Alkohol za volantem? Trest teď záleží na okolnostech

Domácí Domácí
1. 8. 2011 12:16
Ředitel dopravní policie Leoš Tržil online vysvětloval změny v bodovém systému
Šéf dopravní policie Leoš Tržil.
Šéf dopravní policie Leoš Tržil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zda a jaký trest dostanete, pokud vás policie načapá za volantem s alkoholem v krvi, bude záležet na okolnostech.

"Důležité například je, zda onen člověk řídí vozidlo bezprostředně po požití alkoholu, nebo řídí v době, kdy by mohl být ovlivněn," uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil, který odpovídal na dotazy čtenářů Aktuálně.cz.

Změny v posuzování alkoholu za volantem jsou součástí zásadních úprav bodového systému, které začaly platit v pondělí. 

Největší diskusi vyvolala úprava, podle níž už nezíská body šofér, který byl přistižen za volantem s alkoholem v krvi do 0,3 promile.

Policisté mu však i nadále mohou udělit pokutu a zakázat řízení na 6 až 12 měsíců. Za překročení hranice 0,3 promile navíc hrozí sedmibodový trest namísto šestibodového.

"Absolutní nula ve skutečnosti platí dále. Pokud například policisté získají svědka, že jste si před jízdou dal pivo či jiný alkoholický nápoj, přijdete o řidičský průkaz také. Musí to ale být podloženo dechovou zkouškou či odběrem krve," vysvětlil Tržil.

"Jsem přesvědčený, že demokracie s pitím alkoholu a řízením vozidel moc společného nemá. Pokud se podíváte i do vyspělých evropských států, tak se snaží hodnoty alkoholu snižovat," uvedl v jedné z odpovědí.

Dlouho připravovaná novela silničního zákona je tolerantnější například také k překračování povolené rychlosti. Bez bodového postihu zůstanou šoféři, kteří pojedou o pět kilometrů v hodině rychleji v obci, o deset mimo obec. Na měření rychlosti už ale nemusí upozornit značka.

Přísněji však novela posuzuje přestupky proti životu a zdraví. Za nebezpečné předjíždění přijdou řidiči o pět bodů, za nepřipoutání o tři a pokud povezou dítě bez autosedačky, tak o čtyři. Telefonování za jízdy se však nyní trestá o bod mírněji, tedy dvěma body.

Všechny odpovědi Leoše Tržila čtěte pod článkem.

 

Právě se děje

Další zprávy