Kníže označil Hájka za poskoka, urazil hlavu státu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 8. 2011 16:05
Ministr zahraničí podle Hájka hrubě urazil hlavu státu
Petr Hájek.
Petr Hájek. | Foto: ČTK

Praha - Prezidentský vicekancléř Petr Hájek se bude bránit právní cestou proti výrokům Karla Schwarzenberga.

Nelíbí se mu, že ho ministr zahraničí a předseda TOP 09 nazval Klausovým poskokem.

"Osobně bych na takovou urážku nereagoval, protože jde v případě pana Schwarzenberga o běžnou praxi. Je to však současně hrubá urážka instituce prezidenta republiky," vysvětlil Hájek s tím, že nechce, aby se takové hrubosti staly společenskou normou.

"Hlavu státu a její nejbližší okolí beztrestně urážet nesmí ani člen vlády. Prezident republiky nezaměstnává žádné poskoky, jak by si pan Schwarzenberg mohl vzpomenout ze svého působení na Pražském hradě," uvedl.

Schwarzenberg, který byl v letech 1990 až 1992 kancléřem Klausova předchůdce Václava Havla, reagoval slovy, že on své působení na Hradě pokládal za čest, i když byl označován za Havlova "podržtašku".

Hájek se prý chce bránit "právními prostředky", jaký krok přesně chystá, ale neuvedl.

Schwarzenberg se o Hájkovi zmínil v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil časopis Týden. Reagoval na otázku, zda ho rozčílil postoj Klause k výrokům Petra Hájka o homosexuálních deviantech, které padly v souvislosti s pražským karnevalem homosexuálů.

"Ano, jeho poskok Hájek to za něj řekl. Prezident má na tohle své lidi. Je to populismus: Klaus samozřejmě ví, že u většiny populace a hlavně u svých voličů tím boduje. To je jasné," uvedl ministr.

 

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek v reakci na Hájkovo prohlášení řekl, že každý občan má právo využít právní nástroje v případě, že se cítí poškozen.

Na Schwarzenberga útočil Bátora

"Pevně doufám, že pan Hájek se takhle ohradí i proti panu (Vítu) Bártovi (předsedovi poslanců VV), který Klause označil za svou loutku. Mne jako občana to uráží," dodal předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Politickou scénou nyní hýbe koaliční spor o působení předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Kauza se přitom také odvinula od urážek, tentokrát ale na adresu Schwarzenberga. TOP 09 trvá na odchodu Bátory z úřadu kvůli tomu, že ministra nazval "chudáčkem starým". Bátory se zastal prezidentův poradce Ladislav Jakl.

"Pan Bátora je už půl roku terčem sprostých útoků, lží, urážek, zesměšňování, pomluv a nátlaku. Sám se ale, zdá se, bránit nesmí," uvedl.

Petr Hájek a Bátorou vedená iniciativa D.O.S.T. se dlouhodobě shodují v obhajobě konzervativních postojů. Blízko k sobě měli nedávno například v tom, že ostře kritizovali záštitu pražského primátora průvodu homosexuálů v metropoli.

 

Právě se děje

Další zprávy