Nový plán: Zdravotní pojištění zaplatí i nezaměstnaní

Radek Nohl Radek Nohl
25. 7. 2011 11:00
Skupina poradců NERV navrhuje zásadní změnu ve zdravotním pojištění
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Experti z poradního sboru vlády NERV navrhli výraznou změnu v placení zdravotního pojištění.

Spočívá v tom, že by se pojištění rozdělilo na dvě části. První by lidé odváděli každý měsíc z platu. Druhou část by pak uhradili jednou za rok své pojišťovně úplně všichni, tedy i nezaměstnaní, za něž nyní platí zdravotní pojištění stát.

"Je to věc velmi klíčová," říká o navrhované změně ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Ministerstvo i experti z NERV označili tento systém za jeden z nejlepších způsobů, jak financovat české zdravotnictví. Je však zároveň podle nich natolik složitý, že bude několik let trvat, než se ho podaří zavést do praxe.

Nečasovi poradci rádci se inspirovali v Nizozemsku, kde systém už nějakou dobu funguje.

Nizozemská inspirace

V Česku jde v současné době z každého platu 13,5 procenta na zdravotní pojištění. Z toho devět procent platí zaměstnavatel a zbytek odvádí zaměstnanec.

Kdyby se pojistné rozdělilo na dvě části, mohla by podle Hegerova poradce Pavla Vepřeka část pro všechny výdělečně činné činit třeba devět procent. "V Holandsku odvádí každý 6,5 procent z platu," dodává Vepřek.

Druhou část by si pak pojišťovna vybrala od svých pojištěnců. A tato částka ke každý rok jiná. Holanďané dnes doplácejí od 925 do 1225 eur.

"Je běžné, že podle jeho výše pacienti pojišťovny mění," řekl Hegerův poradce.

V praxi to tedy znamená, že na rozdíl od nynějšího stavu, kdy si klienti vybírají pojišťovnu podle nabízených bonusů, by po navrhované změně mohli volit podle výše částky, kterou pojišťovna stanovuje.

Podle Vepřeka musí být ale pojišťovny opatrné. "Když pojistné dá hodně nízko, získá pojištěnce, ale nebude mít na hrazení péče. Takže se pak pojišťovna musí spojit s jinou. Když v Nizozemsku tento systém zavedli,  zůstalo ze zhruba sedmdesáti pojišťoven  dvanáct," uvedl Vepřek.

Ministr bude hledat průchodný model

Experti říkají, že systém navrhovaný skupinou NERV napomáhá pojišťovnám snižovat ztrátu. "U nás ta debata nebude ale jednoduchá," upozorňuje ekonom a člen NERV Miroslav Zámečník.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Souhlasí s ním i ministr Heger. "Je potřeba hledat takový model, který bude ústavně průchodný," uvedl. 

Také proto podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně nelze tento systém zavést ze dne na den. "Nicméně jej považujeme za jeden z nejlepších způsobů, jak spravedlivě a dlouhodobě udržitelně financovat zdravotní péči," podotkl Sršeň.

Podle něj i Hegera je zavedení dvousložkového pojistného vizí pro následující roky.

Heger chce zrušit správní rady

Reálné obrysy ale dostávají změny, která má již ministerstvo připravené ve věcném návrhu zákona o pojišťovnách.

Heger chce například zrušit správní rady, ve kterých často zasedají poslanci a blízcí různých politických stran.

O funkce v orgánech zdravotních pojišťoven se však budou moci ucházet její členové bez časového omezení.

Ve sněmovně totiž byla schválena úprava zákona, o které budou nyní jednat senátoři a díky níž v nich mohou zasedat po neomezený počet funkčních období. V současné době je mandát omezen maximálně na dva čtyřleté cykly.

 

Právě se děje

Další zprávy