Armáda chce obnovit odvody branců, má málo vojáků

Domácí ČTK Domácí, ČTK
31. 8. 2011 19:55
Armáda potřebuje hlavně spojaře, techniky a piloty
Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo obrany uvažuje o tom, že obnoví odvody branců.

Klesá totiž počet vojáků v záloze. Odvody už ale nemají být plošné, armáda si chce vybírat jen určité profese. Informovala o tom Česká televize.

"Může jít třeba o lidi, kteří rozumí spojovacím technologiím nebo umí opravovat techniku. Ale třeba to také můžou být piloti," řekl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Současný zákon počítá se všeobecnou mobilizací v případě války, ale například při záplavách není vojáků v záloze dost. Česká armáda by proto chtěla mít možnost povolat třeba určitý ročník k odvodu a získat tak několik set až tisíc mužů navíc.

"Jde spíš o to upravit legislativně případy ohrožení státu, tam ta úprava nutná je," sdělil televizi stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD).

Ministr obrany Alexandr Vondra nedávno prohlásil, že armáda potřebuje rekrutovat nové vojáky. "Od příštího roku potřebujeme doplňovat 600 i více lidí ročně, aby armáda nestárla," uvedl ministr v červnu.

Nábor byl pozastaven kvůli úsporám v resortu na jaře 2009, obnovit by se měl ke konci letošního roku.

Záložníci do zahraničí

Změny by měly čekat i současné aktivní zálohy. K dobrovolníkům se mají podle záměru povinně přidat i odcházející vojáci z povolání. Přibudou jim pravidelná cvičení. Z tisíce vzroste počet záložníků až šestinásobně, cvičit by měli s běžnými jednotkami.

Armáda uvažuje i o tom, že by je posílala také do zahraničních misí, zatím to zákony nedovolují.

"Přiblížení a součinnost s armádou tady musí být a předpokládá se, že do budoucna bude ještě daleko na vyšší úrovni než v současné době," řekl ČT prezident Asociace záložních brigád Arnošt Líbezný.

Koncepci změn chce armáda připravit příští rok, poté by se měly změnit příslušné zákony.

 

Právě se děje

Další zprávy