Meteorologové prodloužili výstrahu, pršet bude do pátku

Domácí ČTK Dagmar Honsová, Meteopress, Domácí, ČTK
21. 7. 2011 11:40
Povodně nyní hrozí v Plzeňském a Libereckém kraji, déšť se pozvolna posouvá na východ
Řeka Smědá na Frýdlantsku se již vylila z koryta.
Řeka Smědá na Frýdlantsku se již vylila z koryta. | Foto: Lukáš Litoš

PrahaSilné deště v Česku vydrží déle, než původně meteorologové očekávali. Český hydrometeorologický ústav prodloužil do pátku svoji výstrahu, zbystřit tak musí i na Moravě a ve Slezsku, kam mraky postupně směřují.

Nejhorší situace se očekává v Plzeňském kraji, kde meteorologové varují před velmi reálnou hrozbou vylití některých řek z koryt, obdobně jsou na tom i střední Čechy. Pohotovost v obou místech platí zhruba do pátečního poledne.

Zpozornět ale musí i na východě Čech a celé Moravě, vyjma Jihomoravského kraje, kde se během čtvrtka a pátku objeví silné deště.

Meteoroložka Dagmar Honsová uvedla, že oproti předpokladům se zpomalil přechod tlakové níže nad Polskem k severovýchodu.

"Prší také na větším území, než původně meteorologické modely předpokládaly," vysvětluje náhlou změnu. Kromě jihozápadu Čech by podle ní mělo pršet na celém území až do pátku. "Ty hlavní srážky budou v Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském a částečně i ve Zlínském kraji," uvedla meteoroložka.

Silné dešťové srážky v noci zvedly hladiny některých řek v Libereckém, Ústeckém, Plzeňském kraji a Středočeském kraji.

Stupeň ohrožení byl vyhlášen na čtyřech místech. Podle meteorologů do dnešního rána spadlo od středečního odpoledne nejvíce srážek v povodích horní Berounky a na Liberecku - až 90 milimetrů.

Hasiči během noci na desítkách míst odčerpávali vodu ze silnic a sklepů. Na Liberecku připravují pro ohrožené rodiny pytle s pískem.

V současné době již ale většina horních toků podle meteorologů klesá nebo aktuálně kulminuje a vzestupy jsou v důsledku dotoku povodňové vlny na středních a dolních tratích.

TIP: Zasáhla vaše místo zvedající se hladina řek? Pište nám (nebo posílejte fotografie) na e-mail [email protected], nebo se podělte s ostatními čtenáři na naší stránce na Facebooku či na Twitteru.

Smědá na severu je na třetím stupni

Nejvážnější situace je zřejmě na Frýdlantsku. Říčka Smědá v Libereckém kraji, která způsobila velké škody při loňských letních povodních, dosáhla na Frýdlantsku třetího povodňového stupně a vylila se z koryta do polí. "Z důvodu zhoršující se situace zasedá na Městském úřadě ve Frýdlantě od 11.00 hodin krizový štáb," uvedla Vlasta Suchánková z Liberecké policie.

Třetí stupeň podle Vodohospodářského informačního portálu hlásí i Jeřice v Mníšku, Kamenice v Plavech a Jizera v Jablonci nad Jizerou.

Velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban řekl, že se voda rozlila na louky a také na silnici mezi Předláncemi a Višňovou. Jsou připravené pytle s pískem a lidé vynesli věci z přízemí do poschodí domů. Podle starostky Vladimíry Erbanové není předpověď příznivá, voda totiž stále stoupá.

"Máme zprávy, že nad námi jde řeka nahoru," řekla starostka a dodala, že pokles hladiny se zatím nečeká. Pytle s pískem jsou připravené i v místní osadě Víska, kde by mohly nastat problémy. "Uvažujeme o evakuaci," dodala starostka. Višňová byla loni jednou z nejpostiženějších obcí.

Druhý stupeň hlásí v Libereckém kraji Lužická Nisa v Hrádku.

Kolik kde napršelo?

Severní i západní Čechy hlásí za posledních 24 h velmi vydatné srážky. Na Liberecku se srážkové úhrny ojediněle zastavily přes 80 mm, př. na Kneipě napršelo 92 mm. Polední kameny hlásí 83 mm, Bedřichov a Nová louka 80 mm a Smědovská hora 84 mm. Přitom nejvyšší hodinové srážkové úhrny se pohybovaly až mezi 10-12 mm.

