V Afghánistánu zemřel český voják, najel na bombu

Domácí Domácí
31. 5. 2011 14:35
Další dva Češi byli při explozi v provincii Vardak zraněni
Foto: Armáda ČR

Kábul/Praha - V afghánské provincii Vardak zemřel český voják, s vozem IVECO najel na výbušné zařízení.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nařídil převoz těla do Česka.

Při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník, další dva vojáci byli zraněni, sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

"Po prvotním ošetření byli všichni transportováni na nejbližší vojenskou základnu Carwile, zranění byli následně přepraveni vrtulníkem k dalšímu ošetření na základnu Shank v provincii Lógar," dodala s tím, že rodiny vojáků už byly informovány.

České oběti v Afghánistánu

4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.

17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce, zahynuli i dva Dánové.

30. dubna 2008 - V afghánské provincii Lógar přišel o život další český voják poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.

31. května 2011 - V provincii Vardak v Afghánistánu zahynul český voják, když se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení. Jde už o čtvrtého vojáka z řad české armády, který v této zemi přišel o život. Při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.

České oběti jsou už čtyři

Nejde o první českou oběť v zahraničních misích, jejich počet dosud vyšplhal na dvě desítky. V Afghánistánu zahynuli čtyři čeští vojáci.

"S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o incidentu v Afghánistánu, při kterém byl dnes smrtelně zraněn jeden z našich vojáků a další dva zraněni. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině zemřelého a jeho blízkým," uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

Elitní čeští vojáci pomáhají Afgháncům v provincii Vardak s výcvikem vznikající armády. Své afghánské svěřence cvičí, instruují a doprovázejí je i při ostrých akcích.

Vondra: Pokračujeme v plnění úkolů

Před pár týdny se vrátil první "turnus" českých vojáků. Čtyřiapadesátičlenná jednotka se vrátila domů bez vážnějších zranění či obětí, pouze jednoho českého vojáka zranila drobná střepina.

Letos v dubnu se pod Hindúkuš přesunul nový tým - příslušníci 73. tankového praporu z Přáslavic.

Vondra ve svém prohlášení připomněl, že v letních měsících se zvyšuje četnost podobných incidentů. "Měli jsme velké štěstí, že se českým vojákům podobné tragédie tři roky vyhýbaly. Na našem dalším působení v Afghánistánu to ale nic nemění, vojáci pokračují v plnění svých úkolů," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy