Stráského tlačí šumavský byznys, řekl šéf TOP 09

Domácí Domácí
6. 8. 2011 13:40
Karel Schwarzenberg zkritizoval kroky ředitele Národního parku kvůli kácení na Šumavě
Foto: Jan Langer

Praha - Kroky ředitele Národního parku Jana Stráského jsou podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga ovlivněny zájmy regionálních byznysmenů.

Ministr zahraničí to řekl v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Je prvním vládním politikem, který Stráského ostře zkritizoval. Označil ho také za nekompetentního.

"(Stráský) Chce pohádkový park s hustými lesy. Je k tomu tlačen i obcemi, které by chtěly národní park zrušit a zřídit tam sjezdovky, usadit tam developery... Stráský byl turistický funkcionář, který nemá znalosti ani lesníků, ani ochránců přírody. Být jím, zamyslel bych se, jestli mám ještě kompetenci to zvládnout," řekl v rozhovoru Schwarzenberg, který je i vystudovaným lesníkem.

Souboj bláznů a zlodějů

Spory o kácení na Šumavě přirovnal předseda TOP 09 v nadsázce k "souboji bláznů a zlodějů", z nichž jedni dopustili přemnožení kůrovce a druzí se snaží využít situace, aby národní park prakticky zrušili a mohli výhodně prodat tamní dřevo nebo uskutečnit v chráněném území různé developerské projekty.

Podle Schwarzenberg zatím může stát podnikatel Pavel Dlouhý, který je vlivným vyjednávačem v zákulusí z ODS.

"V jižních Čechách se v lesnictví bez Dlouhého nic neděje. A on ví, že z pošumavských lesů je velmi kvalitní dříví," prohlásil ministr zahraničí.

Dlouhý se proti jeho slovům ohradil. "Každý si může zjistit, jak se dnes na Šumavě obchoduje se dřevem, jaké firmy dostávají nejvíce zakázek na lesnické práce. S tím já nemám nic společného," řekl Lidovým novinám.

Chybovali i Bursíkovi odborníci?

Podle Schwarzenberga bylo vážnou chybou i to, že odborníci bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka nechali po orkánu Kyrill v roce 2007 desítky tisíc popadaných stromů na Šumavě hnít, čímž umožnili líhnutí kůrovce.

Foto: Ludvík Hradilek

Předseda TOP 09 prohlásil, že Stráský by měl nyní dodržet pravidla národního parku.

"On nemůže říkat: já, Stráský, rozhoduji proti všem předpisům, protože já vím všechno nejlépe, a protože já tady nechci vidět suché stromy, tak se tu bude řezat hlava nehlava. On mlží, on říká věci, které jsou správné pro hospodářský les, ale ne pro národní park," řekl.

Stráský na Schwarzenbergova slova nereagoval s odůvodněním, že je v cizině a musí si nejprve slova předsedy TOP 09 přečíst.

Proti kácení kůrovcem napadených stromů v biologicky cenných partiích Šumavy už několik dní protestují ekologičtí aktivisté.

Pod záštitou Hnutí Duha se v pátek konala i demonstrace před budovu ministerstva životního prostředí, kde se sešli jak odpůrci kácení, tak i jeho příznivci. Zásah proti kůrovci podporují například obyvatelé šumavských obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy