Nová data o ovzduší: Víc lidí dýchá nebezpečný prach

Pavel Baroch
11. 7. 2011 14:15
Minulý rok byly koncentrace překročeny na 25 stanicích, předloni jen na 14
Smog na Ostravsku. V poslední době už skoro běžný stav.
Smog na Ostravsku. V poslední době už skoro běžný stav. | Foto: Petr Mareček

Praha - V českém ovzduší vloni výrazně přibylo nebezpečných prachových částic.

Podle aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu byly povolené roční průměrné limity překročeny na 25 stanicích. V roce 2009 to bylo jenom na 14 stanicích.

Meziročně se rovněž zvýšily koncentrace jemného prachu v ovzduší. Na Ostravsku - nejvíce znečištěném regionu - překročily na některých místech výrazně 60 mikrogramů na metr krychlový.

O rok dříve byly hodnoty jen mírně nad 50 mikrogramy. Povolený roční průměrný limit je přitom 40 mikrogramů.

Jemný prach je nebezpečný, protože proniká až hluboko do dýchacího ústrojí, a mohou se na něj navíc vázat i další nebezpečné látky včetně karcinogenních.

Více prachu i rakovinotvorných látek

Je to už druhá špatná zpráva o českém ovzduší. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu totiž loni kromě prachu přibylo v ovzduší rovněž rakovinotvorného benzo(a)pyrenu.

TOP TEN

(roční průměrná koncentrace v mikrogramech na metr krychlový)

  • Stehelčeves: 89,8
  • Věřňovice: 66,1
  • Bohumín: 63,9
  • Ostrava-Radvanice: 61,7
  • Karviná: 54,4
  • Český Těšín: 53,5
  • Karviná: 52,9
  • Ostrava-Přívoz: 52,1
  • Ostrava-Fifejdy: 51,3
  • Ostrava-Zábřeh: 51,0

 

"Benzo(a)pyren začíná být skutečně dost velký problém," řekla Aktuálně.cz Jana Ostatnická z hydrometeorologického ústavu.

Pracovníci ústavu v současnosti všechna data vyhodnocují, aby mohli například sestavit podrobnou mapu znečištění, včetně údajů o tom, kolik lidí musí dýchat znečištěný vzduch.

Dominance Ostravska

Údaje rovněž potvrzují dominanci Ostravska ve znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi. V desítce nejvíce znečištěných míst republiky je devět právě z tohoto regionu.

Jedinou obcí, která se do první desítky kromě Ostravska dostala, je nevelká středočeská Stehelčeves.

Jenže její případ je netypický. Vysoké koncentrace polétavého prachu byly způsobeny tím, že se v obci budovala kanalizace a měřicí stanice byla v těsné blízkosti stavby.

Pokud by se Stehelčeves vyškrtla, bylo by v první desítce míst s nejvyššími průměrnými ročními koncentracemi jemného prachu výhradně Ostravsko.

Klaus brzdí regulaci znečišťovatelů

Ve stejnou dobu, kdy Český hydrometeorologický ústav zveřejnil nepříznivá čísla o českém ovzduší, vetoval prezident Václav Klaus novelu zákona o ochraně ovzduší.

Ta dává radnicím pravomoc zřídit takzvané nízkoemisní zóny, kam nebudou smět jezdit stará čoudící auta. A kraje mají získat možnost stanovit emisní stropy a tím hranici znečišťování ovzduší pro skupiny podniků ve "špinavém" regionu.

Předkladatelé novely, mezi nimiž byl i exministr životního prostředí Pavel Drobil, si od nových pravidel slibovali, že pomohou zlepšit vzduch především na Ostravsku.

"Předkladatelé zákona jako svůj cíl deklarovali především zlepšení životního prostředí na Ostravsku, a to formou omezení průmyslových emisí a formou regulace dopravy. Nástroje, které mají dosažení tohoto cíle přinést, však životnímu prostředí nepomohou, ale jako nepřímý efekt zhorší prostředí právní a podnikatelské," zdůvodnil své veto Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy