Máme se bát mobilů? Zde jsou důvody, proč nepanikařit

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
1. 6. 2011 15:30
Mobily jsou karcinogenní asi jako dopisní papír, říká znalec Státního zdravotního ústavu
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Reuters

Praha - Nebojte se používat mobilní telefony. Světová zdravotnická organizace (WHO) nemá v ruce žádný důkaz nebo novou indicii o tom, že volání z mobilů způsobuje rakovinu.

Tak zní doporučení experta z českého Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Lukáše Jelínka k informaci, že se WHO rozhodla zařadit mobilní telefony do skupiny potenciálně karcinogenních výrobků, takzvané skupiny 2B.

"Považuji tento krok za nešťastný. Do této skupiny je možné zařadit vše i bez studie nebo zkoumání, byť jen na zvířatech. Mohl by tam být i dopisní papír. Žádná nová fakta, která by o karcinogenním účinku záření z mobilních telefonů mluvila, nejsou," říká Jelínek, který v SZÚ vede Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetická pole a záření.

Podle něj se podobné úvahy objevují pravidelně už mnoho let, ale nikdy nebyly vědecky potvrzeny.

Nové normy nebudou

"Nečekám, že nyní by to bylo jinak. Už od poloviny dvacátého století jsme všichni vystaveni záření z televizních a rádiových vysílačů a ani tento opravdu dlouhodobý a rozsáhlý experiment nic neprokázal. Navíc při zkoumání karcinogenních vlivů nehraje roli to, jak je vysílač vzdálený," vysvětluje Jelínek.

SZÚ proto nebude vydávat žádná doporučení ani nová pravidla pro mobilní telefony, které se smí v České republice používat.

"Normy se měnit nebudou ani ve světě. Zařazení výrobků do skupiny B2 potenciálně nebezpečných znamená pouze jakýsi vzkaz, že by se na to někdo měl podívat. Nic konkrétního to ale neznamená, ani pro výrobce, ani pro zákazníky."

Vlajka Světové zdravotnické organizace
Vlajka Světové zdravotnické organizace | Foto: wikipedia

Kvůli strachu z rakoviny nemají odborníci ani žádné speciální doporučení pro používání mobilů. Kvůli ohřevu tkání vědci doporučují netelefonovat v kuse déle než šest minut, což je doba, po kterou organismus zvládá termoregulací zabránit ohřívání tkání teplem z mobilu.

"Pokud ale dobu překočíme, je jedno, jak telefonujeme dlouho. A to platí pro všechny věkové skupiny od dětí po seniory," upozorňuje Lukáš. 

WHO: Zhodnotili jsme dostupné průzkumy

Varování před mobily vydal v úterý mezinárodní panel Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny.

Agentura je pobočkou Mezinárodní zdravotnické organizace WHO, která až dosud tvrdila, že mezi rakovinou a používáním mobilů není žádná souvislost.

Pracovní skupina 31 expertů ze 14 zemí k závěru, že mobilní telefony mají potenciál vyvolat rakovinu, došla po přezkoumání všech dostupných výzkumů.

"Po přezkoumání prakticky všech relevantních důkazů ... pracovní skupina označila tyto frekvence radiomagnetických polí za potenciálně karcinogenní," potvrdil šéf týmu Jonathan Samet.

Některé údaje podle něj naznačují, že existuje spojitost mezi používáním mobilu a vznikem gliomů, což je jeden z nejčastějších mozkových nádorů.

 

Právě se děje

Další zprávy