Zemřel Eduard Janota, při tenise ho zradilo srdce

Domácí Domácí
20. 5. 2011 17:16
Uznávanému odborníkovi na veřejné rozpočty a exministrovi bylo 59 let
Eduard Janota. Muž, kterého si kolegové a známí vážili pro férové jednání.
Eduard Janota. Muž, kterého si kolegové a známí vážili pro férové jednání. | Foto: Jan Langer

Praha - Ekonom Eduard Janota, dlouholetý náměstek na ministerstvu financí a posléze ministr v úřednickém kabinetu Jana Fischera, zemřel. Bylo mu 59 let.

O úmrtí jako první informovaly Lidové noviny, následně ho potvrdil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Janotovi selhalo srdce v Radovesicích na Litoměřicku. "Došlo ke kolapsu na kurtu," řekl Aktuálně.cz ředitel ústecké záchranné služby Ilja Deyl. "Byl resuscitován přes 40 minut, záchranka tam byla včas," dodal.

"Odešel skvělý kamarád"

Expremiér Jan Fischer charakterizoval Janotu jako člověka otevřeného, bezprostředního a vždy velmi přátelského. "Je to velká ztráta člověka, kterého jsem si vždy vážil nejen pro jeho nesporné, odborné, ale i osobní vlastnosti," vzkázal bývalý ministerský předseda po někdejším mluvčím vlády Romanu Prorokovi. "Byl jsem velmi rád, že přijal mou nabídku a stal se jedním z odborníků v mém kabinetu," dodal.

"Byl to vynikající kamarád. Nejen já, ale všichni spolupracovníci na ministerstvu jsme to přijali s obrovskou bolestí," řekl současný ministr financí Miroslav Kalousek. "Odešel skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap. Jeho jméno nikdo nevymaže, bude figurovat na pomyslné desce cti moderní české historie. Rád bych vyjádřil svou hlubokou soustrast jeho nejbližším," doplnil.

Také prezident Václav Klaus označil Janotu za výraznou osobnost českých financí. "Nikdy se nedal do služeb té či oné politické strany, vždy mu šlo o kvalitu státního rozpočtu. Bude nám chybět," řekl.

"Zpráva mne osobně velmi zasáhla. Považoval jsem ho za vynikajícího odborníka a slušného člověka. Bude nám všem chybět," sdělil premiér Petr Nečas.

Janotovým nadřízeným byl i nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Je to pro mě šok, čtyři roky jsme spolu úzce spolupracovali na ministerstvu financí. Byl to zkušený a kompetentní státní úředník. Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině," uvedl.

V šoku je také ekonom Tomáš Sedláček. "Nemůžu tomu uvěřit, ještě v pondělí jsme spolu mluvili při jednání NERV," přemítal.

Eduard Janota ve fotografiích Aktuálně.cz:

"Neztrácím jen kolegu, ale i přítele," připojil vzpomínku také exministr Jan Kohout, Janotův kolega z vlády.

"Známe se dlouhá léta. Odešel nejen skvělý odborník na státní rozpočet a dobrý ministr financí, ale taky přítel, se kterým jsem prožil mnohé zahraniční cesty, se kterým jsem se potkával na vládě a vždycky s ním byla skvělá domluva, protože to byl spolehlivý a dobrý člověk. Ještě před týdnem jsme se viděli, říkal mi, že jde hrát tenis. Mě by v životě nenapadlo, že se něco takového stane. Je mi to neuvěřitelným způsobem líto. Sedíme spolu i v dozorčí radě ČEZu, pro kterou to bude také ztráta," uvedl.

"Byl to špičkový ekonom a bezvadný člověk, je to obrovská škoda. Vnímám jej jako osobnost, která neviděla v ničem fatální problém. Byl věcný, bezprostřední, jednání s ním bylo vždy příjemné. Je to velká ztráta," poznamenal bývalý mluvčí Fischerovy vlády Roman Prorok.

"Je to pro mne bolestivá zpráva. Pojilo nás i osobní přátelství, znali jsme se již od studií," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. "Považoval jsem ho za člověka, který vždy dodržel  slovo. Jeho odborné a profesionální znalosti byly příkladné a svou roli ministra financí zvládal skvěle," dodal. 

Eduard Janota 1952 - 2011
Autor fotografie: Jan Langer

Eduard Janota 1952 - 2011

  • Na vrcholu
    Po Janu Fischerovi druhý nejpopulárnější člen úřednické vlády. 93 procent lidí mu důvěřovalo. (Průzkum STEM z února 2010.)
  • Loajální ministr
    Když poslanci na konci roku 2009 přepsali jeho úsporný návrh státního rozpočtu, vážně a nahlas uvažoval o demisi. Ale zůstal.
  • Loajální úředník
    Na ministerstvo financí nastoupil v roce 1978, jeho ministry pomalu nikdo nespočítá. V 90. letech se vypracoval na nepostradatelného. Loajální ovšem byl i jako šéf dozorčí rady Českých aerolinií, když politici do firmy instalovali Jaroslava Tvrdíka.
  • Pan Rozpočet
    "Bez Janoty se nedá sestavit rozpočet," začali časem opakovat politici i novináři. Ředitel ministerského rozpočtového odboru byl Janota od roku 1992. Ke konci jeho působení rostla kritika, že státní rozpočet je nesrozumitelný (což ale nebyl jen Janotův problém).   
  • "Byla to moje největší chyba a prohra"
    Řekl později o svém dvacetiletém členství v Komunistické straně Československa.

Nenápadný muž v pozadí

Eduard Janota, kterému se říkalo "Pan Rozpočet", byl dlouhé roky na ministerstvu financí nenápadným mužem v pozadí, jehož práce byla ale naprosto klíčová.

Ve chvíli, kdy se stal překvapivě ministrem financí Fischerovy vlády, hodnotili to znalci poměrů v tomto úřadu v nadsázce jako velký problém. Kdo teď bude sestavovat rozpočet, nikdo jiný to neumí, komentovali Janotovo povýšení do ministerského křesla.

Janota sestavoval státní rozpočty se všemi ministry v posledních dvaceti letech, ať už byli u moci v různých koalicích ODS, či sociální demokraté.

Velmi blízký vztah měl především k dvěma ministrům: Miloslavu Kalouskovi a Bohuslavu Sobotkovi.

Janota, jenž vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, byl uznávaným odborníkem na veřejné finance.

Na ministerstvo financí přišel už v roce 1978, počátkem 90. let se stal šéfem odboru státního rozpočtu. V roce 1999 byl jmenován na post náměstka.

Po loňských volbách obsadil jedno ze tří uvolněných křesel v dozorčí radě energetické společnosti ČEZ, kde se stal místopředsedou. Nabídku dostal přímo od svého nástupce ve funkci - Miroslava Kalouska. Předtím Janota uvažoval o práci v soukromém sektoru jako ekonomický poradce.

 

Právě se děje

Další zprávy