Stávka bude, jednání Nečase s odbory zkrachovalo

Domácí Domácí
15. 6. 2011 17:54
Nečas vyzval odboráře, aby stávku zrušili. Ti to odmítli
Premiér Petr Nečas (ODS).
Premiér Petr Nečas (ODS). | Foto: Jan Langer

Praha - Poslední šance na odvrácení čtvrteční masivní stávky v dopravě vzala za své.

Středeční jednání premiéra Petra Nečase s odboráři v rámci narychlo svolané tripartity výsledek nepřineslo. Odpoledne koalice odborových svazů s definitivní platností potvrdila, že se 24hodinový protest uskuteční tak, jak odboráři avizovali.

Nečas na dopolední schůzi vyzval odboráře, aby stávku zrušili. "Nic dobrého nepřinese, způsobí velké ekonomické škody v řádu miliard. Nepřinese nic ani v sociálním dialogu," argumentoval premiér. Odboráři však jeho výzvu odmítli.

"Naším cílem není poškozovat veřejnost. Jeden den nepohody může znamenat mnoho let další pohody," obhajoval protestní akci Josef Středula, jeden z odborových předáků.

K odvrácení stávky nepomohlo ani to, že zatím bude odloženo definitivní schvalování zdravotnické reformy v Poslanecké sněmovně. "Jestli bereme jako ústupek jedno sdělení, že se v pátek nebude hlasovat? Tak se bude hlasovat o čtyři dny později," neskrýval dál rozladění šéf železničářských odborů Jaroslav Pejša.

Ke zrušení stávky vyzvali odboráře i zástupci českého byznysu. "Není jediný člověk v byznysu, který by zpochybňoval vaše právo na stávku, ale ještě ji zvažte," prohlásil šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Odboráři tlumili jen svá stanoviska k nátlakovým akcím v ulicích.

"Uděláme vše proto, abychom zamezili jakékoliv provokaci. Obáváme se, že může někdo k takové provokaci přistoupit," uvedl Středula.

Posléze, ve středu odpoledne, vedení odborů oficiálně potvrdilo, že čtvrteční stávka se uskuteční podle avizovaného plánu, začne tedy v 0:00 a trvat bude do půlnoci.

Zastavit se mají vlaky v celé zemi. Omezit se má provoz městské dopravy v Praze a Brně, Ústí nad Labem, Olomouci a Havířově. V metropoli chystají odbory "blokádu papalášů", jak svou akci nazvaly.

Středula obvinil policii a naznačil odposlouchávání

"Dnešní pokus premiéra Nečase odvrátit stávku v dopravě tím, že narychlo svolal jednání tripartity, je jen dalším důkazem toho, jak vážně byl tento pokus o smír míněn," přečetl prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas prohlášení Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která stávku organizuje.

Jinak se podle KDOS nedá vysvětlit, že předseda vlády řeší otázky kolem stávky s někým, kdo ji nevyhlásil.

Na briefingu vystoupil i předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula. Policii obvinil z nestandardního jednání.

Dva neuniformovaní policisté podle něj ve středu navštívili člena jeho odborového svazu z Mladé Boleslavi. Přišli se údajně zeptat na to, zda v souvislosti s tím, že chce jeho organizace jít ve čtvrtek odpoledne podpořit dopravní odbory na nádraží, nehrozí narušení svobod občanů.

"Toto považuji za naprosto skandální," řekl Středula a posléze naznačil, že jeho telefon je odposlouchávaný.

TIP: Jak se budete ve čtvrtek dostávat do práce nebo do školy, když Prahu paralyzuje stávka? Souhlasíte s takovou formou protestu? Diskutujte s ostatními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

Ve čtvrtek uvítáme Vaše postřehy ze stávkou ochromených míst České republiky. Posílat můžete i fotografie, a to na e-mail [email protected]

O chystané stávce a blokádě ve středu jednal s odbory i pražský primátor Bohuslav Svoboda. Po schůzce odboráři řekli, že podle původního scénáře mělo několik stovek lidí ve čtvrtek zablokovat dopravu na pražské magistrále u Národního muzea, nakonec ale od tohoto scénáře ustoupili.

Místo toho se uskuteční pochod městem, a to z Palackého náměstí směrem k ministerstvu financí a na Hrad.

V hlavním městě zasedl také krizový štáb, kterého se zúčastnil také premiér Petr Nečas. Ten mimo jiné oznámil, že přestože měl původně ve čtvrtek v plánu odcestovat do Bratislavy na schůzku Visegrádské čtyřky, kvůli stávce zůstane doma.

 

Právě se děje

Další zprávy