Na Plzeňsku v Železné  Rudě napršelo 57 mm, na Ústecku na stanici Tokáň 50 mm, v Královéhradeckém kraji na Pomezních boudách 60 mm a Luční boudě 58 mm, ve Středočeském kraji spadlo v Kounově 57 mm, v Neumětelech 56 mm a v Lánech 50 mm, v Praze-Karlově 44 mm. 

V Plzeňském a Středočeském krají se na druhý stupeň povodňové aktivity dostaly tři toky - Úslava v Plzni-Kotěrově, Klabava v Hrádku u Rokycan, Litavka v Příbrami.

Třetí stupeň momentálně platí na Úslavě v Plzni-Koterově.

Stav ohrožení na Skalici

Skalice v Zadním Poříčí na Příbramsku vystoupala během rána už na třetí povodňový stupeň, od šesté ranní zde platil stav ohrožení. Voda tam začala stoupat zhruba od půlnoci, kdy se hladina zvýšila téměř o jeden metr. Po osmé hodině byl třetí stupeň odvolán.

Druhý stupeň platí od čtvrté hodiny ranní v Berouně na řece Litavce. Po půl osmé začal průtok řeky i hladina klesat.

Déšť způsobil také problémy na železnici. Kvůli podemleté trati se zastavil provoz v úseku z Lochovic do Zadní Třebáně na Berounsku. "V úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava. Omezení by mělo platit do 12:00," sdělil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Déšť v noci rozvodnil také potok Chumava, jenž částečně zatopil domov pro seniory v Hostomicích na Berounsku.

Zástupkyně ředitelky domova Dagmar Šůrová řekla, že voda z potoka zatopila například kotelnu, sklad jídla, garáže a sklepy. Senioři však nemuseli být evakuováni. "Klienty z přízemí jsme asi na čtyři hodiny přestěhovali do prvního patra," dodala.

Situace na ostatních řekách v regionu je zatím klidná.

Srážky míří na severovýchod

Rozvodněný potok v noci na čtvrtek donutil k evakuaci 67 obyvatel domova pro seniory v Zátoru u Hostomic na Berounsku. Všichni ji zvládli bez úhony.

V Ústeckém kraji jsou řeky Ploučnice a Mandava na prvním povodňovém stupni bdělosti. Na Mandavě platil v noci po čtyři hodiny třetí stupeň, v současné době řeka prudce klesá.

Hasiči podle mluvčího Milana Rudolfa museli kvůli silnému dešti čerpat vodu ze sklepa v Jiříkově na Děčínsku. Také zde na dvou místech postavili hráze z pytlů.

Voda se v noci dostala i do sportovního areálu v Rumburku. V Rožanech během noci hasiči preventivně rozebrali zábradlí mostku, aby se o něj nezachytávaly nečistoty. Ve Šluknově hasiči večer pomáhali odstranit z koryta potoka trubky, které zde byly kvůli stavebním pracím.

V noci na několika místech celého regionu museli hasiči odstranit několik stromů, které spadly na komunikace. Ve Vejprtech na Chomutovsku strom spadl na zaparkovaný automobil a v Dubí na Teplicku poškodil chatku.

Meteorologové hlásí, že by srážky měly během rána a dopoledne od západu ustávat a přesunout se na severovýchod země.

Vydatné srážky i dnes

Během čtvrtečního rána už na jihozápadě a západě území srážky ustaly, jinak ale pršelo na celém území. Nejvydatnější déšť byl pozorován v krajích Pardubickém, Moravskoslezském a Olomouckém, kde se hodinové srážkové úhrny pohybovaly až na 7 mm.

Také ve čtvrtek očekáváme déšť na většině území Česka, v kraji Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském se bude místy jednat o vydatné srážky, srážkové úhrny se za 24 hodin mohou pohybovat až kolem 50 mm, v Jeseníkách až kolem 60 mm. 

Další srážky lze podle meteorologů během příštích hodin očekávat na Liberecku, kde by mohlo dopoledne spadnout 20 až 40 milimetrů srážek. Ojediněle nevyloučili až 50 milimetrů; hladiny toků tak mohou po přechodné stagnaci dále mírně stoupat, upozornil ČHMÚ.

Srážky budou slábnout až během pátečního rána a během pátečního dopoledne budou postupně ustávat. Na jihozápadě a západě území očekáváme pouze přeháňky, povodňová situace se tak bude na Plzeňsku postupně uklidňovat.
Během sobotního dne očekáváme dešťové přeháňky pouze ojediněle.

Připomeňte si situaci na řece Smědé v srpnu 2010:

 

Právě se děje

Další zprávy