Plošné očkování dětí proti tuberkulóze končí

ČTK ČTK
20. 5. 2011 13:09
Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o veřejném zdraví
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal v pátek novelu zákona o veřejném zdraví, kterou končí plošné očkování dětí proti tuberkulóze (TBC).

Novela, kterou Senát schválil na konci dubna, v případě očkování dětí proti TBC jen potvrzuje stav, který v praxi loni zavedla vyhláška ministerstva zdravotnictví.

Zátěž očkování převažuje nad riziky nákazy

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera totiž míra zátěže očkování v současnosti převažuje nad riziky nákazy. Dříve bylo očkování proti TBC přínosné, protože možnost nákazy byla daleko vyšší.

Již nyní se proti TBC neočkují všichni novorozenci. Vakcinaci dostávají ty děti, které patří do rizikových skupin, tedy ty, jejichž rodiče pobývali v zemích s vysokým výskytem TBC, s pacientem byly v kontaktu či se v jejich rodině nemoc v minulosti objevila.

Tabule budou informovat o znečištění vody

Novela se ale také týká koupališť. Vychází ze směrnice EU a počítá s tím, že u přírodních koupališť budou instalovány tabule s informacemi o znečištění vody.

Tyto tabule by měly být jak na oficiálních přírodních koupalištích, která mají provozovatele, tak v místech, kde se lidé často koupou ve volné přírodě.

Pořízení a údržba tabule přijde podle návrhu zákona zhruba na 10 až 15 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy