Od úterka nemusí být v autě dýchací maska ani leták

ČTK ČTK
19. 7. 2011 7:10
Je na řidiči, zda je z lékárničky vyndá, nebo ne
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V úterý přestane platit povinnost mít v autolékárničce resuscitační masku a leták o poskytování první pomoci. Stanoví tak novela vyhlášky účinná ode dneška. Záleží tedy pouze na řidiči, zda si pomůcky v autě ponechá či nikoli.

Do povinné výbavy je zařadilo ministerstvo dopravy letos v lednu. Někteří odborníci je kritizovali kvůli jejich obtížné použitelnosti. Změna vyhlášky donutila sedm milionu motoristů k výměně lékárniček, řidiče to stálo přes dvě miliardy korun.

Nově také odpadá povinnost pro řidiče motorek a mopedů vozit s sebou reflexní vestu jako doposud. U ostatních vozidel se však nic nezměnilo.

Masku zvládnout použít jen specialisté

Již dříve Česká resuscitační rada masku nedoporučila a uvedla, že technika dýchání přes ní je obtížnější a běžně ji používají ve spojení s ručním dýchacím přístrojem pouze vysoce specializovaní lékaři. Podle rady navíc většina neproškolených laiků pravděpodobně nedokáže masku ani použít.

Vyhláška v lednu zavedla také povinnost mít v autě kromě resuscitační masky s výdechovou chlopní a filtrem izotermickou fólii o rozměrech 200 krát 140 centimetrů pro přikrytí zraněného člověka, která je povinná i nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy