Kubice dokončil čistku Johnových lidí, odchází i Čech

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 7. 2011 10:35
Na vnitru končí náměstek pro mezinárodní vztahy Viktor Čech, nebude ani ombudsmanem
Jan Kubice a Radek John.
Jan Kubice a Radek John. | Foto: Jan Langer

Praha - Na ministerstvu vnitra končí náměstek pro mezinárodní vztahy Viktor Čech. Jeho post ministr Jan Kubice zrušil. Čech byl na úřadu posledním mužem, kterého si tam přivedl Kubiceho předchůdce Radek John (VV).

Vedení úřadu se tak kompletně obměnilo po dvou měsících.

"Jeho místo bylo v rámci reorganizace zrušeno," řekl Lidovým novinám (LN) vysoce postavený zdroj z vnitra. Oficiálně úřad nechtěl nic komentovat s tím, že organizační změny představí v nejbližších dnech.

Mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková ČTK řekla, že Čech zároveň skončil i jako policejní ombudsman.

"Ministr vnitra Jan Kubice provedl k 1. červenci 2011 na ministerstvu vnitra několik organizačních změn. Mezi nejzásadnější změnu patří zrušení postu náměstka ministra vnitra pro mezinárodní vztahy, kterou vykonával Ing. Viktor Čech," uvedla Čermáková.

Funkce policejního ombudsmana podle ní zrušena nebyla.

"Po podrobné analýze a vyhodnocení funkce ombudsmana jsme dospěli k závěru, že tento post není zatím potřeba rušit. Pan Čech dostal nabídku ujmout se samostatné funkce ombudsmana policie, kterou však neakceptoval," uvedla Čermáková.

Funkci ochránce práv policistů zřídil John těsně před svým odchodem z úřadu. Odůvodnil to tím, že to plánoval dlouhodobě a podpis byla jen formalita, napsaly LN.

Odvolávání náměstků hned po nástupu

Kubice, který stál dříve v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), při svém nástupu na ministerstvo sliboval, že nechystá výrazné personální změny.

Velmi rychle ale odvolal náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara a náměstka pro ekonomiku a provoz Jiřího France. Poté skončil i náměstek pro veřejnou správu František Vavera.

V den, kdy se Kubice ujímal úřadu, odešel také Michal Moroz, náměstek pro strategie a koncepce.

Do svého úřadu Kubice postupně přivedl bývalého detektiva ÚOOZ Jaroslava Hrušku, který je náměstkem pro vnitřní bezpečnost, ředitelem odboru interního auditu a supervize jmenoval dalšího bývalého člena útvaru Petra Plaňanského a personální odbor ministerstva vede exšéf policejní inspekce Zdeněk Pelc.

 

Právě se děje

Další zprávy