Policejní šéf: O řidičák můžete přijít i za 0,2 promile

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
1. 8. 2011 16:05
Dopravní policisté už nemusejí tolerovat případy, které dřív šoférům procházely
Ředitel dopravní policie Leoš Tržil.
Ředitel dopravní policie Leoš Tržil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ačkoliv nová úprava bodového systému naznačuje určitou benevolenci k alkoholu za volantem, šéf dopravní policie Leoš Tržil varuje: Nespoléhejte na ni. Jistotu, že nepřijdete o řidičák, máte pouze za předpokladu, že jste nepili vůbec.

Doufat v pokračování dosavadní praxe, že případy, kdy vám naměří do 0,24 promile, policie obvykle neřeší, se tak podle něj už nemusí vyplatit. Leoš Tržil to uvedl při online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz v den, kdy změny v bodovém systému začaly platit.

"Pokud například policisté získají svědka, který potvrdí, že jste si před jízdou dal pivo či jiný alkoholický nápoj, přijdete o řidičský průkaz také," vysvětlil Tržil s tím, že záleží i na posouzení situace. "Jestliže řidič jeví známky ovlivnění, to znamená, že je apatický, nekomunikuje a podobně, může policie záležitost nahlásit správnímu orgánu," dodal.

Podle šéfa dopravní policie tak nadále platí, že jedinou jistotu máte, když vám naměří nulu. "Jsem přesvědčený, že demokracie s pitím alkoholu a řízením vozidel moc společného nemá. Pokud se podíváte i do vyspělých evropských států, tak se snaží hodnoty alkoholu snižovat," uvedl Tržil v jedné z odpovědí čtenářům.

Od pondělí platná pravidla říkají, že za alkohol v krvi v rozmezí od 0,25 do 0,3 promile už sice nehrozí udělení bodů, ale pokutu dostanete a o řidičák přijdete také. Za pouhé 0,31 promile dostanete sedm bodů místo dřívějších šesti. Navíc zůstává finanční postih minimálně 2500 korun a zákaz řízení na nejméně půl roku.

Tržil: Dobře, že bodovaných přestupků ubylo

Dlouho připravovaná novela silničního zákona je tolerantnější například také k překračování povolené rychlosti. Bez bodového postihu zůstanou šoféři, kteří pojedou o pět kilometrů v hodině rychleji v obci, o deset mimo obec. Na měření rychlosti už ale nemusí upozornit značka.

Přísněji však novela posuzuje přestupky proti životu a zdraví. Za nebezpečné předjíždění dostanou řidiči pět bodů, za nepřipoutání tři, a pokud povezou dítě bez autosedačky, tak čtyři. Telefonování za jízdy se však nyní trestá o bod mírněji, tedy dvěma body.

Tržil v online rozhovoru změny okomentoval tak, že je rád, že se snížil počet bodovaných přestupků. "Dokázal bych si představit i další úpravy, ty jsou ale záležitostí příštích diskusí," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy