Konec solárních panelů na domech. Stát nedá ani korunu

Pavel Baroch
11. 5. 2011 10:25
Počítá s tím nový zákon o obnovitelných zdrojích, který projedná vláda
Foto: CZEHPO

Praha - Vláda se chystá udělat další krok proti solárním elektrárnám. Chystá se zrušit podporu i pro nové fotovoltaické systémy na střechách domů.

Vyplývá to z návrhu nového zákona o obnovitelných zdrojích z dílny ministerstva průmyslu, který kabinet projedná ve středu.

Kabinet přitom v minulosti opakovaně tvrdil, že malým slunečním elektrárnám na budovách podporu zachová. Na rozdíl od velkých solárních parků na polích či loukách, kterým už vylepšenou výkupní cenu proudu sebral.

Jenže podle nového zákona o obnovitelných zdrojích, jehož návrh má Aktuálně.cz k dipozici, teď mají o lepší tarif přijít i střešní sluneční elektrárny.

Limity stanoví Národní akční plán

Předloha počítá s tím, že by podporu nově nedostaly ty fotovoltaické systémy, jejichž výkon by překročil státem stanovenou hodnotu v dlouhodobém plánu rozvoje obnovitelných zdrojů - Národním akčním plánu.

V návrhu zákona se uvádí, že v případě, když "pro daný druh obnovitelného zdroje je k 30. dubnu daného roku dosaženo hodnoty předpokládaného instalovaného výkonu stanoveného v Národním akčním plánu", Energetický regulační úřad nestanoví žádnou podporu pro "výrobny elektřiny uvedené do provozu od 1. ledna následujícího roku".

Problémem je, že v současnosti je kvůli státem nezvládnutému rozvoji fotovoltaiky připojeno do sítě tolik solárních elektráren, že už je vyčerpán limit Národního akčního plánu až do roku 2020.

Totální útlum solární energetiky

"Pokud bude zákon schválen v současné podobě, znamená to, že se fotovoltaika na několik let úplně utlumí," řekl Aktuálně.cz Pavel Doucha z advokátní kanceláře Luděk Šikola a partneři, která zastupuje Českou průmyslovou fotovoltaickou asociaci.

Ta dlouhodobě tvrdí, že budoucnost solárních elektráren je právě na střechách rodinných domů a dalších budov.

Foto: SOLEG

Ministerstvo průmyslu uvedlo, že smyslem zákona je nastavit dlouhodobě stabilní a udržitelné podmínky pro podporu obnovitelných zdrojů tak, aby dopady na ceny energie pro domácnosti a firmy byly co nejmenší.

Obnovitelné zdroje se mají rozvíjet jen do té míry, aby se v roce 2020 vyrábělo 13 procent zelené energie, jak se Česko zavázalo Evropské unii.

"Zákon, který by měl sloužit k podpoře růstu čisté energie, může de facto paradoxně vést k zastavení nového odvětví obnovitelné energetiky," okomentoval návrh zákona Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Nové elektrárny blokuje stop-stav

Asociace dlouhé měsíce rovněž usiluje o to, aby úřady zrušily stop-stav pro připojování jakýchkoli nových solárních elektráren do sítě, byť s minimálním výkonem, který nemůže ohrozit stabilitu elektrizační soustavy.

Distribuční společnosti ovšem jako jednu z podmínek pro zrušení stop-stavu požadují úpravu legislativy pro obnovitelné zdroje. Až začne platit nový zákon, stop-stav přestane mít smysl, protože se prakticky nikomu fotovoltaické elektrárny nevyplatí montovat.

To potrvá několik let, než ceny technologií klesnou natolik, že se fotovoltaika obejde bez podpory.

Pokus o změnu zákona

Česká průmyslová fotovoltaická asociace se netají tím, že by chtěla zákon - až se z vlády dostane do sněmovny - změnit, aby nebyl pro střešní systémy tak likvidační. Svou strategii ani představu, jak by se měla předloha upravit, ovšem zatím nechce z taktických důvodů prozradit.

Druhou možností je, že vláda upraví Národní alokační plán tak, aby umožnil aspoň ještě minimální rozvoj fotovoltaiky. O tom se ovšem zatím žádný člen kabinetu veřejně nezmínil.

Národní alokační plán předpokládá, že v roce 2020 budou vyrábět proud solární elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 1695 megawattů. V současnosti jsou ovšem připojeny do sítě panely o výkonu bezmála 1959 megawattů.

 

Právě se děje

Další zprávy