Stávka skončila, nejčernější scénáře se nenaplnily

Domácí Domácí
17. 6. 2011 0:02
Po čtyřiadvaceti hodinách se rozjely vlaky, ráno nastartuje i metro
Tak schválně, aspoň přes léto by to cyklistické nadšení vydržet mohlo, no ne?
Tak schválně, aspoň přes léto by to cyklistické nadšení vydržet mohlo, no ne? | Foto: Ondřej Besperát

Česká republika - Masivní čtyřiadvacetihodinová stávka odborů proti reformám vlády Petra Nečase úderem čtvrteční půlnoci oficiálně skončila. Navzdory černým scénářům se obešla bez vážnějších incidentů.

Výjimkou byl konflikt před sídlem resortu financí, kdy na ministra Miroslava Kalouska létala rajčata a vejce. Musela zasáhnout policie, která měla hodně práce i s tím, aby odboráře oddělila od několika provokujících "antistávkařů" s transparenty.

Účast na protestních akcích v centru hlavního města ale byla nižší, než si organizátoři představovali. V pražských ulicích se pohybovala jen asi tisícovka demonstrantů z řad dopraváků, horníků a zemědělců.

Podívejte se, jak odboráři pochodovali Prahou

A ačkoliv odboráři slibovali kolaps dopravy ve velkých městech - především v Praze - byla situace na silnicích klidná. Připomínala spíše víkend a mnozí lidé si provoz pochvalovali. Například Pražané místo do aut a MHD sedli na kola.

Do ulic metropole jich v ranní špičce vyjelo podle automatických sčítačů dokonce sedmkrát více, než je obvyklé. "Už do osmé hodiny ranní projelo po pražských cyklostezkách stejně lidí, jako jindy za celý den," informoval server Prahounakole.cz.

K očekávanému kolapsu nedošlo ani ve veřejné dopravě. Jezdila sice zhruba jen třetina tramvají a pětina autobusů, ale i ty byly mnohdy poloprázdné. Největší komplikací bylo nejezdící metro.

Život v ostatních částech země ovlivnila především stávka železničářů, 24 hodin nejezdily osobní ani nákladní vlaky. 

Vše podstatné ze stávkového dne jsme pro vás sledovali v online reportáži:

Pátek 00:01 - Čtyřiadvacetihodinová stávka dopravních odborů oficiálně skončila. Vlaky by se měly začít rozjíždět podle jízdních řádů - pokladny na nádražích se otevřely s předstihem. Soupravy metra, které nejezdily poprvé v historii, pojedou ráno dle posledních informací podle plánu. V Brně se rozjely tradiční noční autobusy.

23:20 - Dopravní podnik na svém webu oznámil, že ve 23:00, tedy hodinu před oficiálním koncem stávky, jezdilo v ulicích Prahy 35 tramvají a zhruba 130 autobusů (polovina z nich patří soukromým dopravcům).

20:51 - Po pražských cyklostezkách projelo v ranní špičce v průměru sedmkrát víc cyklistů než jindy za celý den. Sčítače rozmístěné po celém městě krátce po 20:00 hlásily 44 tisíc zaznamenaných cyklistů za den, a to v obou směrech. Podle serveru Prahounakole.cz vytáhla kolo kvůli omezení MHD téměř třetina Pražanů pohybujících se po městě.

20:00 - Cestující v Praze vozila kolem 19:00 téměř třetina tramvají a více než pětina autobusů. "V žádném případě se provoz nezastavil," komentoval zprávy, že bude provoz večer omezen, ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. V provozu je také kolem 140 linek v okrajových částech metropole a v jejím okolí, které obsluhují soukromí dopravci. Metro se ovšem rozjede až v pátek ráno.

19:21 - Odborový předák Bohumír Dufek tvrdí, že golfový turnaj v Poděbradech nešlo zrušit. Navíc k tomu prý ani nebyl důvod. "Je pravdou, že jsou tam tři řadoví odboráři, kteří tam za Českou republiku, řeknu Odborové sdružení železničářů, soutěží s ostatními odboráři z Evropy," řekl Rádiu Impuls.

19:00 - Podle Věcí veřejných by nemělo dojít k "eskalaci napětí mezi odbory a vládou". Podle místopředsedkyně strany Karolíny Peake komunikace vládních reforem nejen směrem k odborům ale k celé veřejnosti vázla. S odbory se nejmenší vládní strana shoduje například na tom, že má být napřed vyřešen problém úniků financí ze zdravotnického systému prostřednictvím předražených nákupů či korupce a teprve poté je možné plně reformovat zdravotnictví.

17:54 - Hejtmani jednotlivých krajů hodnotí stávku proti vládním reformám jako zvládnutou. Po odpolední videokonferenci s hejtmany to novinářům řekl předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj žádný z hejtmanů během stávky dopravních odborů nezaznamenal zásadnější problémy.

17:17 - Prakticky bez komplikací se nakonec obešla stávka odborářů v Ústeckém kraji. Stávkovat začal jen ústecký dopravní podnik (DP), ale na linky nakonec nevyjela jen menšina řidičů a za celý den se podařilo zajistit zhruba 70 procent dopravy

16:48 - Tramvaje i v této hodině, kdy jsou v běžných dnech přeplněné, jsou ve čtvrtek poloprázdné. V současné době jich je v provozu více než sto. Po šesté hodině by se ale jejich počet měl snížit na zhruba sedmdesát. Ulice jsou stále plné lidí, kteří jezdí po Praze na kole, nebo koloběžkách.

16:38 - "Průběh stávky potvrdil, že se jedná o politický akt. Statisíce našich spoluobčanů byly touto stávkou postiženy, vznikly milionové škody," hodnotil čtvrteční protesty premiér Petr Nečas. "Občané ale projevili více rozumu a nadhledu než organizátoři stávky," dodal.

Nečas se zároveň ostře vyhradil proti tomu, že někteří stávkující verbálně napadali ty své kolegy, kteří v den stávky v dopravě pracovat chtěli. "Pokud se tyto informace potvrdí, považuji to za neuvěřitelný exces," uvedl premiér s tím, že podle jeho názoru stávka nesplnila očekávání odborářských bossů.

16:36 - Náhradní autobusy Českých drah ve čtvrtek jezdí poloprázdné. Většina lidí cestujících jindy vlakem raději zůstala doma, nebo použila alternativní dopravní prostředek, řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Na mnoha nádražích nefungují ani pokladny.

16:21 - Všechny pobočky České pošty ve čtvrtek otevřely. Zhruba 15 procent zásilek z nočního třídění v Praze a středních Čechách pošta kvůli stávce doručí se zpožděním v pátek.

16:07 - Pražská záchranka ráno ošetřila tři zraněné cyklisty, což je počet, který jinak bývá za celý den. Dva cyklisté vyhledali ošetření sami v ambulanci na Karlově náměstí. Další zraněné lze očekávat večer. "Všechna zranění cyklistů byla lehčího charakteru," řekla ČTK mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

Neobvyklý pohled na šatnu v Poslanecké sněmovně - je plná jízdních kol
Neobvyklý pohled na šatnu v Poslanecké sněmovně - je plná jízdních kol | Foto: Martina Machová

15:54 - Odbory od vlády očekávají, že s nimi bude i nadále jednat. "Ale jednání musí mít nějaký výstup," řekl šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Odborový předák Bohumír Dufek v souvislosti s tím řekl, že navrhne, aby zasedání tripartity byla veřejná. Lidé pak prý budou moci lépe posoudit, jak se jednání vedou.

15:49 - České dráhy odhadly škody vzniklé v souvislosti se čtvrteční stávkou na železnici na 70 milionů korun. Uvedená suma zahrnuje nevybrané jízdné nebo poplatky, které by dopravce získal za provoz vagónů ČD od zahraničních železnic. Podle něho si další jednorázové náklady vyžádá opětovný rozjezd dopravy a případné sankce, které od ČD kvůli přerušení dopravy mohou požadovat jiné subjekty. Dráhy každý pracovní den přepraví kolem půl milionu cestujících a vypraví okolo 7000 spojů.

15:32 - Sociální demokraté hodnotí stávku odborů v dopravě jako úspěšnou. Nyní podle slov svého předsedy Bohuslava Sobotky čekají, jakým způsobem se k celé věci postaví Nečasův kabinet. "Nervozita a nespokojenost poroste a je otázka způsobu jejich další ventilace," upozorňoval lídr ČSSD.

Pokud podle něj vláda ve čtvrteční stávce nenajde poučení, může být jediným poraženým. Šéf Lidového domu zároveň zdůraznil, že nesouhlasí s kampaní, která je proti odborům vedena. "Odbory hájí zájmy většiny společnosti,"zdůraznil.

15:28 - Odbory nejsou reprezentativní zástupci zaměstnanců a totéž platí v tripartitě i pro svazy zaměstnavatelů. Vláda navzdory tomu některé připomínky odborářů k reformám zohlednila. Tripartita ale nesmí o reformách rozhodovat, odpovědnost má vláda a parlament, řekl při čtvrtečních sněmovních interpelacích premiér Petr Nečas (ODS).

Náměty odborů z tripartity vedly podle premiéra například k řadě úprav v sociální reformě týkajících se zdravotně postižených lidí. Vláda také zohlednila podle něho kritiku toho, že druhý komerční důchodový pilíř měl být povinný. Nyní má být dobrovolný.

15:15 - Podle vedoucího jednotky provozu tramvají Petra Hlocha je v současné době na linkách v Praze zhruba 110 tramvají. Tento počet chce pražský Dopravní podnik udržet až do 18. hodiny. "Poté se dostaneme na hranu zákona a po dvanácti hodinách výkonu budeme muset některé řidiče stáhnout do vozoven," řekl Hloch.

15:04 - "Přišlo méně lidí, než se oznamovalo. Věřím, že se tak stalo proto, že lidé vědí, že je potřeba jednat a nikoli zasazovat ekonomické rány této zemi," komentoval stávku předseda Věcí veřejných Radek John s tím, že nejde jasně říci, kdo je vítězem dnešního dne. "Všichni jsme poražení," uvedl.

Podle Johna mají odbory v mnoha bodech stejný názor jako Věci veřejné. "Říkají: nesmí se krást, nesmí se plýtvat veřejnými prostředky, což je ústřední téma Věcí veřejných," zdůraznil lídr VV.

Rovněž prozradil, že má spolu s předákem Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem ještě během čtvrtečního večera sjednanou schůzky, na které chce pokračovat v diskuzi o zdravotnické reformě.

Bohumír Dufek v čele průvodu
Bohumír Dufek v čele průvodu | Foto: Jan Langer

14:57 - "Hlavní město bylo průjezdné, to ale neznamená, že by stávka nebyla úspěšná," upozornil odborový předák Bohumír Dufek s tím, že je rád, že občané viděli, kolik lidí bylo ochotno blokovat dopravu v Praze. "Kdybychom udělali (zablokovali) křižovatku u (Národního) muzea, tak Praha opravdu celá stála," dodal Dufek.

14:45 - Šoféři tramvají, kteří navzdory stávce pracují, si na zastávce IP Pavlova přijdou na kelímek kávy. Jak redakci napsalo několik čtenářů, obsluha jedné z provozoven rychlého občerstvení jim zde kávu zdarma rozdává.

14:38 - Odboráře naštvalo údajně provokativní chování ministra Miroslava Kalouska, který se podle nich před budovou ministerstva financí rozešel proti proudu pochodu. Incident chtějí řešit i na jednání tripartity.

Kalousek označil slova o tom, že provokoval, za neférová a důrazně se proti nim ohradil. "Pokládal jsem za svou povinnost jít se s nimi setkat a zeptat se jich na důvody, proč stávkují, když jsem se to dosud na jednání tripartity od odborářských bossů nedozvěděl," řekl. Svým příchodem mezi demonstranty prý chtěl viditelně dát najevo svou snahu jednat.

14:31 - Náměstek pražského primátora Karel Březina prohlásil, že situace v Praze je stabilní. "Teď dochází ke střídání směn. Situace by měla zůstat plus minus stejná," řekl Březina. Metro by se ale mělo rozjet až v pátek v ranních hodinách.

Na snímku žena s dítětem sleduje pochod odborářů z balkónu ve Vítězné ulici v Praze zpoza plakátu, který je hříčkou s filmem 300: Bitva u Thermopyl.
Na snímku žena s dítětem sleduje pochod odborářů z balkónu ve Vítězné ulici v Praze zpoza plakátu, který je hříčkou s filmem 300: Bitva u Thermopyl. | Foto: ČTK

14:15 - "Dnešní den má jednoho velkého vítěze - dopravní odbory v čele se železničáři," hodnotil čtvrteční akci odborový předák Bohumír Dufek.

13:51 - Kvůli stávce v hromadné dopravě spadne ve čtvrtek návštěvnost Zoologické zahrady Praha na třetinu až polovinu obvyklé míry. Lidé nemají během stávky jak se do okrajové části města dostat.

13:48 - Dopady stávky na hospodářství ještě nejsou vyčísleny. Hrozící škody ale již před stávkou odhadly například České dráhy, ČD Cargo a Správa železniční dopravní cesty, a to na 302 milionů korun. Podle ministerstva dopravy v důsledku protestu odborů mohl poklesnout i výběr mýtného.

13:32 - Na kole do svého úřadu, tedy na ministerstvo zdravotnictví, ve čtvrtek přijel i ministr Leoš Heger (TOP 09). Poté šel pěšky do Poslanecké sněmovny. "Pan ministr jezdí z Vinohrad na ministerstvo na kole běžně," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Hegerův reformní balík byl jedním z důvodů, proč se odboráři rozhodli stávkovat.

