Heger stopl kongresovou turistiku. Lékařům se teď smějí

Radek Nohl Radek Nohl
13. 6. 2011 18:41
Přednosta IKEM souhlasí s tím, aby farmaceutické firmy platily doktorům cesty na kongresy

Praha - Velké farmaceutické firmy by měly i nadále platit lékařům cesty na zahraniční kongresy.

Nařízení, které zavedl ministr zdravotnictví Leoš Heger a podobnou praxi jim zakázal, doktorům z fakultních nemocnic výrazně ztížilo možnost dostat se k nejčerstvějším informacím.

Tak odpovídá na otázky Aktuálně.cz přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jan Pirk.

V rozhovoru také řekl, že některým jeho kolegům z fakultních nemocnic se již doktoři z menších nemocnic, pro které nařízení ministra neplatí, posmívají, že na kongresy nejezdí.

Aktuálně.cz Myslíte si, že nařízení, kterým chce ministerstvo omezit kongresovou turistiku, je špatné?

Kdo je Jan Pirk?

  • Přednosta kardiocentra a kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM v Praze. 
  • V pětatřiceti letech odjel na rok do New Orleans, kde pracoval pro Ochsner Medical Foundation.
  • V roce 1990 zase zahájil roční praxi ve fakultní nemocnici v Dánsku.
  • V loňském roce byl v pacientské anketě zvolen Lékařem roku.
  • Byl u toho, když v IKEM na začátku ledna transplantovali již 800. srdce.
  • Patřil ke kritikům protestní lékařské akce "Děkujeme, odcházíme". Nejdříve podle něj musí být provedena reforma, pak mohou teprve dostat lékaři přidáno.
  • Patří mezi oblíbené doktory vedení IKEM, které se v poslední době dostalo pod palbu kritiky.

Nařízení omezit kongresovou turistiku je zcela jistě na místě. Je však nutno zcela zásadně odlišit kongresovou turistiku od účasti na kongresech. To jsou dva zcela rozdílné pojmy.

Zatímco kongresová turistika je zcela jistě zneužívání veřejných financí a měla by být zakázána, účast na dobrých mezinárodních kongresech, nemluvě o aktivní účasti, je nezbytnou součástí postgraduálního vzdělávání lékařů.

Chceme-li mít medicínu na skutečně mezinárodní úrovni, je nezbytné, aby naši lékaři, a zvláště z těch pracovišť, která zodpovídají za pregraduální a postgraduální výchovu, měli kontakt se zahraničím.

Tím získávají nejen poslední poznatky, které pak mohou přenášet do české medicíny, ale osobními kontakty s předními odborníky ze světa mají možnost vysílat mladé lékaře na jejich pracoviště. Ti tak získávají nejen špičkové medicínské vzdělání, ale i zkušenosti ze života ve vyspělých zemích světa.

A.cz: Je v současné době běžné, že se toto nařízení porušuje?

Jsem přesvědčen o tom, že to běžné není.

A.cz: Pokud se omezí cesty lékařů na zahraniční kongresy, jaké to můžete mít důsledky?

Lékaři z IKEM pobývali několik dní na přelomu dubna a května na kongresu ve Spojených státech.
Lékaři z IKEM pobývali několik dní na přelomu dubna a května na kongresu ve Spojených státech. | Foto: 2011.atcmeeting.org

Je nepochybné, že k udržení kroku se světovou medicínou nesmí být lékařům ztížen přístup k nejčerstvějším informacím. Z praxe vám již mohu říci jeden anekdotický příběh. Vedoucí jednoho velkého anesteziologicko-resuscitačního oddělení, která přednáší v rámci postgraduálního vzdělávání anesteziologům z okresních a městských nemocnic, mi řekla, že po poslední přednášce jí kolegyně a kolegové řekli: "Tak, tys nám teď přednášela, a protože ty teď nikam nepojedeš, tak my ti z příštího kongresu přivezeme materiály, abys věděla, co je nejnovějšího ve světě".

A.cz: Kdybyste byl v kůži ministra, zrušil byste toto nařízení?

Pana ministra si velice vážím a jsem přesvědčen, že jednal v zájmu šetření ve zdravotnictví, aby bylo více finančních prostředků pro pacienty a nařízení bylo myšleno tedy správně. Otázka je, zda nestálo za to více nařízení propracovat, aby mělo všeobecnou platnost. Takto si myslím, že se nařízení vztahuje pouze na přímo řízené organizace a jejich zaměstnance.

A.cz: Souhlasíte s tím, aby farmaceutické firmy platily lékařům cesty na zahraniční kongresy?

Souhlasím, pokud jsou dodrženy zákonné normy. A tyto byly přesně stanoveny. Jedná se o evropskou směrnici, která je reflektována v našem zákoně o regulaci reklamy. Tyto směrnice upravují poskytování pod podmínkou, že poskytnuté pohoštění a ubytování je omezeno pouze na vědecký kongres a musí být poskytnuto v rámci vymezeného místa a času setkání v nezbytně nutném rozsahu. Do rozporu s ustanovením těchto zákonů se sponzor dostane, pokud ve svém sponzorském příspěvku uhradí odborníkovi nad rámec přiměřenosti, například zvýšené náklady na cestovné, ubytování, nepřiměřené pohoštění, či pobyt a cestu manželky.

 

Právě se děje

Další zprávy