Vzorek aquily s E. coli byl předán národní laboratoři

Domácí Domácí
3. 7. 2011 14:20
Karlovarské minerální vody začaly stahovat z trhu jednu výrobní šarži
Foto: Reuters

Praha/Karlovy Vary - Vzorky z karlovarské minerální neperlivé vody Aquila, v níž Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila výskyt bakterie  Escherichia coli, zkoumá národní referenční laboratoř pro tuto nákazu.   

Inspekce tam podle mluvčího Jana Spáčila vzorek bakterií z opatrnosti poslala. Výsledek zkoumání by měl být znám v pátek.

Nový kmen Escherichie coli, který působí krvácivé průjmy, si letos v Evropě vyžádal asi 50 mrtvých. Existuje velké množství podobných typů bakterií. Některé jsou pro člověka neškodné, jiné nebezpečné.

Karlovarské minerální vody už začaly příslušnou výrobní šarži neperlivé vody Aquila stahovat z trhu.

20. května 2011

Jde o produkty vyrobené 20. května 2011 (výrobní šarže A015-00056 ).

"Výrobce reagoval na zjištění SZPI, že výrobek obsahuje bakterie Escherichia coli, které jsou pro tento typ výrobku nepřípustné, bez jakéhokoli prodlení a zahájil stahování výrobků z oběhu ještě před vydáním nařízení SZPI," uvedl zástupce firmy pro kontakt s médii Michal Donath.

Vadný vzorek našli inspektoři SZPI při úřední kontrole v tržní síti. Produkt nese přesný název AQUILA AQUALINEA neperlivá, pramenitá voda.

Výskyt bakterií nebyl smluvní laboratoří SZPI zjištěn ve všech analyzovaných lahvích. Některé vzorky byly zcela bez nálezu.

Rozhodne laboratoř

Kontrola neprokázala žádné nedostatky ve výrobním procesu ani v práci laboratoře. Zatím není jasné, jak se bakterie do vody dostala.

"Bakterie zjištěného typu se vyskytují ve velkém počtu kmenů a ne všechny jsou lidskému zdraví škodlivé," uvedla Dana Jírovská, vedoucí laboratoře KMV.

"Do přesného určení konkrétního kmene v Národní referenční laboratoři není žádný důvod k obavám, zejména proto, že výrobek je právě preventivně stahován z obchodní sítě," dodala Jana Ježková, balneotechnik KMV.

"Spotřebitelé, kteří výrobek uvedené šarže dosud mají, se mohou obrátit telefonicky na informační linku výrobce na telefonním čísle 800 11 10 11, kde si mohou sjednat návštěvu obchodního zástupce, který vodu vymění za výrobek z jiné šarže," dodal Donath, podle kterého si lze návštěvu obchodního zástupce vyžádat rovněž e-mailem na adrese [email protected].

 

Právě se děje

Další zprávy