Politici ztratí vliv i odměny. Heger jim zruší funkce

Radek Nohl Radek Nohl
18. 7. 2011 14:10
Ministr zdravotnictví chce zrušit správní rady zdravotních pojišťoven
Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger plánuje průlomovou změnu.

Chce zrušit správní rady zdravotních pojišťoven. V nich často zasedají poslanci či blízcí politických stran, kteří tak mohou přijít nejen o vliv, ale i o desetitisícové měsíční odměny.

Změnu přináší věcný návrh zákona o pojišťovnách, který Hegerův úřad dokončil a Aktuálně.cz ho má k dispozici.

Jedním z důvodů, proč chce ministr správní rady zrušit, je i to, že by podle něj měli v orgánech pojišťoven usedat jen špičkoví odborníci.

"Odbornost by měla být vždy na prvním místě. Tímto krokem chceme centralizovat nejen pravomoci, ale i odpovědnost pokud možno tak, aby bylo vždy lépe 'prohlédnutelné', kdo za co může a zodpovídá," zdůvodnil pro Aktuálně.cz Heger.

Ušetří se desítky milionů na odměnách

Podle ministerstva zrušení správních rad přinese i finanční úspory. Jen VZP by měla podle odhadu vyplatit v letošním roce jejím členům na odměnách zhruba devět milionů korun.  

Návrh zákona však má již i první kritiky. "Instituce, které hospodaří s veřejnými prostředky, je nutné kontrolovat. Pokud si dneska někdo myslí, že najde člověka, který bude apolitický, tak to se tedy mýlí," řekla Aktuálně.cz poslankyně KSČM Soňa Marková, která je i členkou správní rady VZP.

Zástupci vládních stran ale Hegerův návrh podporují. "Je zbytečné, aby byly pojišťovny dál pod vlivem politiků, ať je řídí odborníci," prohlásil poslanec VV Jiří Rusnok.

Ministr vystavil stopku poslancům

Heger také chce, aby se posílila role managementu a dozorčích rad pojišťoven.

Foto: Aktuálně.cz

Jejich členové budou muset ručit za chybné rozhodování svým majetkem. Což automaticky vylučuje poslance. Ti totiž mají trestní imunitu.

Ministr ale nevyloučil, že někteří politici v budoucnu přeci jenom v orgánech pojišťoven usednou.

"Vzhledem k tomu, že odborníků na systém veřejného zdravotního pojištění není nadbytek, zcela určitě budou politici-odborníci osloveni, aby pracovali v orgánu zdravotní pojišťovny. Samozřejmě za podmínky ručení svým majetkem za rozhodnutí tohoto orgánu stejně jako ostatní členové," podotkl Heger. 

Pojišťovny opustí blízcí politických stran

Další změnou je, že členy dozorčích rad už nebudou volit poslanci. Nově by měl třetinu členů jmenovat stát, třetinu zaměstnavatelé a třetinu odbory.

Orgány pojišťoven se podle Hegerova plánu také zeštíhlí. A to právě o poslance a blízké různých politických stran. Usedat by v nich mělo v budoucnu maximálně patnáct členů.

"Do značné míry to chceme udělat tak, jako to je v moderních firmách," prohlásil šéf kabinetu ministra Jan Růžička.

O funkce v orgánech zdravotních pojišťoven se však budou moci ucházet její členové bez časového omezení.

Ve sněmovně totiž byla schválena úprava zákona, o které budou nyní jednat senátoři a díky níž v nich mohou zasedat po neomezený počet funkčních období. V současné době je mandát omezen maximálně na dva čtyřleté cykly.

Paragrafové znění zákona o pojišťovnách dostane vláda na stůl na přelomu letošního roku. Ministerstvo chce, aby začal platit od ledna 2013. 

 

Právě se děje

Další zprávy