Školy se diví, jak stát ztížil studentům novou maturitu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
4. 5. 2011 6:56
Maturita z matematiky patří k nejobávanějším, na řadu přijde až po týdnu zkoušek
Foto: Jan Langer

Praha - Ředitelé středních škol kritizují harmonogram nové státní maturity, který vytvořilo státní Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) a který je pro všechny školy bez výjimky závazný.

U matematiky, nejobávanějšího ze všech zkoušených předmětů státní maturity, Cermat vyhradil čas po pátečním obědě. A to v obtížnější ze dvou variant zkoušky.

Páteční odpoledne přitom podle pedagogů z praxe patří většinou ve školních rozvrzích "oddechovým" předmětům, které nevyžadují stoprocentní pozornost a koncentraci.

"Dát zkoušku z matematiky na páteční odpoledne je nevhodné. Studenti by na zkoušku měli být svěží, a to v pátek odpoledne těžko budou. Odporuje to didaktickým zásadám," domnívá se ředitelka Gymnázia Jana Opletala v Litovli Jitka Krausová.

Při generálce státní maturity propadl z matematiky každý druhý student.

Jeden den, maximálně dvě zkoušky

Podle ředitelky Krausové neobhájí stanovený harmonogram ani argument, že student bude předtím celé dopoledne doma. "Samozřejmě i čekání na zkoušku je nějaká zátěž, neznamená to, že doma odpočívá," dodává Krausová s tím, že maturant už může mít za sebou zkoušky z češtiny, angličtiny, zeměpisu nebo chemie.

Ředitel Cermat Pavel Zelený se přetížení studentů a špatných výsledků kvůli pátečnímu odpolednímu termínu maturity z matematiky nebojí.

"Myslím, že harmonogram je sestavený dobře. Snažili jsme se ho vyladit tak, aby v jednom dnu nebyly až na naprosté výjimky více než dva předměty. To bylo pro nás prioritou," vysvětluje.

Jsou dospělí, tak ať se snaží

Podporu má Cermat i v ministerstvu.

"Maturanti jsou dospělí lidé, kteří musí vědět, co chtějí. Také bych šel v pátek odpoledne na pracovní pohovor, pokud bych stál o nějaké místo. Navíc ještě do loňska se maturovalo v jeden den ze všech čtyř předmětů a nikdo se nad tím nepozastavoval," říká náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Ačkoli u generálky z matematiky propadl každý druhý student, zvlášť snazší verzi testu odborníci kritizují jako až nemístně snadnou.

"To skoro považuji za degradaci matematiky. Takové příklady bych jako matematikářka nepoužila ani při výkladu, protože by se na nich nedaly ukázat všechny aspekty. Jsou to úlohy pro prváky nebo druháky," komentuje to ředitelka Gymnázia Christiana Dopplera Renata Pauchová.

Maturita z matematiky vyvolává i další kontroverze.

 Ministr školství Josef Dobeš se nechal slyšet, že by ji rád viděl mezi povinnými předměty. Sám si velké šance s tímto nápadem nedává, už jednou se ho neúspěšně snažil prosadit i jeden z Dobešových předchůdců Ondřej Liška. Tehdy proti povinné maturitě z matematiky protestovali politici i studenti samotní.

 

Právě se děje

Další zprávy