13:31 - Při dopoledních potyčkách před budovu ministerstva financí byl podle informací policie napaden jeden z členů antikonfliktního týmu. Útočící žena ho udeřila megafonem do hlavy. "Po krátké chvíli byla zadržena a předvedena na místně příslušné oddělení policie," uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

13:26 - "Nemocnice mají plné stavy, pracují úplně normálně. Naopak, jak jsem ráno viděl, jindy plné čekárny jsou prázdné. Dnešní den je sice pro Pražany komplikovaný, na druhé straně jezdí daleko méně aut a desetkrát více lidí použilo k dopravě po městě kolo, další brusle nebo jdou pěšky. Zítra se samozřejmě město vrátí do normálu, ale kdybychom si něco z dneška vzali s sebou do všedního života, asi by to bylo pro Prahu i nás, kdo v ní žijeme, pěkné," řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Účastníci odborářského turnaje v Poděbradech pózují s hosteskou.
Účastníci odborářského turnaje v Poděbradech pózují s hosteskou. | Foto: Botticelli, spol. s r.o.

13:12 - Celodenní stávky odborářů využil k prezentaci své značky také český zástupce značky bourbonů Jim Beam. Ač nebyl oficiálním partnerem akce, poslal ad hoc na golfový turnaj železničářů do Poděbrad hostesky, které hráčům nápoj této značky nalévaly.

Poté poslal mailem fotografie pózujících odborářů, jež doprovodil tiskovou zprávou, v níž zástupce této značky pro český trh odboráře zkritizoval. Píše se v ní mimo jiné: "Přijde nám neuvěřitelně absurdní, že se ve chvíli, kdy v Praze kolabuje život a doprava pod náporem stávky, v Poděbradech si nejvyšší zástupci odborů ČD hrají golf," vysvětluje akci Tomáš Mrlík, zástupce značky pro tuzemský trh.

Odboráři pózují s hosteskou na golfovém turnaji v Poděbradech
Odboráři pózují s hosteskou na golfovém turnaji v Poděbradech | Foto: Botticelli, spol. s r.o.

"Je evidentní, jak moc svoje vlastní heslo ´Blokáda papalášů´ berou vážně," dodává Mrlík. Zástupci firmy, která mediím tuto agendu zprostředkovala, potvrdil Aktuálně.cz, že na snímcích jsou autentičtí odborářští účastníci poděbradského turnaje.

13:05 - Jako jediná žena vyjela ve čtvrtek řidička Zuzana Kostková tramvají pražského Dopravního podniku. Přestože musela projít uličkou hanby a některým jejím kolegům údajně i vyhrožovali, ať se opováží být za "stávkokazy", ona se rozhodla, že stávkovat nebude. V půl čtvrté ráno nastoupila na linku 22. Od toho, aby do práce přišla, by ji prý neodradily ani výhružné SMS zprávy, které přišly některým řidičům DPP. Rozhovor s řidičkou čtěte ZDE.

12:58 - Miroslav Kalousek a jeho lidé rezolutně odmítají, že by ministr odboráře před útokem rajčaty a vejci provokoval. O provokacích mluvil odborový předák Dufek.

12:22 - Prahu zasáhla dešťová přeháňka, odboráři se v poklidu rozcházejí od Úřadu vlády. Protestní akce tak oficiálně končí.

12:20 - Podle prezidenta Václava Klause bylo hloupé, že kvůli stávce musel rušit čtvrteční oficiální oslavy svých sedmdesátin na Pražském hradě, i když prý na oslavách osobně nelpěl. "Já kdybych mohl, tak bych se někam schoval a nic neslavil," poznamenal v rozhovoru pro Radiožurnál.

Klaus má kulaté narozeniny v neděli. "Ten dárek, který jsem dostal takhle zvnějšku, i když asi nebyl míněn k mým narozeninám, tak není něčím, co mě těší, a spíše mě znepokojuje," uvedl v souvislosti se stávkou.

12:10 - Demonstrace a pochod odborářů zřejmě brzy skončí. Odborový předák Bohumír Dufek před Strakovou akademií poděkoval všem účastníkům akce - dopravákům, horníkům a zemědělcům. "V klidu se rozejdeme, protože pan premiér šel řešit kauzu ProMoPro," řekl.

12:08 - Stávka ovlivnila i svatbu české modelky Aleny Šeredové a slavného italského fotbalového brankáře Gianluigiho Buffona. Původně se měli vzít v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, ale nakonec obřad přesunuli do baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Více čtěte ZDE.

12:03 - Většina odborářů už je před Strakovou akademií. "Už je načase zbavit se Nečase," skandují a před Úřad vlády složili balíky slámy. Ty ale nijak dopravu neblokují.

11:56 - Miroslav Kalousek se vrátil do sídla svého ministerstva. Část odborářů nadále zůstává na místě, ostatní jsou už u Úřadu vlády. Situace se uklidňuje.

11:54 - Na ministra Kalouska přilétlo několik rajčat i vajec. "Může si za to sám, provokoval," poznamenal odborový předák Bohumír Dufek. Zdá se, že Kalousek vyvázl nezasažen. Došlo také ke strkanici mezi odboráři a skupinkou provokatérů s "antistávkovými" transparenty.

11:47 - Kalouska od skupinky provokatérů a naštvaných odborářů odděluje policie a antikonfliktní tým. Pískot, křik, skandování, drobné potyčky. Policisté mají dost práce s tím, aby situaci zvládli. Část odborářského průvodu ale už pomalu odchází směrem k Úřadu vlády.

11:41 - Situace je stále chaotická. Odborářům se nelíbí, že na místě zasahuje policie. Ozývá se obvyklé skandování - gestapo, gestapo!

Před ministerstvem financí čeká a vykřikuje známý pražský taxikář a provokatér.
Před ministerstvem financí čeká a vykřikuje známý pražský taxikář a provokatér. | Foto: Aktuálně.cz

11:37 - Kalousek se pokusil s protestujícími hovořit. "Já tu hákuju od půl sedmý, co děláte vy?" reagoval Kalousek na křik, že nic nedělá a bere vysoký plat.

11:35 - Strkanice pokračuje, vzduchem létají zmuchlané papíry. Policie z blízkosti ministra vytlačila nejradikálnější odboráře.

11:31 - Kalouska protestující doslova "obklíčili", jeden z nich dokonce ministra začal postrkávat.

11:30 - Ministr Miroslav Kalousek vyšel z úřadu a jde hovořit s odboráři. Ti mu nadávají do "zloděje" či "ožraly".

11:27 - Odboráři se srotili kolem vstupních dveří sídla ministerstva financí a skandují: "Za to může Kalousek!"

11:25 - Do pražských škol ve čtvrtek kvůli stávce dorazila zřejmě méně než polovina žáků, většina škol a školek ale funguje a zajišťuje aspoň hlídání, uvedla ČTK.

11:23 - Průvod odborářů dorazil před ministerstvo financí.

11:16 - Mezi odboráře v průvodu přišel primátor Bohuslav Svoboda, který chtěl slyšet jejich názory. Odboráři mu nadávali, že je "kmotr".

11:06 - Odboráře na Malé Straně nepřivítala vstřícná atmosféra. "Odboráři, jděte do práce," hlásal transparent v jednom z oken. Protestující na chvíli zastavili průvod a křičeli: "Vy nám taky!"

Foto: Martina Machová

11:03 - Část poslanců ČSSD doprovází stávkující, ostatní přišli rovnou do sněmovny. Místopředseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc (uprostřed) přiznal Aktuálně.cz, že uvažoval i o tom, že by ve sněmovně ze středy na čtvrtek přespal, nakonec ale zvítězila varianta "sběrného vozu" - domluvil se s dalšími čtyřmi poslanci bydlícími na Praze 4 a jeli společně. "Měli jsme s sebou Cyrila Zapletala, kdybychom museli překonávat barikády," žertoval Tejc.

10:58 - Odboráři nejsou jednotní, na kterém místě pochod Prahou skončí. Ti radikálnější stále požadují, aby průvod pokračoval od Úřadu vlády až na Hrad. Odborový předák Bohumír Dufek to však odmítá, protože odboráři na to nemají potřebné povolení. "Od Úřadu vlády budeme účastníky akce směřovat k autobusům," uvedl.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

10:55 - Náměstek pražského primátora Karel Březina řekl, že metro s největší pravděpodobností již ve čtvrtek nepojede. "Naopak povrchová doprava jezdí bez problémů. Tak málo vozidel není v Praze ani o víkendu, ani o prázdninách," prohlásil Březina.

10:53 - Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV) přerušila řádnou schůzi sněmovny. Do 11 hodin bude pauza, pak začne mimořádné jednání sněmovny o kauze ProMoPro, jejímž hlavním aktérem je ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Foto: Martina Machová

10:41 - Ministr průmyslu a dopravy Martin Kocourek (ODS) přijel standardně vozem. "Pražané si uvědomili složitost situace a přizpůsobili se," komentoval svůj snadný průjezd hlavním městem. Jeho vládní kolega - ministr školství Josef Dobeš (VV) - si pak cestu do práce přímo pochvaloval. "Nedělní provoz. Vyjel jsem o půl hodiny dřív než normálně a jsme tu ještě o půl hodiny dříve," usmíval se. Jel také vozem.

10:37 - V odhadech počtu účastníků se přítomní policisté neshodovali, hovořili o 500 až 1500 lidech. K vyššímu číslu se klonili organizátoři, podle odhadů novinářů je demonstrantů do tisícovky.

Petr Skokan
Petr Skokan | Foto: Martina Machová

10:26 - Poslanec VV Petr Skokan vyjel z pražského bytu do sněmovny na mopedu. Deníku Aktuálně.cz přiznal, že to pro jistotu zkoušel i včera, aby měl jistotu, že dojede.

10:23 - Pochod odborářů jde po levém břehu Vltavy směrem k ministerstvu financí. Připojují se k němu lidé různých názorů. "Boží soud se blíží, jen Ježíš tě spasí před peklem," vzkazuje transparentem provázející průvod. Část odborářů podle informací České televize zvažuje, že by se průvod mohl nakonec přece jenom odebrat i na Hrad.

Foto: Martina Machová

10:12 - Část poslaneckého klubu TOP 09 v čele s jeho předsedou Petrem Gazdíkem vyrazila do sněmovny demonstrativně v tričkách s nápisem "Odpovědní pracují". Tvrdili, že přijeli běžným způsobem, sešli se na Malostranském náměstí, dali si kávu a vyrazili do práce. Ve stejnou dobu přicházel do sněmovny i hlouček sociálních demokratů. "To jsem neviděl od roku 1987, jsou to normální svazáci," komentoval nápad severočeský poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna.

10:11 - Odboráři odcházejí z Palackého náměstí. Čeká na ně skupinka odpůrců stávky s vulgárními transparenty. Odboroví předáci požadují po policii, aby je vyvedla z trasy pochodu. "Já ty horníky na uzdě neudržím," pronesl jeden z nich. Policejní antikonfliktní tým následně skutečně "antistávkaře" přesvědčil k odchodu.

10:05 - Odboráře kvůli nedodržování dohody s magistrátem kritizoval také primátor Bohuslav Svoboda. "Velmi mě mrzí, že odboráři porušili dohodu. Nedodrželi, že těm, kteří nechtějí stávkovat, umožní normálně pracovat. Zablokovali jim výjezdy. Pracovníkům posílali výhrůžné SMS, fotili si je, natáčeli. Jsem z toho velmi zklamán," uvedl Svoboda. Vedení odborů takové informace ale odmítá.

9:57 - Řidiči, kteří nechtěli stávkovat, museli uličkou hanby chodit v řadě vozoven pražského Dopravního podniku. Podle informací vedení DPP to bylo například v Motole nebo Strašnicích. Ostatní stávkující řidiči na stávkokazi pískali, křičeli, fotili je a natáčeli je na kamery a mobily.

9:47 - "Zdravotní reforma je největší svinstvo," prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

9:45 - "S účastí jsem spokojen, ale čekal jsem tu víc Pražáků. Chybí mi jich tu asi dva tisíce," řekl Aktuálně.cz odborový předák Bohumír Dufek.

Blokáda tramvají v Ječné.
Blokáda tramvají v Ječné. | Foto: Aktuálně.cz

9:42 - Po skončení mítinku na Palackého náměstí se pochod vydá po trase: Rašínovo nábřeží - Jiráskův most - Nábřežní - Janáčkovo nábřeží - Vítězná - Újezd - Malostranské náměstí - Letenská - Klárov. Po dobu pochodu bude zastaven provoz.

9:31 - "Dokázali jsme, že dokážeme zastavit dopravu. A jsme připraveni to zopakovat, bude-li to třeba," ujistil Pomajbík.

9:29 - "Tato republika nepatří Kalouskům, Nečasům a dalším politikům. Patří deseti milionům občanů, i těm nemocným a nezaměstnaným. A na ně mají dopadnout reformy připravované touto vládou," říká Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy. "My jsme ty desítky miliard ročně z veřejných zakázek nerozkradli, my ne!"

9:27 - "Ještě se nestalo, že by metro nejelo. A dneska stojí," hřímá jedna z odborářek.

9:25 - Ministra financí Kalouska Dufek označil za převlékače kabátů, který odborům lhal.

9:23 - Dufek: "Je škoda, že nás Praha víc nepodpořila na této demonstraci. Je vidět, že se zde žije lidem lépe než v malých městech v ostatních částech země."

9:22 - "Naši politici si zvykli zneužívat médií k šíření dezinformací," pokračuje Dufek za častého přerušování potleskem a zvukem píšťalek a vuvuzel.

9:21 - "Kdo vám dovolil rozházet 130 miliard na důchody? Kdo nám zaručí, že naše peníze neskončí v daňových rájích nebo úplatcích? Dáme vládě radu - zatočte s korupčníky a tuneláři, začněte vybírat daně od těch, co je 20 let neplatí, a bude dost peněz i na důchody," říká Dufek.

