Autor české obhajoby Breivika: Stejný jako jeho idol

Eliška Morochovičová
28. 7. 2011 15:00
Ve svém článku není schopen racionální argumentace
Norský smutek.
Norský smutek. | Foto: Reuters

Praha - Článek na serveru White Media, o němž deník Aktuálně.cz ve středu informoval a který glorifikuje nedávný masakr v Norsku, je výplodem podobně vyšinutého jedince, jakým je Breivik sám.

Shodují se na tom odborníci, které deník oslovil.

Neznámý autor se v textu snaží obhájit správnost Breivikova činu, ačkoli si ve svých argumentech na několika místech protiřečí a svoje myšlenky obhajuje často demagogicky.

Podle názorů odborníků je autor článku s názvem "Obhajoba Anderse Breivika" sociálně frustrovaný jedinec, který nedokáže uvažovat racionálně. To se projevuje mimo jiné i tím, že na několika místech ve svém textu přichází s myšlenkou, kterou později jiným tvrzením přímo vyvrací.

Takovým příkladem je třeba pasáž ze začátku textu, kde tvrdí, že Breivikův čin nebyl "akcí proti ideologickým nepřátelům kvůli tomu, že mají jiné názory." O několik odstavců níže však píše: "Nejednalo se o střelbu do bezbranných. Mnozí z nich byli dobře ozbrojeni. Byli vyzbrojeni jedem. Velmi zhoubnou ideologií, kterou zabíjí svůj vlastní národ."

Oním jedem je zcela jasně myšlena ideologie levicového multikulturalismu, proti kterému Breivik bojuje a který našel své sympatizanty i mezi českými extremisty.

Názory plné protikladů

Jen při letmém porovnání těchto dvou pasáží je zřejmé, že jedno tvrzení je vyvráceno druhým, autor nevysvětluje, proč a proti komu byl přesně čin namířen. Sympatizuje tedy s něčím, pro co sám nemá jasné vysvětlení ani argumenty.

Podobné nesrovnalosti se objevují i v následujícím tvrzení: "Multikulturní levičáci svoje názory a ideály už dávno proměnili v děsivou skutečnost - ve statisíce rumunských cikánů, muslimů, černochů … v mešity … v rapidní nárůst kriminality, v teror proti každému, kdo se chce bránit. Šlo o odplatu za jejich zločiny."

Nicméně skutečnost, že byla akce páchána na nevinných dětech, je s tímto názorem přímo v rozporu. I podle konzultovaných názorů odborné veřejnosti těmi multikulturními levičáky autor nemůže mít na mysli desítky nevinných dětí, které byly na ostrově Utoya zavražděny, jelikož ty nebyly těmi, kdo proměnil svoje názory v teror proti každému, kdo se chce bránit.

Proti komu a z jakých důvodů byla přesně akce namířena, tedy autor vysvětluje velmi nepřesně, i když se snaží působit opačně.

Identita autora článku nadále zůstává neznámá. Odborná veřejnost míní, že nemůže jít o nikoho jiného než o soudobého příslušníka neonacistické obce, který sympatizuje s metodami boje proti menšinám ve společnosti.

Neonacisté Breivikovy činy vnímají rozpačitě  

Je tak ovšem jedním z mála českých neonacistů, kteří čin glorifikují. Podle organizace Antifa totiž Breivik jako ideolog mezi neonacisty obecně mnoho příznivců nemá, a to zejména kvůli svým proizraelským názorům.

Jako důkaz, že autor textu téměř jistě pochází z neonacistického prostředí, však slouží i poděkování Breivikovi, kterým je článek uzavřen. To je podle odborníků téměř opsané z ideologických klišé pravicových extremistů z Národního odporu či organizace Bohemia Hammer Skins.

Jak už pro deník Aktuálně.cz ve středu potvrdil odborník na terorismus Marian Brzybohatý, dopustil se ve svém článku autor mimo mnoho nepřesných tvrzení i několika trestných činů.

Brzybohatý zmiňuje porušení tří paragrafů trestního zákoníku, jejichž obsahem je podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, projev sympatií k takovým hnutím a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Autorovi textu by tak mohl hrozit trest od šesti měsíců do pěti let.

 

Právě se děje

Další zprávy