Hej, víc mě rádio hrej, chtěla Vondráčková. Neuspěla

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 5. 2011 16:10
Rada Českého rozhlasu stížnost zpěvačky zamítla
Módní přehlídka Osmany Laffita- Helena Vondráčková
Módní přehlídka Osmany Laffita- Helena Vondráčková | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Praha - Rada Českého rozhlasu zamítla stížnost zpěvačky Heleny Vondráčkové, které vadí, že nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu - Radiožurnál - nehraje její písničky.

Vondráčková a její manžel Martin Michal chování stanice v dopise radě označili za cenzuru.

Zprávu o sporu známé zpěvačky s veřejnoprávní rozhlasovou stanicí přinesly.

"Některé mé písně jsou natolik oblíbené, že se o nich dá říci, že téměř zlidověly. Tím spíše jsem přesvědčena o tom, že se moje tvorba dá zařadit k národnímu kulturnímu bohatství, na jehož využívání se má Český rozhlas podílet," píše zpěvačka ve stížnosti adresované Radě Českého rozhlasu.

Podle místopředsedy rady Tomáše Ratiborského ale k žádnému porušení zákona ani statutu Českého rozhlasu nedošlo.

Její manžel a manažer Martin Michal přitom šel ještě dál. "Chceme upozornit, že dochází k cenzuře, což je dvacet let po revoluci divné," řekl Michal pro Hospodářské noviny.

Rozhlas oponuje, že posluchači už ve dvou průzkumech označili písně Vondráčkové za oposlouchané. Od roku 2008 je proto Radiožurnál skutečně nehraje.

Vondráčková je v rozhlase 27krát denně

Podle jeho ředitelky Hany Hikelové to ale neznamená, že by Helenu Vondráčkovou ignoroval Český rozhlas jako celek se svými 21 stanicemi. "Za měsíc duben odehrál Český rozhlas 817 písní, které zpívá Helena Vondráčková. To znamená 27 písní denně, tedy přibližně hodinu a půl času," popisuje ředitelka.

Manžel a manažer Vondáčkové Michal vidí za vším cenzuru a nenávist ke známé zpěvačce. Pravým důvodem, proč se písně v podání Heleny Vondráčkové z vln Radiožurnálu neozývají, jsou podle Michala osobní antipatie, které údajně trvají od roku 2008, kdy Radiožurnálu šéfovala Barbora Tachecí.

"Když nastoupila, zakázala Vondráčkovou a Gotta," říká Martin Michal. Nenávist k Heleně a jejím písním podle Michala trvá v rozhlase dál. "Jde nám v první řadě o princip a samozřejmě nás to také ekonomicky poškozuje," říká Martin Michal.

 

Právě se děje

Další zprávy