Svědectví z Rumburku: Na Romy šly i mámy s dětmi

Tomáš Netočný
29. 8. 2011 11:50
Poslední pochod proti Romům byl jiný než tyto akce dosud
Rumburk žádá: "Vyřešte problém s nepřizpůsobivými. Okamžitě!"
Rumburk žádá: "Vyřešte problém s nepřizpůsobivými. Okamžitě!" | Foto: Jan Langer

Rumburk - Nepokoje v Rumburku, při kterých v pátek pochodoval ulicemi dav rozhněvaných lidí, skandoval hesla proti Romům a zaútočil na jeden z domů obývaných romskou rodinou, přinesly jednu novou zprávu:

Nebyla to organizovaná rasistická akce holohlavých extremistů, ale shromáždění obyvatel všech věkových skupin a sociálního složení.

Demonstrací, která po čtyřech hodinách skončila nenásilným zásahem stovek policistů speciálních jednotek, zatím vyvrcholilo napětí ve městě rozděleném v těchto dnech na černé a bílé.

Redakce Aktuálně.cz přináší několik svých svědectví o tom, co se v Rumburku odehrálo.

Svědectví č. 1 - Bílí společně

V pátek 26. srpna večer nepochodovala ulicemi jen skupina dohola vystříhaných mladíků s urputným výrazem ve tvářích, jak tomu bylo před časem například v Litvínově nebo třeba v Přerově. A jak je Česko zatím zvyklé z televizních záběrů z podobných extremistických akcí. Naopak, skinheadů byla v průvodu jen hrstka.

V davu, který vyrukoval proti Romům, šly mámy s dětmi, studenti, slečny v letních šatech i jejich dědové a babičky. Společně stáli pod okny domů, ve kterých bydlí romské rodiny, a společně skandovali: "Cikáni do práce! Čechy Čechům!"

Svědectví č. 2 - Jako na Silvestra

Lidé si tuhle situaci skutečně užívali. Přestože to byl zřejmě nejteplejší den letošního roku, město bylo rozpálené celodenním sluncem a ještě kolem šesté večer bylo okolo třiceti stupňů, nikomu se nechtělo domů. Znovu a znovu se formoval dav postupně rozmělňovaný policisty v těžké výstroji a vracel se do míst, kde žijí Romové.

Společně skandovaná hesla na adresu cikánů byla však pouze zlomkem toho, co si lidé v menších skupinkách na ulici vzájemně sdělovali. "Cikáni do plynu! Integrace? Jedině internace! Smrt černým," opakovali si mezi sebou staří i mladí, jako když si o silvestrovské noci všichni společně a pořád dokola přejí šťastný nový rok.

Svědectví č. 3 - ČSSD a holá lebka

Den před pátečními událostmi roznášeli strážníci do schránek letáky podepsané starostou a senátorem Jaroslavem Sykáčkem. Informovaly o shromáždění pořádaném v pátek místní organizací ČSSD. Jaroslav Sykáček zastupuje ČSSD na radnici i v Senátu. "Neútočte na nikoho ani slovně, ani fyzicky," žádal starosta v textu.

Starosta Sykáček na snímku vpravo:
Starosta Sykáček na snímku vpravo: | Foto: Jan Langer

V pátek se na shromáždění sešlo několik stovek lidí. Zatímco Romové zůstali v domech hlídaných policejními těžkooděnci, na akci sociálních demokratů dostal slovo holohlavý předák Občanského odporu Rumburk, kterému předtím shromáždění radnice nepovolila.

Svědectví č. 4 - Politici to neviděli

Když se stovky lidí rozhodly vykročit z náměstí do ulic a když zazněly první výkřiky proti Romům, starosta a senátor v jedné osobě už u toho nebyl. Ani on, ani sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna, který na mítinku také vystupoval, se už ten den v rozvášněných ulicích Rumburku neobjevili.

Neviděli proto ani stovky lidí, jak vzaly útokem dům rodiny jednoho z Romů, kterého několik dnů předtím policisté obvinili z rasově motivovaného násilí proti bílým. Neviděli malé děti s rodiči zklamané tím, že policisté zabránili davu zdemolovat víc, než jen dřevěný plot zahrady. A nemohli je proto ani osobně vyzvat, aby na nikoho neútočili slovně, ani fyzicky.

Svědectví č. 5 - Okrádají nás a přepadávají

Snad každý ve městě dokáže vyprávět o tom, kdy a jak mu ublížil nějaký Rom. Lidé jsou přesvědčení, že týden stará bitka mezi cikány a bílými nebyla obyčejnou rvačkou opilců po skončení sobotní diskotéky. Ve vazbě jsou tři Romové a také policie vyšetřuje událost jako násilný trestný čin s rasovým motivem. Stačí si sednout na zahrádku jediné restaurace na náměstí v Rumburku a o ničem jiném tu téměř neuslyšíte.

Čech? Dav lidí v Rumburku usoudil, že ne.
Čech? Dav lidí v Rumburku usoudil, že ne. | Foto: Jan Langer

Také úřady uvádějí, že kriminalita ve městě i celém Šluknovském výběžku prudce roste a že na tom mají hlavní podíl "nepřizpůsobiví." Jsou to krádeže okapů, poklopů od kanálů nebo také dřeva ze zahrady. Všichni vědí o přepadení pro pár korun, mobilní telefon, pro láhev vodky…

Svědectví č. 6 - Kde je to ghetto?

Ve městě jsme nenašli žádné romské ghetto. Ve třech panelových domech, na které se v začátku pátečního pochodu soustředila pozornost skandujícího davu, žije nanejvýš deset romských rodin. Většinu obyvatel těchto domů tvoří nájemníci bílé pleti. Den před demonstrací si na dvoře mezi paneláky hrála skupinka bílých a tmavých dětí.

Malá cikánka šermovala mečem z umělé hmoty, blonďatý chlapec měl meč dřevěný. Dospělí posedávali na lavičkách, kouřili cigarety a přeli se o tom, jestli ti „skíni" zítra skutečně přijedou. V přilehlých ulicích hlídkovali policisté speciálních jednotek, které sem před dvěma dny vyslalo policejní prezidium.

Svědectví č. 7 - Nepřizpůsobiví a čísla

Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček v médiích opakovaně mluvil o tom, že se do města stěhují stovky „nepřizpůsobivých" z jiných regionů České republiky. Na shromáždění, které přerostlo v pochod proti Romům, žádal kolegy zákonodárce, aby připravili zákony, jež by příliv „nepřizpůsobivých" zatrhly. Třeba normu pro maximální počet lidí bydlících v jednom bytě.

Statistiky rumburské radnice však zatím o žádné vlně přistěhovalců nesvědčí. Podle oficiálních čísel přibylo městu s necelými desíti tisíci obyvateli v roce 2010 celkem 16 obyvatel, od začátku roku 2011 dosud 9 lidí.

Speciální jednotky zůstanou, dokud tu budou potřeba.
Speciální jednotky zůstanou, dokud tu budou potřeba. | Foto: Jan Langer

Svědectví č. 8 - Delegace z Prahy

Den před protiromským pochodem navštívila Rumburk delegace z Prahy. Ministr vnitra Jan Kubice, policejní prezident Petr Lessy a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková s doprovodem jednali se starosty některých měst Šluknovského výběžku.

Po jednání oznámili, že speciální policejní jednotky zůstanou v regionu tak dlouho, jak bude potřeba. Schůzky v kulturním domě města Rumburku se účastnilo přibližně dvacet lidí. Nebyl mezi nimi žádný Rom.

 

Právě se děje

Další zprávy