Solární elektrárny ušetří tisíce, stát jim odpustí daň

Pavel Baroch
16. 5. 2011 19:55
Nový zákon osvobodí od poplatku všechny majitele fotovoltaiky do 30 kilowattů
Foto: CZEHPO

Praha - Povinnou solární daň, která má sloužit k zamezení skokového zdražení elektřiny kvůli nezvládnutému rozvoji fotovoltaických parků, nebudou muset napříště platit všichni majitelé malých slunečních elektráren.

Počítá s tím nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, který minulý týden schválila Nečasova vláda a který v nejbližší době projedná sněmovna.

Dosud platilo, že z daně byli osvobozeni jen majitelé solárních panelů o výkonu do 30 kilowattů umístěných na střechách domů. Nový zákon tuto výjimku rozšiřuje na všechny malé elektrárny bez specifikace, kde jsou umístěné.

Mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček uvedl, že malé fotovoltaické elektrárny mají převážně drobní investoři, majitelé rodinných domů a malých pozemků kolem nich.

"Není výjimkou, že jeden panel umístili na střechu, druhý na dvůr, další pak třeba ještě jinam. Loňské úpravy pravidel pro podporu obnovitelných zdrojů rozdělily malé instalace solárních panelů do 30 kilowattů do dvou skupin. Navrhované úpravy tyto dvě skupiny, které mají na elektrizační soustavu shodný vliv, sjednotí," řekl Aktuálně.cz Vlček.

Majitelé ušetří až desítky tisíc korun

Podle Pavla Douchy z advokátní kanceláře Luděk Šikola a partneři, která zastupuje Českou průmyslovou fotovoltaickou asociaci, si sjednocení výjimky pro neplacení solární daně vymohla Legislativní rada vlády.

"Podle našich informací měla pochybnosti o patnáctileté návratnosti investice do malých solárních elektráren, jak to předpokládá zákon," řekl Aktuálně.cz Doucha.

Podle neoficiálních odhadů se osvobození od daně bude týkat desítek až stovek drobných majitelů solárních elektáren, kteří díky tomu nebudou muset státu posílat tisíce až desetitisíce korun ročně.

Zákon solárním elektrárnám nepřeje

V návrhu zákona o obnovitelných zdrojích je rozšíření osvobození od solární daně jedním z mála kroků, který fotovoltaice pomáhá. Jinak jde předloha spíše proti solárním panelům.

Zákon by měl například zrušit podporu pro nové sluneční elektrárny na střechách domů. Dosud platilo, že malé fotovoltaické systémy na budovách mají dostávat výhodnější výkupní cenu pro jejich proud.

Jenže to nový zákon de facto ruší. Počítá totiž s tím, že by podporu nově nedostaly ty fotovoltaické systémy, jejichž výkon by překročil státem stanovenou hodnotu v dlouhodobém plánu rozvoje obnovitelných zdrojů - Národním akčním plánu.

Problémem je, že v současnosti je kvůli státem nezvládnutému rozvoji fotovoltaiky připojeno do sítě tolik solárních elektráren, že už je vyčerpán limit Národního akčního plánu až do roku 2020.

"Zákon, který by měl sloužit k podpoře růstu čisté energie, může de facto paradoxně vést k zastavení nového odvětví obnovitelné energetiky," okomentoval návrh zákona Martin Sedlák z Hnutí Duha.

 

Právě se děje

Další zprávy