Nova se dohodla s Fortunou, bude vysílat novou loterii

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 7. 2011 9:40
Dohoda loterijní firmy s televizí je zatím předběžná
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Televize Nova se dohodla s loterijní společností Fortuna. Nova tak bude vysílat novou loterijní hru Fortuna Lotto, kterou Fortuna připravuje. Jednání se vedla několik měsíců.

"Ano, máme dohodu, i když zatím předběžnou," potvrdil Aktuálně.cz zdroj blízký vyjednávání.

Sázková kancelář Fortuna už před časem ohlásila start na 18. července. Další loterijní hru Tip6ka spouští i Tipsport. Vlastní číselnou loterii chce spustit i společnost Synot, předběžně se počítá s jejím zahájením v září letošního roku. Padá tak letitý monopol Sazky.

Monopol Sazky minulostí

Nová loterie přichází na trh v době, kdy má velké problémy loterijní společnost Sazka. Jejího konkurenta - Fortunu - vlastní skupina Penta, jeden z věřitelů Sazky.

Fortuna získala potřebnou licenci v loňském roce a teď začala vytvářet síť terminálů, které budou konkurovat oblíbené hře Sportka provozované Sazkou.

Síť se má dál rozrůstat, podle dohody s firmou Interlot by mělo každý měsíc přibýt několik stovek dalších terminálů. Fortuna plánuje do jara příštího roku rozšířit svou síť na tři tisícovky prodejních míst.

Hazard kvete

Ministerstvo financí oznámilo, že v roce 2010, v němž například naplno propukla krize nejstarší loterijní firmy Sazka, utratili lidé v sázkách a loteriích přes 125 a půl miliardy korun. Sázejícím přitom bylo vyplaceno zhruba 94 miliard korun.

Tzv. měkký hazard, tedy Sportka a další loterijní hry či třeba kurzové sázky, hraje jen menší roli. Největší podíl na zisku mají interaktivní videoloterijní terminály - bezmála 46 miliard. Za loterie utratili sázející 6,84 miliardy, v kasinech lidé nechali loni 8,9 miliardy korun.

Z provozovatelů her povolovaných ministerstvem financí zaujímala vloni první místo na trhu stále ještě Sazka s podílem 6,4 procenta na vložených částkách. Více než 80 procent jejích příjmů ze hry pocházelo z číselných loterií, tedy Sportky a Šťastných deseti.

Dvojkou na trhu byl Synot Tip s podílem 5,1 procenta. Tato společnost, která spolupracuje i s KKCG miliardáře Karla Komárka na převzetí Sazky, se věnuje provozování kurzových sázek a technických her.

Nový zákon na postupu

Momentálně se na půdě Parlamentu rodí nový loterijní zákon, který má dát městům a obcím více pravomocí určit, kde hazard - včetně videoterminálů - povolí a kde ne. Zároveň se návrh stal předmětem koaliční roztržky.

Zároveň s tím se koalice dohodla, že od roku 2012 hazard zdaní. Zatím byly loterijní společnosti vyjmuty z povinnosti platit korporátní daň s tím, že část zisku povinně odváděly na veřejně prospěšné účely. Některé z nich to ovšem obcházely tím, že vytvářely vlastní nadace a dceřiné společnosti, do kterých dávaly povinné odvody.

 

Právě se děje

Další zprávy