Hradní úředník nazval gaye devianty, Klaus se ho zastal

Domácí Domácí
5. 8. 2011 19:45
Za akci gayů a lesbiček se postavili diplomati 13 velvyslanectví v Praze
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus se odmítl distancovat od slov svého vicekancléře Petra Hájka, který označil homosexuály za "deviantní spoluobčany".

Kritiku Hájkových tvrzení hlava státu označila za "další exemplární útok na svobodu slova".

Vlna nevole se proti vicekancléři zvedla poté, co zveřejnil své názory na serveru ParlamentníListy.cz, kde mimo jiné odsoudil blížící se pražský karneval homosexuálů.

"Nátlaková akce homosexuálů, která proběhne v Praze pod pěkným českým názvem gay parade, totiž není nevinnou legráckou. Je vážnou politickou demonstrací určitého hodnotového vidění světa. Světa, v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli. V němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu," uvedl Hájek.

"Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok," dodal. Jediným "ohroženým druhem" je podle něho běloch, heterosexuál a křesťan.

Diplomati pochod podpořili

Průvod, k němuž se dlouholetý spolupracovník prezidenta Klause vyjádřil, podpořila pražská velvyslanectví 13 zemí.

"Vyjadřujeme solidaritu s komunitami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů v České republice. Podporujeme jejich právo uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o specifických tématech, které se jich týkají," uvedli v prohlášení velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Británie, jež společnou podporu diplomatů iniciovala.

Britské velvyslanectví k tomu pro agenturu ČTK upřesnilo, že společné stanovisko nesouvisí s postojem Klause a jeho vicekancléře.

Klausův neutrál

Ačkoliv by Václav Klaus podle svého prohlášení volil jiná slova než jeho Hájek, tvrzení svého úředníka neodsoudil.

"Rezolutně odmítám výrok stínové ministryně pro lidská práva za ČSSD, že Petr Hájek vědomě ´podněcuje nenávist vůči menšině obyvatel v naší zemi´. Petr Hájek, ale on se jistě obhájí sám, neprotestuje proti této akci, ale proti tomu, že tato manifestační akce dostává tak vysokou záštitu primátora, eventuálně některých politických subjektů v naší zemi," reagoval Klaus.

"Tolerovat je jedna věc, dávat veřejnou podporu jménem významné instituce je věc úplně jiná," dodal.

Klaus zároveň prohlásil, že se odmítá účastnit slovíčkaření o tom, je-li "odchylka od normálu výjimečností, zvláštností, anomálií, vybočením z normy, deviací".

"Jestli někoho popuzuje slovo deviace, já ho mám za hodnotově neutrální slovo. V každém případě je homosexualita něco výrazně menšinového a jako taková si zasluhuje naši ochranu, nikoli nutně apoteózu," míní prezident.

Člověk ze školství

Hájek také ostře zkritizoval primátora Bohuslava Svobodu (ODS), který nad pochodem převzal záštitu, a šéfa pražských občanských demokratů Borise Šťastného, jenž se za primátora postavil.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda.
Pražský primátor Bohuslav Svoboda. | Foto: Petr Protivánek

"Ani já nad touto akcí žádnou ´hrdost´ necítím," uvedl Klaus.

Poté, co akci primátor zaštítil, přišlo na radnici asi šest desítek dopisů, většina z nich s akcí a primátorovou podporou nesouhlasí, informovala mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Jedním z autorů těchto negativních reakcí byl i ředitel personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora, otevřený dopis primátorovi adresoval také Výbor na ochranu rodičovských práv.

Svoboda však na své záštitě trvá. "Homosexuálové mezi námi žijí a nemá cenu předstírat, že tomu tak není. Navíc z duše se mi příčí dělení lidí dle jejich barvy kůže, náboženské či sexuální orientace. Takovéto dělení se v době minulé ukázalo jako více než zhoubné," uvedl.

Hájku, omluvte se, vzkazují politici

Slova Klausova vicekancléře pobouřila i některé politiky.

"Podněcování takto vědomé nenávisti vůči menšině či skupině obyvatel v naší zemi je nepřípustné a zvláště nedůstojný a neakceptovatelný je takový výrok od jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta republiky," uvedla v tiskové zprávě stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti ČSSD Michaela Marksová-Tominová.

Také podle Věcí veřejných jsou Hájkova slova nepřípustná a zástupce ústavního činitele si je nemůže dovolit.

"VV proto od Petra Hájka požadují adekvátní omluvu v médiích a zároveň vyjádření hlavy státu, který slova svého podřízeného uvede na pravou míru," uvedla strana v tiskovém prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy