Blesky zapálily dům, ničily auta a elektrické vedení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 7. 2011 11:05
U Prahy zapálil blesk dům, u Pardubic shodil strom na auto, u Budějovic vyřadil trať
Foto: Miroslav Hofírek

Praha  - Požár domu po zásahu bleskem, vytopené sklepy, vyvrácené stromy, odstávka tratí a přerušené elektrické vedení.

Silné bouřky, které se Českem přehnaly okolo sobotní půlnoci, potrápily obvyklými škodami nejvíc obyvatele v okolí Prahy, v jižních Čechách a v Pardubickém kraji.

Vážnější škody, nebo dokonce ztráty na životech jako po nedávné bouřce na Zlínsku, však hlášeny nebyly.

V jižních Čechách kácely blesky stromy

Silné bouřky v noci na dnešek zasáhly Jihočeský kraj, kde blesky porazily řadu stromů, které popadaly na silnice. Následky extrémního počasí nyní likvidují hasiči, řekla ČTK jejich mluvčí Vendula Matějů. Kvůli odstraňování následků větrné smrště je také momentálně přerušen provoz na železniční trati v úseku Jindřichův Hradec - Jarošov nad Nežárkou. Informuje o tom server Českých drah.

Silné bouřky udeřily nad jižními Čechami kolem sobotní půlnoci. Od té doby do současné chvíle vyjelo k odstranění padlých stromů sedm posádek jihočeských hasičů. "Bouřka nejvíce zasáhla Jindřichohradecko a Českokrumlovsko," řekla Matějů.

Hasiči museli také v několika případech odčerpávat vodu ze sklepů. "Ale více případů bylo spojeno s úderem blesku do stromu než s extrémním přívalem vody," řekl ČTK operační důstojník hasičů Zdeněk Malkovský. V některých místech Jihočeského kraje zaznamenali lidé také silné krupobití. Podle Malkovského však hasičům nikdo neohlásil událost spojenou s padáním krup.

U Prahy zapálil blesk dům

Po zásahu bleskem začal v noci na dnešek před půl druhou hodinou ranní hořet rodinný dům ve Zlatníkách - Hodkovicích v okrese Praha-západ. Škoda přesáhne nejméně jeden milion korun, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Středočeští hasiči měli kvůli noční silné bouřce vysoký počet výjezdů.

Požár dvoupodlažního domu, ve kterém byla v přízemí truhlářská dílna, likvidovalo šest jednotek hasičů. Při požáru se nikdo nezranil. Oheň podle mluvčí zničil obyvatelnou část domu. Truhlárnu sice minul, je ale vytopená vodou.

Škoda přesáhne jeden milion korun, hasiči ji upřesní během dne. Na místě pracuje vyšetřovatel hasičů, Technický ústav požární ochrany a policie. Majitel podle Kostkové odhaduje škodu na 20 milionů korun.

Hasiči vyjížděli od půlnoci do rána v kraji v souvislosti s bouřkou asi dvacetkrát, zejména likvidovat popadané stromy. Vítr je kácel v obou přípražských okresech, na Benešovsku, Kutnohorsku a Kolínsku. V noci hasiči dostali také hlášení o požáru mateřské školy v Králově Dvoře na Berounsku, ukázalo se ale, že se vzňal sloup elektrického vedení.

Pomáhali také obyvatelům čtyřpodlažního panelového domu ve Vlašimi na Benešovsku, kam zatékala střechou voda. "Střecha se nyní opravuje a dělníci ji dobře neutěsnili," uvedla Kostková. Ráno hasiči odčerpávali vodu z podjezdu pod železniční tratí v Čáslavi na Kutnohorsku, kam jí nateklo asi půl metru.

V Pardubickém kraji spadl strom na auto

K odklízení několika desítek spadlých stromů a větví po bouřce museli vyjíždět během noci hasiči na východě Čech. Nejvíce byla zasažena oblast mezi Poličkou a Svitavami. V ostatních případech se jednalo o izolované události.

Na Poličsku a Svitavsku zlomené stromy přehradily na několika místech menší silnice nebo spadly do drátů elektrického vedení. "V jednom místě spadl strom na dům a další na zaparkované auto. Nikomu se naštěstí nic nestalo," řekl ČTK operační důstojník krajských hasičů.

V Královéhradeckém kraji bouřky nezanechaly větší následky. Hasiči museli vyjíždět k odklízení stromů například do Skochovic na Hradecku nebo Stárkova na Náchodsku, nevznikly ale rozsáhlejší škody.

Trať stojí i na Vysočině

Přibližně stokrát zasahovali v noci ze soboty na neděli kvůli odstraňování následků silných bouřek také hasiči z Vysočiny. Většinou se jednalo o likvidace spadlých stromů, řekl ČTK operační důstojník hasičů Pavel Černý. Kvůli bouřce také nejezdí vlaky na trati v úseku Rožná - Žďár nad Sázavou. Informuje o tom server Českých drah.

Podle Černého hasiči nejvíce vyjížděli k případům na Žďársku a Třebíčsku. "Z celkového počtu zásahů jsme jen dvakrát odčerpávali vodu. Jinak se vždy jednalo o odstranění překážek na cestě," uvedl Černý.

Hasiči zůstávají v terénu i nyní. Ještě prý bude několik hodin trvat, než se jim podaří zlikvidovat všechny následky bouřek. "Lidé nám třeba pořád hlásí popadané stromy, které objevují až nyní," řekl Černý.

Podle něj není žádná frekventovaná komunikace na Vysočině uzavřena. Na některých silnicích nižších tříd, na nichž stále leží padlé stromy, však může být krátkodobě provoz omezen.

 

Právě se děje

Další zprávy