Stráský odmítl prestižní evropský diplom pro Šumavu

Pavel Baroch
11. 3. 2011 22:15
Brusel chce šumavskou přírodu chránit, Stráský plánuje kácení kůrovcových smrků
Tady se vůli státu prosadit nedaří
Tady se vůli státu prosadit nedaří | Foto: Ludvík Hradilek

Vimperk - Šumavský národní park mohl stejně jako sousední Bavorský les nebo jiné parky získat prestižní evropský diplom, který za kvalitní péči o přírodu uděluje Rada Evropy.

Nový ředitel parku Jan Stráský ovšem ocenění odmítl, a tak do Štrasburku neodjede v pondělí delegace ministerstva životního prostředí, která měla diplom převzít.

O kauze informovalo ekologické Hnutí Duha a ředitel Stráský to v zápětí potvrdil.

V písemném prohlášení uvedl, že vedení parku není v současnosti schopné zaručit, že dodrží podmínky, které se k udělení ceny váží.

"V dané situaci nemůže nikdo zaručit jejich splnění," uvedl Stráský, podle něhož park i ministerstvo životního prostředí poožádalo o odklad udělení diplomu o dva roky, kdy už bude možné "dosáhnout takového stavu, za kterého může vzniknout nárok na toto prestižní ocenění".

Stráský chce "neevropsky" kácet

Jan Bláha z Hnutí Duha uvedl, že Rada Evropy podmiňuje udělení prestižního diplomu tím, že vedení šumavského parku schválí plán péče o tamní přírodu na dalších deset let, spojí roztříštěné první, nejvzácnější zóny parku do souvislého celku a aspoň 40 procent ponechá k volnému vývoji. Jako samozřejmost pokládá Rada souhlas šumavských obcí s tímto postupem.

To jde ovšem proti plánům ředitele Jana Stráského, který se už chystá kácet smrky napadené kůrovcem v oblastech, které zatím patřily do bezzásahového území.

"Kalamita se může zastavit jedině tím, že se posune čára, rozšíří území, ve kterém se zasahuje proti kůrovci tradičními lesnickými metodami, kombinovanými metodami ochrany přírody, nebo-li chemii musíme někde nahradit něčím jiným, abychom měli jistou šanci, že během dvou let se počet vytěžených kubíků, tedy stromů sežraných kůrovcem, sníží," řekl Stráský podle čtk na jednání Sdružení obecních a soukromých lesů.

Evropa chválí předchozí vedení parku

Rada Evropy ve svém vyjádření oceňuje předchozí vedení parku před nástupem ministrů Pavla Drobila a Tomáše Chalupy.

Když bylo Stráskému sedmdesát, dostal od prezidenta Klause čestnou medaili
Když bylo Stráskému sedmdesát, dostal od prezidenta Klause čestnou medaili | Foto: klaus.cz

"Situace se v posledních pěti letech významně zlepšila a správa parku stanovila jasný směr budoucnosti parku. Správě parku a českým úřadům je třeba pogratulovat za jejich úsilí, zejména za rozvoj výjimečné spolupráce se sousedním národním parkem Bavorský les," uvedla Rada.

A kritizuje současné politiky

Zároveň Rada Evropy kritizuje současné záměry regionálních i státních politiků.

"Současné politické klima na místní i národní úrovni není dostatečnou zárukou dlouhodobé péče o národní park a ochranu jeho mimořádných hodnot," uvádí se v prohlášení.

Radě se nelíbí současné plány na kácení kůrovcových smrků. "Boj s kůrovcem na velkých plochách uprostřed národního parku je dopředu ztracený boj s velmi nízkou efektivitou. Výsledkem bude jen prodloužení stavu, ale nepomůže záchraně lesů, jak tvrdí oponenti správy parku," uvedli evropští představitelé.

Je to ostuda, tvrdí Hnutí Duha

Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že diplom mohl pomoci Šumavě nalákat další turisty ze zahraničí.

Mrtvý nebo živý strom?
Mrtvý nebo živý strom? | Foto: Ludvík Hradilek

"Ředitel Stráský raději Šumavu připraví o prestižní ocenění, které by sem navíc přitáhlo turisty, než aby se o správě parku bavil s vědci a evropskými odborníky, a musel přiznat, že kroky předchozího vedení byly správné," řekl Bláha.

"Nejenže je to strašná ostuda evropského formátu. Především škodí Šumavě a místním obcím. Ještě jsem neslyšel o jediném řediteli národního parku, který by chtěl záměrně pošlapat dobrou značku místa, které má svěřeno," dodal Bláha.

Připomněl, že delegace ministerstva životního prostředí se omluvila z pondělního jednání Rady Evropy, kde se bude udělovat víc diplomů pro různé parky. "Ministr Chalupa tak k mezinárodní ostudě zásadním dílem pomohl - nevyslat žádného zástupce státu na jednání o našem parku ve Štrasburku je nevídaný krok," dodal Bláha.

Mluvčí ministerstva Michaela Jendeková se proti tomu ohradila. Zdůraznila, že jde jen o odklad, že šumavský park by chtěl získat diplom za dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy