouhá," míní.

I on ale připouští, že velmi zdrženlivý je k ekozakázce předseda jeho strany a zároveň premiér Petr Nečas - a dlouhodobě se tím nijak netají.

ODS a Věci veřejné ostatně prosazovaly už při jednání o koalici vloni v létě, aby se rodící se vládní projekt distancoval od ekozakázky, kterou v předchozím volebním období prosazoval v Topolánkově vládě tehdejší a zároveň současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Byla na tom shoda hlavně mezi ODS a námi," říká vyjednavač VV.

Nakonec ale TOP 09 prosadila, aby se tendr dovedl až do fáze otevření obálek, a pak že rozhodne vláda.

Podívejte se, jak vypadají ropné laguny na Ostravsku:

Cena pod 50 miliard - šance prosadit ji?

Ministerstvo financí vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, byla kolem 120 miliard korun. Kritici soutěže pak tvrdili, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun.

Kdo je ve hře

  • Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo.
  • Mezi uchazeči jsou dále Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Zákulisní informace teď mluví o tom, že pokud by cena, kterou zájemci o ekozakázku nabídnou, klesla někam k 50 miliardám korun, není tendr zcela bez šance. Cenu ovšem ministerstvo financí pochopitelně dopředu nestanovilo.

"Ano, slyšel jsem, že se to pak bude ministerstvo financí snažit prosadit, pokud bude cena do 50 miliard," říká k tomu koaliční zástupce za VV.

ODS se ale i k hranici 50 miliard staví odmítavě: "Pokud dřív mluvili o 120 miliardách a teď případně o 50 - s tím, že se jakoby 70 miliard ušetřilo, tak to neznamená, že to není ve skutečnosti třeba jen 26 miliard."

 

Právě se děje

Další zprávy