9:20 - Chceme závazné referendum a přímou volbu prezidenta. Občan musí být hlavní politický protagonista, prohlásil mimo jiné Dufek. "Nejsme proti reformám, ale chceme je sociálně citlivé," dodal.

Dokument: Proč stávkují odbory, zde je prohlášení

9:15 - Podle aktuálních informací je na linkách v hlavním městě 101 tramvají, 292 jich nevyjelo. Autobusů Dopravního podniků je v provozu 96, busů soukromých dopravců je 65, 746 jich v současné době stojí v depu.

9:13 - Demonstrace na Palackého náměstí začala, slova se nejprve ujal Bohumír Dufek, předseda Asociace odborových svazů.

9:10 - Na Palackého náměstí se vše schyluje k oficiálnímu začátku demonstrace. Mezi odboráři vzbudilo velkou nevoli to, že si na náměstí postavila svůj propagační stánek právě KDU-ČSL. "Vždyť od vás vzešel Kalousek," zlobili se odboráři.

9:01 - Do sněmovny dorazil i premiér Petr Nečas. Část cesty jel, zbylé tři kilometry ale podle svých slov došel pěšky.

8:59 - Odboráři se zastavili před sídlem KDU-ČSL na Karlově náměstí. Jeden z předáků dal pokyn: A teď se zastavíme a můžete si zakřičet - "KDU se o to taky zasloužilo!"

8:48 - "Jděte na golf," pokřikuje jeden náhodných kolemjdoucích na odboráře. Naráží tím na fakt, že část odborářů - především výpravčí, strojvedoucí či posunovači - se ve čtvrtek účastní tradičního golfového turnaje, který od úterý hostí Poděbrady a sjeli se na něj lidé z patnácti zemí.

Turisté nevědí, že dnes jízdní řády neplatí.
Turisté nevědí, že dnes jízdní řády neplatí. | Foto: Ondřej Besperát

8:46 - Podle odhadů policistů, kteří na dohlížejí na pochod odborářů, je v průvodu 300 až 350 lidí. První zastávkou má být Palackého náměstí, kde se uskuteční demonstrace. Poté se účastníci vydají k úřadu vlády. Účastníci jsou vybaveni prapory v černozelených barvách, v čele vezou kolečka s balíky slámy.

8:43 - "Situace je absolutně bez problémů, automobilový provoz v Praze je vesměs na víkendové úrovni," konstatoval ministr vnitra Jan Kubice poté, co se vrátil z pražské policie.

8:38 - Průvod odborářů doprovází muž, který nese transparent s nápisem "Odbory - útulek pro nuly"

8:36 - Přijezd do Prahy z teplické dálnice D8 je zcela bezproblémový. "Vypadá to tady jako v neděli," poznamenala reportérka Aktuálně.cz.

8:35 - Odboráři křičí do amplionu: Pojďte s námi až k panu prezidentovi!

8:33 - Poslancům Věcí veřejných chodí ze stranického sekretariátu SMS zprávy o dopravní situaci v Praze. "Podle nich víme, kde jsou případně zácpy a kterým místům se tak vyhnout," řekla Aktuálně.cz poslankyně Jana Drastichová.

8:29 - Velká pražská nádraží v ranní dopravní špičce kvůli stávce zela prázdnotou. Otevřené obchody byly bez zákazníků. Na kolejích stojí odstavené vlaky.

8:28 - Počet autobusů a tramvají, které jsou v provozu se podle náměstka primátora Karla Březina, nezměnila. "Nějak jsme přečkali ranní špičku. Situace ohledně metra se nezměnila. Doprava v Praze nepřesahuje druhý stupeň," prohlásil Březina.

8:25 - Odboráři při svém průvodu zablokovali další tramvaj - číslo 10. Z davu se ozývají výkřiky na adresu "stávkokazů".

8:24 - Okolí Poslanecké sněmovny hlídá policie, připraveny jsou i zátarasy. Poslanci se postupně trousí do práce, řada z nich dorazila pěšky, hlásí reportérka Aktuálně.cz. Například Ivan Ohlídal z ČSSD šel z Dejvic hodinu a půl.

8:21 - Průvod odborářů zastavil průjezd tramvaje číslo 22, lidé z ní museli vystoupit a pokračovat pěšky. Hasiči ale projeli bez problémů, cestu jim uvolnila policie.

8:16 - Průvod odborářů šel Legerovou ulicí, dorazil na IP Pavlova a stáčí se do Ječné. Kolem ale přesto jezdí auta. Lidé nesou transparenty s nápisy jako "Zaměstnance - otrok 21. století". Odborový předák dostal od jedné z účastnic vyčiněno, že se nakonec nejde na Hrad. "Už jste ustoupili pochodem, tak co to je?" ptala se.

8:10 - Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka ve skutečnosti v Praze vyjelo jen 14 procent tramvají a 6,5 procenta autobusů.

8:08 - Stávka zatím nezkomplikovala provoz Letiště Praha Ruzyně. Před terminály letiště přijíždějí autobusy MHD, které v pravidelných intervalech přivážejí a odvážejí pasažéry leteckých linek. V okolí letiště panoval v 07:30 klid a na příjezdových silnicích byl běžný provoz. Během třiceti minut přijelo ráno na pražské letiště několik autobusů linek MHD 119 a 110, které potom zamířily do Dejvic a Zličína. Před terminály letiště stojí fronta vozidel taxislužby, o jejich služby je zájem jako v běžné dny.

8:05 - Odboráři se postupně šikují k přesunu na Palackého náměstí, kde se uskuteční demonstrace. Reportérka Aktuálně.cz hlásí, že je zda zatím zhruba 200 lidí.

7:58 - Ředitel DPP Martin Dvořák uvedl, že má první indicie o tom, že odboráři porušují dohodu. Podle něj některé řidiče napadájí k tomu, aby nevyjeli. Přitom v dohodě, kterou odbory s vedením DPP podepsaly, je uvedeno, že se nic takové dít nebude. Odboráři prý některé řidiče, kteří chtějí vyjet, natáčejí, zesměšňují a údajně musí procházet i uličkou hamby. Podle odborového předáka Dufka to je ale jen další z dezinformací, které šíří státní správa.

Cyklisti na Rašínově nábřeží v den stávky kolem sedmé ráno
Cyklisti na Rašínově nábřeží v den stávky kolem sedmé ráno | Foto: Bronislav Pavlík

7:55 - Pochod odborářů budou sledovat policisté, už kolem 07:00 se začali shromažďovat u jeho počátku. Kvůli stávce je jich v hlavním městě nasazeno zhruba 1600, řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. S průvodem půjdou podle ní zejména členové antikonfliktního týmu, kteří budou s odboráři komunikovat. Další policisté budou čekat v okolí vládních budov.
Více o policejních přípravách na stávku čtěte ZDE.

7:48 - Na pražské Tyršově ulici se začínají scházet první účastníci pochodu odborářů Prahou. V 8:00 se přesunou na demonstraci na Palackého náměstí.

7:40 - Za odborovým předákem Bohumírem Dufkem dorazili představitelé magistrátu, kteří odborářům přinesli papíry k povolení shromáždění.

7:29 - Ředitel DPP Martin Dvořák prohlásil, že není jisté, jestli metro během dne vyjede. "Průběžný stav neustále zjišťujeme. Ostatních profesích pro provoz metra je dostatek, chybí ale strojvedoucí," dodal Dvořák.

7:28 - Náměstek pražského primátora Karel Březina řekl, že v současné době je na trase 98 autobusů Dopravního podniku, 65 smluvních dopravců, 715 nejede. U tramvají je situace taková, že na linkách jich je nyní 92, 301 stojí v depech. Metro v současné době nejede. "Počet strojvedoucích je na takovém minimum, že není možné provoz zajistit," prohlásil Březina.

7:26 - Do centrály odborů na pražských Vinohradech dorazily první autobusy s odboráři, zatím se posilňují párky. Nachystaná jsou i kolečka se slámou. Přestože odboráři brojí proti reformám, cedule na slámě útočí na vládní aféry, například na ProMoPro. Policie právě dorazila za šéfem Asociace Dufkem, dopředu si vyžádali jeho údaje a dolaďují průběh pochodu.

07:15 - Na jedné z pražských páteřních cyklostezek houstne provoz. "Před Vyšehradským tunelem ve směru od Podolí se to začíná štosovat. Tedy na cyklostezce," hlásí z pravého břehu Vltavy reportér Aktuálně.cz Jan Lipold. "Kromě cyklistů si žádají své i pěšáci, to vše na průjezdu širokém metr," dodává.

7:12 - Ze středočeské Hostivice se hlásí reportér Pavel Baroch: "Od půlnoci zde nejel žádný vlak. Na nádraží ráno dorazil jediný člověk, byl ale poslán pryč."

7:06 - Na trasu Braník - Podolí se vydaly stovky svátečních cyklistů, cestu zatím zvládají bez karambolů, hlásí reportér Jan Lipold.

7:01 - Směrem na Braník jezdí tramvaje číslo 17 a 3. Na Barrandovském mostě reportér Bronislav Pavlík potkal také autobus číslo 197.

7:00 - Příměstské autobusy z Hostivic na Prahu jezdí. Linka 306 byla ovšem poloprázdná, řidič odhadoval, že si mnoho lidí na čtvrtek vzalo volno. Autobusy z Hostivic končí na Zličíně, takže pro cestující jen poloviční pomoc - trasa metra B stojí, tudíž budou muset stejně hledat náhradní řešení.

6:59 - Na Národní třídě vyslechl reportér Martin Novák rozhovor dvou žen ve středním věku: "Koukám, že z tramvaje jezdí, tak co z toho všichni dělali takovej tyjátr."

6:57 - V odborové centrále v Praze se už scházejí lidé, kteří se chystají na dopolední demonstraci a následný pochod městem, hlásí reportérka Tereza Nosálková. Na tričkách mají i nápisy "Fuck off vládo".

6:51 - Zatímco lidé u zastávky Hadovka zatím marně vyhlížejí tramvaj ve směru Červený vrch, linka do obchodního centra Šestka jezdí. "Zdá se, že DPH se bude moct ze stávky skutečně radovat, Češi místo do práce vyrazí na nákupy," komentuje reportér Pavel Tomášek.

6:41 - Reportér Bronislav Pavlík, který se vydal do práce na kole, hlásí, že Prokopské údolí i cesty u Barrandovského mostu jsou plné cyklistů. "Vypadá to, jako by se všichni vydali na výlet," glosuje.

6:36 - Odboráři se sice vzdali blokády magistrály, chystají se ale během pochodu z Vinohrad na Palackého náměstí blokovat důležitou tramvajovou tepnu v Ječné ulici. Tam jezdí například důležitý spoj číslo 22. Pochod má vyrazit po 8 hodině. Při pochodu se ale obávají provokatérů, kteří by akci mohli strhnout do nekontrolovatelných rozměrů, hlásí z odborové centrály reportérka Tereza Nosálková. Odborářští bossové říkají, že by se k pochodu mohli přidat přívrženci Dělnické strany sociální spravedlnosti. Odboráři zřídili speciální telefonní čísla, na kterých si budou předávat informace o případných provokacích.

6:35 - Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka je v Praze v provozu zhruba 5 procent autobusů.

6:27 - V hlavním městě v těchto chvílích jezdí 68 tramvají a 98 autobusů, metro stojí. Podle primátora Bohuslava Svobody se podzemní dráha minimálně dopoledne nerozjede. "Pokud pojede, tak až odpoledne," řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

6:25 - Brno: V jihomoravské metropoli začala částečně jezdit městská hromadná doprava. Po dohodě s odboráři jezdí ve špičce celkem 11 linek, jindy jich je přes 70. První vozy vyjely v 05:00. Budou jezdit do 10:00 a pak znovu odpoledne. Dopravní podnik města Brna (DPMB) zveřejnil na svém webu jízdní řády linek 1, 2, 8, 12, 25, 26, 33, 37, 92, 93, 94.

Stávka MHD v Praze není absolutní, některé autobusy brzy ráno vyjely
Stávka MHD v Praze není absolutní, některé autobusy brzy ráno vyjely | Foto: Ondřej Kořínek

6:05 - Živě informace o dopravě v Praze: "Dobrý den, z ranních Dejvic mohu potvrdit, že je v provozu autobusová linka 119 na letiště Ruzyně a také několik tramvají na lince 20," zdraví Daniel Šesták. "Během 20 min. jsem na Žižkově viděl tramvaje číslo 1, 9, 10 a 16, na konečné spojovací stála další," hlásí zase čtenář Ondřej Kořínek. "Něco jezdí i po Praze 10, konkrétně na križovatce Želivského jsme autem cestou do práce viděli tramvaj č. 10 a 16 a o něco níže na Ohradě i tram č. 9. Autobusy také jezdí, ve Vršovicích jel bus č.135 a 136," píše Simona Holecová. A Michal Žák se ozval z trasy Podolí-Vyšehrad: Bus 192 i 197 v provozu. Na trase je o něco víc cyklistů. U vyšehradského tunelu ani nehlídkují policisté, kteří obvykle s oblibou kontrolují dodržování značky 'Cyklisto, veď kolo!' A tak nikdo nevede a všichni jedou..."

Stávkový řád: MHD v Praze - které linky pojedou a kde

Rovněž Barrandovský most byl kolem šesté ráno normálně průjezdný, jen s jednou zvláštností - po důležité silniční spojnici pojíždějí i cyklisté, kteří se obykle mezi svištící kamiony neodvažují.

5:49 - Perlička ze zákulisí. K odborovému domu míří krom tisícovek demonstrantů rovněž několik desítek kilo párků. Šéfové ČMKOS myslí na to, že cesta Prahou bude dlouhá. Objednáno je na 40 kilo uzenin.

Pražská MHD kvůli stávce vypravila i lodě. Ráno zely prázdnotou
Pražská MHD kvůli stávce vypravila i lodě. Ráno zely prázdnotou | Foto: Martin Novák

5:45 - Ani další zpráva z terénu nevypovídá o informační kanceláři Pražského dopravního podniku moc povzbudivě. Loď po Vltavě z Modřan vyplula, ale veze dva pasažéry. "Jak prohlásil jeden ze čtveřice obsluhujícího personálu: Jsme v přesile," popisuje Martin Novák. "Přitom v podpalubí je vše nachystáno na snídaně, zázemí i toalety skvěle uklizené." Zdá se, že Pražané si nechali ujít ojedinělý zážitek - ranní cestu MHD, která má styl.

5:36 - Tereza Nosálková, která od brzkého rána sleduje stávku přímo v pražské odborové centrále, zjistila, že demonstrační pochod hlavním městem bude kratší: "Odboráři se nakonec rozhodli, že během svého pochodu a 'blokády paplášů' nepůjdou až na Pražský hrad. Skončí u Úřadu vlády." Že by reakce na fakt, že původně plánovanou oslavu 70. narozenin prezident Václav Klaus ve středu kvůli protestům odvolal?

5:32 - Reportér Martin Novák z Modřanské hlásí, že na silnicích směřujících z největšího pražského sídliště je překvapivě málo aut: "Oběma směry projelo po jedné tramvaji, ovšem byly skoro prázdné." Velmi frekventovaná tramvajová linka č. 3 jezdí jen s jedním vozem.

5:17 - Metro stojí. "Teď v 5:10 metro stojí, všechny tři trasy. Autobusy také téměř stoprocentně. Do tramvajových dep dorazila na ranní směnu asi třicítka řidičů," uvedl v sídle Asociace samostatných odborů Vratislav Feigel, předseda Odborového sdružení pracovníků elektrických drah a autobusové dopravy.

5:10 - Jezdí část autobusů a tramvají - Podle hlášení z pražských ulic je zřejmé, že část autobusů a tramvají jezdí, metro nikoliv. Na informační linku pražského Dopravního podniku se nedá dovolat.

4:55 - Liduprázdno u stanice metra - U stanice pražského metra Nádraží Holešovice stojí jen čtyři policisté, jinak je tu liduprázdno. Stanice je uzavřena, ale žádná informace o tom, zda dnes metro pojede tady není k dispozici.

4:25 - Pražské centrum křižují taxíky, na jedno osobní auto jich po ránu připadalo pět až šest. Zhruba polovina přitom "svítí" - nejsou tedy obsazeny, hlásí z ulic další reportér Aktuálně.cz.

3:42 - Dufek a jeho balíky slámy - Od tří hodin ráno vývoj odborářských akcí sleduje šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek ve své centrále na pražských Vinohradech. V sídle už má nachystaných šest balíků slámy, které během dopoledne na kolečku chtějí dovézt před Úřad vlády a ministerstvo financí. "Původně jsme měli pronajaté dva kamiony na zablokování dvou křižovatek na Muzeu," řekl Aktuálně.cz Dufek.

Na dnešní den se příliš nevyspal. "Celou noc mi volali lidi, protože nutně potřebovali vědět, jak to myslíme s těma reformami," říká.

3:40 - Noční spoje jezdí. Některé - V ulicích Prahy jsou zatím k vidění autobusy MHD. Aktuálně.cz například vidělo noční linku 511 krátce po třetí hodině. "Autobusy a tramvaje musí dojet. Až kolem 5. hodiny se ukáže, jak bude stávka vypadat a kolik zaměstnanců se jí zúčastní," míní odborář Bohumír Dufek.

3:13 - Tramvaj nikde, koleje patří chodcům - Čtenář Ondra Kořínek hlásí z noční Prahy: "Právě jsem projížděl trasu linky 9 od Ohrady po Spojovací. Za 30 minut nejela žádná tramvaj, po kolejích chodí skupinky lidí." (svoje postřehy ze stávky posílejte i vy na [email protected])

2:50 - Praha: Metro ráno prý pojede - Noční spoje pražské MHD po půlnoci částečně jezdí. Metro by mělo být připraveno k rannímu provozu, řekl agentuře ČTK náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Odbory tuto informaci nepotvrdily.

V Praze jezdí 38 z celkem 44 nočních autobusů a 22 tramvají z celkových 59.

2:38 - Fotografie ze stávky: Aktuálně.cz zveřejnilo první fotky ze stávky. Najdete je ZDE. Posílejte nám i své záběry, případně postřehy z terénu, na [email protected]

2:09 - Protest: Nevystupujeme - Na vlakovou soupravu ve stanici Dejvická zavěsili mladí lidé transparent s nápisem "Odboráři všech zemí vyližte si prdel", připomínající slogan ze známého filmu Jana Hřebejka Pelíšky. Protest několika stovek mladých lidí pomalu končí. Jednoho agresivního mladíka posilněného alkoholem odvezli strážníci na záchytku, hlásí reportérka Aktuálně.cz.

1:50- Protest: Nevystupujeme - Někteří stávkující cestující na stanici Dejvická to zřejmě přehnali s alkoholem. Zjevně podnapilí mladíci se začali dohadovat s městskými strážníky, zpravodajka Aktuálně.cz z místa popisuje, že padají na adresu "měšťáků" velmi vulgární výrazy.

Slovní potyčka posléze skončila: Strážníci jednoho mladíka "zpacifikovali" pár chvaty a nyní ho vyvádí ze soupravy.

Následně většina lidí opouští nástupiště. Mladík se nadále dohaduje, sprostě nadává a je agresivní. Asi šest policistů ho vynáší ven.

1:45 - Praha, taxi - Pražští taxikáři, kteří stojí na štaflech v centru města, na dotaz Aktuálně.cz unisono tvrdí, že by ráno neměl být problém chytit na ulici taxíka. "Nasmlouváno nic nemám," potvrdilo jich několik.

1:37 - Protest: Nevystupujeme - Cestující byli tentokrát rozhlasem vyzváni, aby opustili metro. Podle jednoho z organizátorů Petra Kotase bylo symbolicky vykonáno vše. Přesto pár podnapilých stále okupuje soupravu a přivazuje se k sobě navzájem a k tyčím.

Prázdné Hlavní nádraží v Praze
Prázdné Hlavní nádraží v Praze | Foto: Jakub Novák

1:20 - Praha, centrum - Další zpravodaj Aktuálně.cz sleduje situaci v centru Prahy na spojnici ulic Lazarská a Spálená. Jde o tradiční "rozcestník" nočních tramvají, kam se obvykle na cestu domů stahují flamendři z klubů a barů. "Ulice je vymetená, je tu akorát pár zmatených cizinců. Zdá se, že Praha šla brzy spát," vzkazuje zpravodaj.

1:15 - Protest: Nevystupujeme - Reakce na demolování vagonu byla rychlá. Svolavatel akce oficiálně ukončuje stávku cestujících s tím, že účel splnila. Vyzývá ostatní, aby odešli a neničili zařízení.

1:12 - Protest: Nevystupujeme - A jsou tu první drobné výtržnosti. Skupina mladíků se baví tím, že otevírá a zavírá násilně dveře u soupravy. A: na soupravě visí transparent s nápisem "Odboráři všech zemí vyližte si prdel", připomínající slogan ze známého filmu Jana Hřebejka Pelíšky.

00:50 - Protest: Nevystupujeme - V metru se rozjela volná zábava. Hraje se na kytaru a zpívá. Cítit je marihuana.

00:40 - Protest: Nevystupujeme - Na Dejvické v metru stále zůstává kolem 250 lidí. Metro oznámilo, že nikoho vyvádět nebude. "Městská policie vyvede pouze neukázněné cestující. Zajištěné je i WC. Hlídky městských strážníků jsou kvůli bezpečnosti posíleny," uvedl Antonín Fedorko, bezpečnostní ředitel Dopravních podniků. Hlídky ovšem nejsou v metru - není to potřeba, protože nástupiště i okolí jsou monitorovány kamerami.

00:30 - Protest: Nevystupujeme - Proti stávce se na sociální síti Facebook zorganizovalo několik skupin. Asi nejvtipnější z nich sleduje zpravodajka Aktuálně.cz ve stanici Dejvická. Jde o projekt "Nevystupujeme". Cestující přijeli posledním spojem na konečnou trasy A Dejvická a odmítají opustit soupravu. "My, zákazníci Dopravního podniku hlavního města Prahy, nesouhlasíme s omezením předplacených služeb. Proti tomuto omezení budeme protestovat formou stávky cestujících: Nevystoupíme ve stanici Dejvická," uvedli na Facebooku.

A jak to v metru vypadá? "První vagón je úplně plný. Je tu zhruba 200 až 250 lidí. Popíjí se pivo. Řidič metra už zamkl kabinu a odešel. Otevřené metro zůstává stát ve stanici i s nastoupenými lidmi. Dokola probíhá hlášení, aby cestující opustili metro. Teď dokonce probíhá zkouška rozhlasu," hlásí zpravodajka Aktuálně.cz z místa.

00:23 - Praha, nádraží Holešovice - Hned u vchodu visí tři cedule s oznámením o stávce: V češtině, angličtině i němčině. Pod elektronickou tabulí s rozpisy vlaků, na které u všech spojů svítí nápis "vlak nejede", si bezdomovec prohlíší obsah odpadkového koše. Je kromě reportéra Aktuálně.cz jediným člověkem v nádražní odbavovací hale.

00:20 - Praha, Hlavní nádraží - Před deseti minutami vyjel poslední vlak směr nádraží Vršovice. V budově Hlavního nádraží je celkem klid, někteří lidé však uvízli. Reportér Aktuálně.cz hovořil se skupinkou ruských turistů, kteří přes Česko putovali z Německa do Budapešti. "Nikdo nám neřekl, že budeme muset v Praze vystoupit a den čekat," zlobil se jeden z Rusů.

Mluvčí Českých drah David Štáhlavský uvedl, že mezinárodní spoje už všechny stojí. Slováci vlaky zastavili v Žilině, Němci u Drážďan, Rakušané ve Vídni.

Brněnská omladina čeká na autobusy, které nepřijedou.
Brněnská omladina čeká na autobusy, které nepřijedou. | Foto: Veronika Skálová

00:05 - Praha, metro - Z pražských Letňan vyjelo v 0:04 poslední metro. Vlak na nejdelší lince C podzemní dráhy ve směru Háje je na dlouhých vce než 28 hodin poslední, pokud odboráři opravdu splní hrozbu, že zastaví i nejdůležitější část pražské MHD. Jako většina posledních vlaků metra i toto vyjíždí na trať spíše poloprázdné. (více o zmatcích kolem metra - zde)

00:00 - V Česku právě začala čtyřiadvacetihodinová stávka proti vládním reformám. Zastaví zcela vlaky a omezí provoz městské dopravy v mnoha městech. Kolik lidí se do protestu dnes skutečně zapojí a nebude pracovat, odboroví předáci ale zatím nevěděli.

Poslední noční autobusy z Brna právě odjíždějí.
Poslední noční autobusy z Brna právě odjíždějí. | Foto: Veronika Skálová

23:50 - Praha vylidněná. Zdá se, že se obyvatelé hlavního města rozhodli čelit stávce hromadným úprkem z města. Během večera se na mnoha výpadech tvořily kolony, naopak spoje MHD byly v nočních hodinách překvapivě vylidněné. Reportér Aktuálně.cz po desáté hodině večerní hlásil, že například autobus číslo 131 z Hradčanské na Hanspaulku, který bývá jindy touto dobou plný, jel poloprázdný. "Také proslulá letenská pivnice Keramická byla uvnitř zcela vylidněná uvnitř a i na zahrádce bylo volno."

Ti, kdo v Praze zůstali a míří zítra do práce, už beznadějně vyblokovali taxíky. Už ve středu nebylo možné objednat si na čtvrteční ráno taxi. Například největší hráč v Praze - společnost AAA radiotaxi - nemá volný vůz v době od čtvrté hodiny ranní až do pravého poledne. (více o taxících zde)

23:45 - Premiéru Petru Nečasovi se ve středu podle očekávání nepodařilo s odboráři na poslední chvíli domluvit odvrácení stávky. Ta bude trvat 24 hodin. Odboráři plánují i demonstraci v centru hlavního města.

Ministerstvo vnitra nehodlá podle zjištění Aktuálně.cz připustit, aby stávka odborářů zablokovala hlavní tahy a zcela ochromila dopravu. Resort hodlá mimo jiné využít takzvané jahodové nařízení, verdikt Evropského soudního dvora, který je závazný pro všechny členské státy Unie a řeší právě otázku volného pohybu zboží a zastavené dopravy. Právníci českého vnitra si tento verdikt vykládají tak, že každý členský stát je povinen zajistit dopravcům průjezdnost hlavních tahů. (více čtěte zde)

TIP: Jak se budete ve čtvrtek dostávat do práce nebo do školy, když Prahu paralyzuje stávka? Souhlasíte s takovou formou protestu? Diskutujte s ostatními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

Čtenářská diskuze pod tímto online přenosem je z technických důvodů vypnuta. Spolu se startem živé reportáže jsme ale zároveň spustili samostatný článek určený pro Vaše diskuzní příspěvky - zde.

Uvítáme také Vaše postřehy ze stávkou ochromených míst České republiky. Posílat můžete i fotografie, a to na e-mail [email protected]

 

Právě se děje

Další zprávy