Všichni psi budou mít čipy. Povinně, plánuje poslankyně

Martina Machová Martina Machová
19. 8. 2011 19:38
Witoszová (TOP 09) chce záměr prosadit do české legislativy. Právníci: Je to neprůchodné
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Povinné čipování psů plánuje prosadit do české legislativy skupina poslankyň vládní TOP 09. Autorka návrhu Renata Witoszová míní, že se tím podaří odhalovat pachatele týrání zvířat.

Jako nejvhodnější pro svůj záměr severomoravská poslankyně vidí právě projednávanou novelu občanského zákoníku, podle které již zvíře nemá být nadále považováno za věc.

Od povinného čipování domácích zvířat si Witoszová slibuje lepší ochranu, protože z čipu bude zřejmé, komu zvíře patří. Stát by pak zpravoval registr, ve kterém by byla zvířata, v prvopočátku zejména psi, monitorováni. 

"Zákon, který určuje sankce za týrání zvířat, máme, ale měli bychom se také postarat o to, aby pachatelé těchto hrozných činů nezůstali anonymní a nepotrestaní," míní.

"Zodpovědní lidé mají o své psy zájem a měli by se o ně dobře starat, proto by jim ani čipování nemělo vadit, ba naopak," argumentuje politička.

Na příslušné změně podle vlastních slov spolupracuje se stranickou kolegyní Ludmilou Bubeníkovou a podporu čeká i od vlivné členky sněmovny, rovněž z TOP 09 Vlasty Parkanové.

Poslankyně TOP09 Renáta Witosztová
Poslankyně TOP09 Renáta Witosztová | Foto: TOP 09

Nápad není ojedinělý

Witoszová návrhem reaguje na informace některých zájmových organizací, které tvrdí, že největší problém je dohledat majitele psů, kteří ubližují svým vlastním zvířatům. Dalším jejím zdrojem jsou policejní statistiky, které ukazují, že se policii daří vypátrat jen každého druhého pachatele případů týrání, jenž se jí dostanou na stůl.

S obdobným návrhem se pak již delší dobu zabývá i Nadace na ochranu zvířat, která na legislativní změně spolupracuje s českými útulky.

"Jsou to dvě spojité nádoby," tvrdí o ochraně zvířat a jejich povinným registrováním a tedy i čipováním Pavla Dorničová z Nadace.

"Čipování ovšem musí být podpořeno registrací zvířat. V současnosti se psi čipují, neexistuje ovšem registr a dohledání záleží jen na veterináři, u kterého je zvíře očipováno," dodává.

Justice: Návrh je neprůchodný

Ministerstvo spravedlnosti, které je garantem občanského zákoníku, se zatím k poslanecké iniciativě Witoszové staví spíše odmítavě.

"Nejde o předmět soukromého práva, respektive o soukromoprávní vztahy, ale o případnou veřejnoprávní regulaci. Pokud by se někdo snažil včlenit tyto věci do soukromoprávního kodexu, domníváme se, že nebude mít šanci na úspěch," reagoval na dotaz Aktuálně.cz, do jaké míry by bylo nápadu nakloněno, šéf jeho tiskového odboru Jiří Hovorka.

Dosud čipování psů řešily pouze městské vyhlášky. Takové nařízení platí například v Praze, České Lípě nebo v severomoravském Krnově a Karviné. Čipovaní či alespoň tetovaní musí být psi i při výjezdu do zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy