Firma, která pořádá státní maturity, neuspěla v auditu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
18. 4. 2011 18:15
Chyby v hospodaření Cermatu se týkají zadávání zakázek, jde o několik milionů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerský audit zjistil nesrovnalosti v hospodaření Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání - hlavního organizátora státních maturit.

Pochybnosti se týkají zadávání zakázek i dodávek objednaných služeb v letech 2006 až 2010.

Auditoři, které do Cermatu poslal ministr Josef Dobeš, předali výsledky své práce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

"Auditní tým na základě výsledků svých zjištění předal podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k přezkoumání postupu zadavatele dvou veřejných zakázek, kdy existuje podezření na rozdělení předmětu zakázky na dvě malé zakázky a výběr dodavatele bez zadaných kvalifikačních náležitostí," uvedla ředitelka komunikace ministerstva Lucie Kubovičová.

Zelený zůstává ve funkci

Cermat si podle zjištění auditu měl také objednat studie a analýzy v celkové hodnotě cca 4,5 milionu korun zaměřené například na matematickou gramotnost a na certifikaci společných zkoušek. "Tyto studie byly proplaceny, ale nebyly zčásti nebo zcela dodány," upozorňuje Kubovičová.

Ministr Dobeš se rozhodl, že výsledky auditu zatím nikdo "neodskáče". Ředitel Cermat Pavel Zelený dál zůstává ve funkci.

"Přestože audit zjistil pochybení, která jsou pro mne zásadní, nechci teď dělat nějaká radikální gesta. Vyčkám zjištění antimonopolního úřadu a teprve podle něj budu dál postupovat. V tuto chvíli nechci negativně ovlivnit průběh státních maturit, které jsou pro mne prioritou," uvedl ministr školství Josef Dobeš.

Auditoři upozornili také na zakázku na informační systém, kde podle nich Cermat rovněž chyboval. Zakázka neproběhla podle vnitřních regulí.

"Každá taková zakázka měla být totiž zveřejněna na elektronickém tržišti.  Zakázka na dodávku informačního systému byla takto uzavřena v roce 2006. Následně byly soutěže na dodávky informačních systémů koncipovány tak, že mohla uspět pouze firma, která získala zakázku na úvodní instalaci informačního systému," stojí v tiskové zprávě úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy