Povinná státní maturita ze tří předmětů se odloží o rok

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 7. 2011 19:03
Poprvé by jednotnou zkoušku ze tří předmětů měli studenti skládat až v roce 2014
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna chce o rok odložit povinnost vykonat státní maturitu ještě z třetího předmětu. Poslanci změnu propustili do dalšího projednávání.

Maturanti, kteří ukončí střední školu v roce 2013, už měli povinně složit státní část maturity z českého jazyka, cizího jazyka a nějakého třetího předmětu. Zatím je povinná čeština a pro druhý předmět může maturant volit mezi cizím jazykem a matematikou.

I tato možnost volby měla už v roce 2013 odpadnout - státní maturita z cizího jazyka bude povinná.

To celé se ale zřejmě odloží o rok a bude se tak týkat až maturantů v roce 2014.

Na změně měl zájem ministr školství

Předkladatelky zákona, kterými jsou dvě poslankyně za Věci veřejné a dvě komunistky, to zdůvodňují "organizační a logistickou náročností" státních maturit.

"Třetí povinnou zkoušku je vhodné ještě odložit a zachovat až do školního roku 2012/2013 možnost nahrazení zkoušky z cizího jazyka zkouškou z matematiky," tvrdí poslankyně, které změnu navrhly.

O zařazení změny zákona už na tuto schůzi sněmovny ale velmi lobboval u poslaneckých klubů přímo ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné), na jehož hlavu se už snesla kritika za první ročník státních maturit.

Státní maturita - propadák pro pětinu studentů

Státní maturita měla premiéru letos - a nezvládlo ji 19,5 % studentů, každý desátý k ní navíc nebyl připuštěn.

Celkem tak neuspělo 29,2 % maturitního ročníku. Nejhůře dopadli žáci středních odborných škol, hlavně učilišť a nástavbových oborů. Opravné zkoušky se budou konat do konce září.

Nejčastěji propadali studenti z matematiky, neuspělo 14,4 %. Z cizího jazyka pak propadlo 9 % studentů, z češtiny 7,6 %.

U nástavbových oborů byla neúspěšnost téměř 44 %, z učňů neprošla asi třetina. Naproti tomu u gymnázií byla neúspěšnost jen 5,1 %.

Zhruba na 30 školách pak neuspělo kolem 70 procent ročníku, ministr novinářům řekl, že kvůli výsledkům maturit se některé školy dostanou do existenčních potíží.

 

Právě se děje

Další zprávy