Lékaři z IKEM letěli do USA. Platili dodavatelé léků

Radek Nohl Radek Nohl
23. 5. 2011 11:35
Společnost Roche podle slov jednoho z doktorů zaplatila letenky na velký kongres
Lékaři z transplantačního centra IKEM odletěli na kongres do USA. Ilustrační foto.
Lékaři z transplantačního centra IKEM odletěli na kongres do USA. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pět předních lékařů elitního Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) pobývalo několik dní na kongresu ve Spojených státech, přičemž minimálně část útraty platil jeden z velkých zdravotnických koncernů.

I když tento jev, pro který se vžil termín kongresová turistika, kritizují protikorupční experti a ministr zdravotnictví Leoš Heger před ním veřejně varuje, řekl jeden z pětice zúčastněných odborníků Aktuálně.cz, že letenky pro cestu za oceán šly na účet soukromé firmy, s níž IKEM spolupracuje.

"Ve Filadelfii nás za IKEM bylo pět," přiblížil tento lékař, přednosta kliniky nefrologie Ondřej Viklický, pětidenní cestu na největší kongres věnovaný transplantační medicíně.

Redakci Aktuálně.cz dále řekl, že on a jeho kolegové využili pro cestu možnost získat peníze z grantu a hledali tak jen sponzora, který jim zaplatí právě letenky.

Našli bohatou firmu

Kromě doktora Viklického letěli do USA také například vedoucí lékař nefrologických ambulancí Štefan Vítko nebo přednosta transplantačního centra Pavel Trunečka.

The 2011 American Transplant Congress se od 30. dubna do 4. května konal ve Philadelphii.
The 2011 American Transplant Congress se od 30. dubna do 4. května konal ve Philadelphii. | Foto: 2011.atcmeeting.org

To potvrzuje nejen mluvčí kongresu, ale také samotní lékaři. V otázkách na firmu, která sponzorovala letenky, však komunikační vstřícnost slábne.

"Byla to firma Roche, která také převzala záštitu nad cestou na kongres," řekl doktor Viklický.

Také jeho kolega Pavel Trunečka účast na kongresu potvrzuje, když však přijde otázka, za jakých podmínek a jakých přednášek se ve Filadelfii účastnil, další rozhovor odmítá. "Nebudu k tomu sdělovat žádné informace," říká a zavěšuje telefon.

Navzdory svědectví nefrologa Viklického pak svůj podíl na cestě lékařů IKEM do Ameriky popírá i firma Roche. Její zástupce pro Aktuálně.cz odmítl, že by se na účasti českých lékařů v USA finančně podílela.

"Mám to podložené," řekl Aktuálně.cz mluvčí Roche Jiří Pešina.

Roche je jednou z největších farmaceutických společností v Čechách, jen loni vydělala přes 100 milionů korun. Krom jiného dodává své zboží i do transplantačního centra IKEM.

Nemocnice nikdy neplatí

Navzdory postoji společnosti Roche popsal Ondřej Viklický celkem podrobně další okolnosti kongresové cesty.

Jedna letenka podle něj stála 25 tisíc korun, za celý tým lékařů musel tedy sponzor uhradit nejméně 125 tisíc korun. Na otázku, proč letenky nezaplatil IKEM, Viklický odpověděl: "Nikdy je neplatí, nemá na to peníze."

Letenky ale nebyly jediným výdajem. Každý účastník musel zaplatit i kongresový registrační poplatek, který podle lékaře vyšel na částku od 400 do 600 dolarů (cca od 6800 do 10 200 korun).

Fotky z transplantačního centra IKEM očima Aktuálně.cz:

Dalších zhruba 200 dolarů (asi 3500 korun) stála ve Filadelfii noc v místním hotelu, který organizátoři kongresu doporučovali na webových stránkách.

Viklický Aktuálně.cz potvrdil, že takovou částku on a jeho kolegové skutečně platili. Podle něj však peníze na registraci a ubytování putovaly ze zmíněného cestovního grantu.

"Smyslem cesty je naučit se něčemu novému nebo získat nové zkušenosti potřebné k vědecké práci," zdůvodňuje Viklický cestu na kongres.

Ze skladu rovnou do IKEM

Transplantačnímu centru, kde pracují lékaři Trunečka a Viklický, dodává firma Roche podle mluvčího Pešiny lék CellCept.

Maximální cena tohoto výrobku, který je určený pacientům po orgánových transplantacích, činí podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) 3655 korun.

Alternativou léku je na českém trhu Mycophenolat Mofetil. SÚKL uvádí, že jeho maximální cena je 2655 korun.

Pešina řekl, že jeho firma dodává výrobek do IKEM za prodejní cenu, která není navýšena o marži distributora.

"Toto výjimečné rozhodnutí jsme mohli uskutečnit pouze proto, že vzdálenost našeho skladu a tohoto pracoviště umožňuje dodat lék do 24 hodin, což je obvyklý požadavek odběratele," dodal Pešina.

Ostatní transplantační centra v republice podle něj podobnou výhodu nemají.

Hegerovo varování. Chce omezit kongresovou turistiku

Ministr zdravotnictví Leoš Heger již na začátku letošního roku upozorňoval na to, že farmaceutické společnosti běžně platí lékařům zahraniční cesty na kongresy.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger upozorňoval na to, jak je rozmožena kongresová turistika.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger upozorňoval na to, jak je rozmožena kongresová turistika. | Foto: Jan Langer

"Tento systém se rozmohl natolik, že to může být důkazem, proč jsou některé léky nakupovány dráž," řekl Heger na tiskové konferenci, kde představoval svá protikorupční opatření. Jedním chtěl kongresovou turistiku významně omezit.

To se mu částečně povedlo. "Poté, co ministr zavedl nová pravidla, se lékaři bojí na kongresy létat," podotkl Viklický.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause bude velmi obtížné kongresovou turistiku úplně omezit. "My všechny cesty kontrolujeme a vyhodnocujeme. Lékaři musí uvést, co na kongresu dělali," řekl Kraus.

Farmaceutické firmy podle něj i nadále na cesty na kongresy přispívají, dělají to ale jinak. Nemocnice podle Krause v současné době dostává od společností sponzorské dary. Za ně se poté doktoři na kongresy vysílají.

I mluvčí firmy Roche říká, že by se takové velké kongresy, jako byl ten ve Filadelfii, bez podpory farmaceutických firem nemohly nikdy konat.

"Jiná možnost než sponzorovat cestu lékaře na příslušný kongres, kde má šanci se setkat se svými kolegy a odborníky a mnohému se naučit, není. Toto je praxe ve světě zcela běžná a pokud chceme, aby existovala výměna informací a lékaři se mohli učit, tak je také nezbytná," uvedl Pešina.

Roche loni vydělala přes 101 milionů

Mluvčí Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Michaela Vinterová potvrdila, že firma Roche patří mezi pět největších farmafirem v Čechách.

I samotná společnost se ve své výroční zprávě chlubí tím, že patří v ČR mezi nejúspěšnější.

Dokazuje to i svým hospodařením. Prodej jejich výrobků v loňském roce vzrostl o necelých pět procent na 4,7 miliardy korun. Po zdanění si Roche loni vydělala více než 101 milionů korun.

Roche patří mezi významné sponzory České transplantační společnosti, jejichž někteří členové byli i na kongresu ve Filadelfii. Farmaceutická firma je na svých webových stránkách označena za stříbrného partnera.

 

Právě se děje

Další zprávy