Primátor Prahy Svoboda dostal obálku s výbušninou

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
2. 5. 2011 9:03
Zprávu přinesl týdeník Euro a v pondělí ji potvrdil sám primátor
Pražský primátor Bohuslav Svoboda.
Pražský primátor Bohuslav Svoboda. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda  z ODS se stal terčem drsné výhrůžky.

Do jeho sekretariátu přišel zhruba před měsícem dopis, v němž byla výbušnina bez roznětky a také fotografie dokládající, že primátorova žena a dítě jsou pod tajným celodenním sledováním.

Informaci přinesl týdeník Euro a Aktuálně.cz ji potvrdil osobní primátorův tajemník Marek Hanč. "Je to pravda, přibližně před měsícem kancelář primátora skutečně takový dopis dostala," uvedl tajemník.

Sám primátor se k případu nechce příliš vyjadřovat. "To není nepříjemnost pro mne, to je nepříjemnost pro moji rodinu," řekl v pondělí ráno televizi Metropol. "Takže aniž bych chtěl uvádět jakékoliv podrobnosti, ten údaj je pravdivý, ano," potvrdil. Jak Svoboda dodal, v tuto chvíli nemá přesné informace, jak vyšetřování probíhá.

Policie případ vyšetřuje jako podezření z přečinu nebezpečné vyhrožování, nebezpečné pronásledování a zločin vydírání.

"S ohledem na probíhající vyšetřování a bezpečnost dotčených osob nemohu na vaše otázky odpovědět," reagovala na dotazy týdeníku Euro policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Případ čistírna

Primátor čelí anonymním výhrůžkám dlouhodobě. Média už několik měsíců informují o tom, že začal dostávat SMS zprávy vyhrožující násilím jemu i jeho rodině a opakované vulgární telefonáty.

Primátorovi a jeho manželce někdo také několikrát propíchal pneumatiky u automobilu.

Svoboda se stal primátorem loni na podzim po komunálních volbách, když ODS uzavřela koaliční dohodu se sociálními demokraty.

Začátek vyhrožování se zhruba datuje s dobou, kdy magistrát začal na přelomu loňského roku měnit podmínky tendru na pražskou čistírnu odpadních vod.

Primátor má ochranku

Na počátku dubna pak policie oznámila, že primátora hlídá policejní ochranka.

Mluvčí Tomáš Hulan tehdy agentuře ČTK řekl, že policie tak reaguje na poznatky získané z vyšetřování. Bližší informace ale nechtěl on ani magistrát s ohledem na bezpečnost primátora sdělit.

Euro nyní uvedlo, že důvodem k přidělení ochranky byla právě zmíněná poštovní zásilka s výbušninou.
   

 

Právě se děje

Další zprávy