Teroristům sháněli zbraně i doklady, zadrželi je Češi

Domácí Domácí
3. 5. 2011 16:08
Jde o stoupence islamistické organizace Džamát Šaríat. Podívejte se, jak probíhal zásah
Zásah policejního komanda proti stoupencům islamistických teroristů
Zásah policejního komanda proti stoupencům islamistických teroristů | Foto: Policie ČR

Praha - Rázný zásah proti stoupencům islamistické organizace Džamát Šaríat provedli elitní čeští detektivové, kteří spolu se speciálním komandem zadrželi sedm radikálů.

Vyšetřovatelé v případu obvinili osm mužů, šest z nich zůstalo ve vazbě.

Pět z nich je podezřelých z podpory teroristů, zejména na území severního Kavkazu. Zajišťovali pro ně prý falešné doklady, zbraně a výbušniny.

Je to vůbec poprvé, kdy Češi rozkryli případ podpory terorismu na našem území.

Podle detektivů se radikálové při zatýkání chovali velmi chladnokrevně a dokonce se modlili i při nasazování pout. S vyšetřovateli nespolupracují, vypovídat odmítají. Zatčení proběhlo v utajeném objektu, který fanatikům sloužil i jako modlitebna.

Podle policejního prezidenta Petra Lessyho je případ ukázkou toho, že Česká republika není pro teroristy cílovou zemí, ale spíše logistickou základnou.

Zásah speciálního komanda tak, jak jej zaznamenaly policejní kamery:

Výnosy z padělání dokladů putovaly do Dagestánu a byly určeny na podporu teroristického hnutí. Všichni zadržení se na území České republiky nacházeli legálně, někteří jako žadatelé o azyl.

Podle šéfa útvaru Roberta Šlachty byla skupina uzavřená a bylo velice těžké do ní proniknout.

Někteří členové podle něj absolvovali také výcvik v táborech v Afghánistánu a Pákistánu. "Padělky dokladů byly velice zdařilé a pachatelé byli údajně schopni vytvořit kompletní identitu člověka. K tomu používali padělky razítek různých úřadů," uvedl Šlachta.

Radikály sledovali přes dva roky

Na případu s krycím názvem "MEDVĚD" začali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pracovat v polovině roku 2008. Po celou dobu spolupracovali s německou policií, která se případem zabývá na svém území.

Začátkem dubna pak detektivové získali informace o reálném nebezpečí, že by členové skupiny mohli v nejbližší době z České republiky vycestovat. Rozhodli se proto okamžitě jednat a ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení a dalšími specializovanými složkami ráno 6. dubna zahájili operaci.

"Na našem území bylo postupně na několika místech zadrženo sedm osob. Další dvě se v tu chvíli nacházely v Německu. Celkem jde o osm mužů a jednu ženu ve věku od 30 do 52 let, kteří pocházejí ze severního Kavkazu a Bulharska," uvedl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Zbraně, peníze i drogy

Při domovních prohlídkách objevili policisté velké množství knih a dokumentů s náboženskou tématikou a odkazy na teroristickou organizaci, falešné doklady, razítka i bankovky a drogy.

Džamát Šaríat

  • Je to skupina několika desítek lidí, jejíž stoupenci praktikují fundamentalistický, salafistický výklad islámské víry, které odporuje pluralistický princip demokracie jako takové.
  • Jde o náboženské fanatiky, kteří se projevují šířením násilného islamistického přesvědčení.
  • Název skupiny vychází z arabského výrazu "Džamát", který obecně označuje bratrství, muslimskou komunitu nebo také bojovou jednotku.

Zdroj: ÚOOZ

Získané informace je navedly na 31letého Čečence, u kterého policie objevila velké množství zbraní a střeliva.

"Šlo o ruční granát F1, několik samopalů vzor 58, revolver Ruger GP 100, pistole Walter model PP a takřka osm stovek ostrých nábojů různých ráží. Dále byly zajištěny padělky tuzemské měny v hodnotě cca 200 tisíc korun," doplnil mluvčí.

Kriminalisté zatím obvinili osm lidí. Dva občany Bulharska z padělání a pozměňování veřejné listiny, dalších pět mužů z Moldavska a Dagestánu bylo navíc obviněno z toho, že se trestného činu dopustili s úmyslem umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu teroristického útoku.

Osmým je již zmíněný Čečenec, který byl obviněn z nedovoleného ozbrojování a padělání a pozměňování peněz.

"Trestní stíhání dvou mužů nacházejících se v současné době mimo území ČR probíhá na svobodě," dodal Hanták.

 

Právě se děje

Další zprávy