Miliardář Bakala veze think-tank z USA. Aspen Institute

Tereza Šídlová
13. 3. 2011 5:15
Aspen Institute potvrdil svůj zájem. Stojí za ním i ex-ministryně USA Albrightová
Finančník Bakala chce přivést myšlenkové know-how z USA
Finančník Bakala chce přivést myšlenkové know-how z USA | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Do Česka míří první think-tank z USA. Jeho rozjezd má zaplatit finančník Zdeněk Bakala.

Svou pobočku by za podpory českého miliardáře měl v Praze už na jaře začít budovat Aspen Institute, v jehož správní radě sedí dvě bývalé ministryně zahraničí USA, Madeleine Albrightová a Condoleeza Riceová.

"Náš velmi vážný zájem mít v Praze pobočku se hýbe kupředu," napsal v e-mailu pro Aktuálně.cz Elliot F. Gerson, viceprezident Aspen Institute.

Ze schůzek s Čechy, kteří působení amerického think-tanku v Česku podporují, prý Gerson odchází "opatrně optimistický".

Think-tanky jsou výzkumné instituce, které se zabývají politikou a poskytují myšlenkové zázemí většinou přímo politickým stranám nebo pro veřejnou diskuzi. 

Směr Havel

Podle zdrojů, kteří se kolem příprav otevření think-tankové filiálky pohybují, vzal plán za svůj právě Zdeněk Bakala. Má rozjezd podpořit finančně. Bakala už dříve bez podrobností uvedl, že by rád v Česku takovou instituci uvedl.

"V tuto chvíli bohužel nejsou v této věci ke zveřejnění žádné informace," reagoval na dotaz ohledně podpory otevření Aspen Institute v Praze mediální zástupce Zdeněk Bakaly Pavel Kočiš.

Už letos na jaře by prý měla v Praze začít fungovat přípravná kancelář v sídle instituce Prague Security Studies Institute, kterou vede blízký spolupracovník exprezidenta Václava Havla Oldřich Černý.

"Nabídli jsme logistickou pomoc do začátku, kdybych to řekl anglicky tzv. ,office space'. Zatím nás o užívání tohoto prostoru oficiálně nepožádali," řekl Oldřich Černý.

Centrála think-tanku Aspen Institute, který se profiluje jako nestranický, sídlí ve Washingtonu. Pobočky má ale například i v Německu nebo v rumunské Bukurešti.

Schwarzenbergovo úsilí

Za otevření takové instituce z USA v Praze loni lobboval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se slovy, že tady potřebujeme diskuzi s "širším nadhledem než od Bílých Karpat po Šumavu".

Nicméně ministerstvo zahraničí se na samotném projektu finančně podílet nemá. "Má se jednat o nezávislý nadační institut, který by ani finanční podporu ze státního rozpočtu nepřijal," uvedl mluvčí úřadu Vít Kolář.

Čeští diplomaté tak zřejmě mají dojednávání mezinárodní spolupráce na úrovni think-tanků jen jako svého "koníčka". Za celou věcí totiž od začátku stojí také bývalý velvyslanec v USA, dnes ambasador v Moskvě Petr Kolář. I on potvrdil, že záležitost, o níž se v českém veřejném životě mluví roky, směřuje do cílové rovinky.

"Vypadá to velice nadějně. Není to už jen chiméra, začíná se rýsovat možnost mít tady Aspen Institute," řekl Aktuálně.cz jeden z nejvlivnějších českých diplomatů. Podle něj se ale na česko-americké ose chystají i jiné, obdobně zaměřené projekty.

O přípravách se mluví i na americké ambasádě, kam nedávno po téměř dvou letech nastoupil nový velvyslanec, blízký spolupracovník amerického prezidenta Baracka Obamy Norman Eisen.

"O podpoře otevření pobočky amerického think-tanku v Praze se diskutuje," vzkázal Aktuálně.cz mluvčí americké ambasády Paul Oglesby. 

Hledá se nezávislost

Americké think-tanky bývají v USA navázány na politické strany, většinou poskytují analýzy a myšlenky blízké ať už Demokratické straně, nebo republikánům.

Za vznik think-tanku lobboval v USA i ministr zahraničí
Za vznik think-tanku lobboval v USA i ministr zahraničí | Foto: Ludvík Hradilek

Aspen Institute se profiluje jako nezávislý think-tank.

Spojená s ním je bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, která vedla diplomacii v demokratické administrativě prezidenta Billa Clintona. Albrightová má kořeny v Česku, její otec byl československý diplomat. Po emigraci do USA vyučoval politologii a mezinárodní studia na univerzitě v Denveru.

Tam profesor Korbel k diplomacii nasměřoval tehdy ještě studentku Condoleezu Riceovou. Ta se později vydala ve stopách dcery svého oblíbeného pedagoga. Byla ministryní zahraničí ve vládě republikánského prezidenta George W. Bushem.

Se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem Riceová prosazovala umístění amerického radaru v Brdech.

Snahy o přivedení výzkumného know-how z USA do Česka jsou dlouholeté. V nedávné minulosti o ní mluvil například bývalý kandidát na prezidenta Jan Švejnar.

V Česku má svůj think-tank ODS, jmenuje se CEVRO. Kandidát na šéfa ČSSD Bohuslav Sobotka nedávno oznámil, že chystá spuštění obdobné instituce s názvem Cesta.

 

Právě se děje

Další zprávy