Ze zdražení známek postaví Dobeš tři kilometry dálnice

Pavel Baroch
28. 7. 2011 19:35
Od nového roku má dálniční nálepka zdražit až o 300 korun na 1500 Kč
Foto: ministerstvo dopravy

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš se chystá od nového roku zdražit dálniční známku až o 300 korun. Místo 1200 korun by motoristé zaplatili až 1500.

Dobeš to v rozhovoru pro Hospodářské noviny zdůvodňuje tím, že potřebuje posílit rozpočet poté, co mu ministr financí Miroslav Kalousek místo dodatečných 14 miliard pošle příští rok jen čtyři.

Kromě nálepek má o čtvrtinu podražit i mýto.

Jenže zvýšení ceny dálniční známky resortu žádnou velkou sumu nepřinese, při maximálním zdražení hovoří odhady o zhruba 700 milionech korun navíc.

Takové peníze stačí na stavbu asi tří kilometrů průměrně náročné dálnice. Pro zajímavost: při rychlosti 120 kilometrů v hodině ujede auto takovou vzdálenost za jednu a půl minuty. 

Kilometr dálnice za 226 611 241 korun

Ředitelství silnic a dálnic si nedávno nechalo zpracovat analýzu, která porovnávala cenu jednoho kilometru dálnice v osmi evropských zemích.

Dokument porovnával 186 dálničních úseků na 2361 kilometrech v Česku, Německu, Slovensku, Maďarsku, Chorvatsku, Slovinsku a Dánsku. Cena zahrnovala celkové stavební náklady se všemi objekty, ale bez nákladů na přípravu a bez daně.

Cena kilometru dálnice

(Částka v milionech korun)

  • Dánsko: 151
  • Chorvatsko: 176
  • Slovinsko: 187
  • Německo: 211
  • ČESKO: 227
  • Slovensko: 245
  • Maďarsko: 287
  • Rakousko: 329

Zdroj: ŘSD

Průměrný kilometr české dálnice vyšel na bezmála 227 milionů korun, což je přibližně třetina z plánovaného navýšení výnosu z prodeje dálničních známek. Pokud se ovšem do průměrné ceny dálnice započte daň, úsek se o pár stovek metrů zkrátí.

Kilometr Pražského okruhu

Ministr dopravy Pavel Dobeš ovšem za získaných 700 milionů může postavit i delší kus dálnice, pokud peníze použije na místě, kde širokému pásu asfaltu nebrání v cestě žádná řeka, skála nebo údolí.

Například jeden kilometr dálnice D1 mezi Kojetínem a Kroměříží vyšel na 147 milionů korun. V takovém prostředí by se za zdražené dálniční známky postavilo bezmála pět kilometrů dálnice.

Naopak u supermoderního Pražského okruhu by 700 milionů stavbě nijak výrazně nepomohlo. Jeden kilometr autostrády mezi Vestcem a Lahovicemi vyšel na 542 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy