Hejtman Palas tajně privatizuje novojičínskou nemocnici

Petr Holub
10. 6. 2011 19:45
Plánovaný dvacetiletý pronájem magnátovi Chrenkovi je faktickou privatizací
Jaroslav Palas podniká druhý pokus o nemocniční privatizaci v kraji
Jaroslav Palas podniká druhý pokus o nemocniční privatizaci v kraji | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rada Moravskoslezského kraje schválila tajný plán na dvacetiletý pronájem novojičínské nemocnice zdravotnickému magnátovi Tomáši Chrenkovi.

Jde o faktickou privatizaci, při níž Chrenkův řetězec Agel získá nemocnici zadarmo.

Za roční nájem nemocnice s obratem 800 milionů zaplatí Chrenek 20 milionů, přitom se kraj zavazuje vrátit nemocnici peníze v investicích.

Tuto základní informaci o úmyslech hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) obsahuje týden staré a dosud neveřejné usnesení krajské rady, které má Aktuálně.cz k dispozici.

V režii komunisty

O Palasově plánu se definitivně rozhodne 22. června, kdy o něm bude hlasovat krajské zastupitelstvo.

O výsledku se dá jen spekulovat. V kraji vládne většina ČSSD a KSČM, Palas má však jisté jen hlasy komunistů, jejichž lídr a vicehejtman Karel Konečný s Agelem privatizaci dojednává.

Klub sociálních demokratů se už před třemi měsíci vzbouřil proti jiném Palasovu plánu.

Hejtman tehdy chtěl svěřit jiné soukromé firmě řízení všech osmi krajských nemocnic, pod tlakem svého klubu ale návrh stáhl.

Proti programu

Před druhým privatizačním pokusem Palase předem varuje šéf strany Bohuslav Sobotka. „Sociální demokraté by něco takového neměli vůbec navrhovat," uvedl Sobotka a odkazuje na usnesení předsednictva ČSSD.

V jeho ani ne měsíc starém usnesení je tato věta: „Předsednictvo žádá krajské organizace, aby při realizaci programu ČSSD na úrovni krajů respektovaly volební závazek, nepřipustit pronájmy či privatizaci krajských zdravotnických zařízení."

„Panu hejtmanu Palasovi toto usnesení pro jistotu ještě zašlu," slibuje intervenci Sobotka.

Opoziční ODS je k privatizaci novojičínské nemocnice zdrženlivá. „Hejtman Palas nám své záměry nepředstavil. Třeba jen vypustil pokusný balónek a svůj plán ještě změní," komentoval usnesení krajské rady moravskoslezský lídr ODS Zbyněk Stanjura.  

Novojičínský unikát

Hejtman Palas na dotazy ohledně novojičínské nemocnice během nereagoval, odpověď nedokázal zajistit ani jeho sekretariát.

Podle informací Aktuálně.cz argumentoval pro privatizaci tím, že nemocnice vykazuje roční ztrátu padesát milionů a kraj už takový deficit neutáhne.

Celkový dluh ve výší 172 milionů korun způsobila podle materiálu krajské rady nepodařená investice do tzv. komplexního onkologického centra.

„Zásadní navýšení výkonů nebylo v celé šíři podchyceno ve smlouvách se zdravotními pojišťovnami a tudíž nedošlo k navýšení plateb," shrnují krajští radní.

V takovém případě jde o jediné z komplexních center specializovaných na nákladnou péči, které se nadřízené nemocnici nevyplatí.

Dvě nemocnice v jednom

Radní však připomínají, že novojičínská nemocnice onkologické centrum ve svém areálu nekontroluje. Krajská nemocnice ho provozuje společně se soukromou společností Radioterapie a.s., která patří do impéria Agelu.

Tomáš Chrenek (uprostřed jako divák na Davis Cupu s expremiérem Topolánkem).
Tomáš Chrenek (uprostřed jako divák na Davis Cupu s expremiérem Topolánkem). | Foto: Ondřej Besperát

Chrenkův podnik dodal dva lineární urychlovače, kterými se ozařují onkologičtí pacienti a na jejichž provozu se na rozdíl od krajských aktivit dá vydělat.

Agel kontroluje v Novém Jičíně i další výnosné oddělení biochemických laboratoří.

Mluvčí nemocnice Miroslav Fajkus nedokáže vyčíslit, o jaký výdělek nemocnice ztrátou výnosných laboratoří přišla. Ze srovnání s laboratořemi v jiných krajích však vyplývá, že zisk novojičínského pracoviště překračuje 30 milionů ročně, tedy víc než polovinu současného schodku celé nemocnice.  

Hospodaření novojičínské nemocnice letos začala prověřovat policie.

Bez soutěže

Řešení dluhů Palasovi navrhl šéf Agelu Filip Horák, který už v únoru přislíbil investici 200 milionů korun do nových sálů onkologického centra. Přitom by získal další výnosná oddělení, včetně jednotky intenzivní péče.

Hejtman reagoval tím, že Agelu nabídl, ať převezme celou nemocnici. Chrenkův řetězec koncem března předložil plán, který před týdnem bez jediné námitky schválila krajská rada.

Kraj podle něho nemocnici oddluží a její majetek převede do nově zřízená akciové společnosti, kterou pronajme Agelu. Každoroční nájem ve výši 10 milionů kraj nemocnici vrátí v investicích. Zároveň se kraj zavazuje, že nemocnici neošidí při rozdělování evropských investic a že bude za nemocnici platit pojistku.

Hlavním argumentem pro předání nemocnice Agelu jsou prý zkušenosti z Olomoucka, kde Agel podle stejné smlouvy už pátým rokem řídí tři krajské nemocnice v Přerově, Prostějově a ve Šternberku.

Na otázku, jaký prospěch přinese pronájem pacientům, neodpovídá ani zpráva krajské rady ani vedení nemocnice. „Nejsme oprávněni komentovat rozhodnutí našeho zřizovatele," krčí rameny mluvčí Fajkus.

 

Právě se děje

Další zprávy