Po Jiřetínu ohrožuje těžba uhlí další město: Litvínov

Pavel Baroch
19. 3. 2011 12:45
Tamní obyvatelé by žili jen 500 metrů od povrchového dolu plného prachu
Foto: Ludvík Hradilek

Litvínov - Pokud vyjde plán ministra průmyslu Martina Kocourka, zmizí od roku 2015 v severozápadních Čechách těžební limity a o dalším postupu velkorypadel přes Horní Jiřetín a Černice rozhodne už jen dohoda mezi těžaři a majiteli tamními domů a pozemků.

Tím by se ovšem do "uhelného ohrožení" mohl dostat nedaleký Litvínov.

Těžební stroje společnosti Czech Coal by se zastavily jen přibližně 500 metrů před okrajem města. V Litvínově by se výrazně zvýšily koncentrace zdraví nebezpečného prachu nebo hluku.

"Limity kromě bouráním ohrožených obcí Jiřetína a Černic chrání i 27tisícový Litvínov, a to před osudem horším, než má nyní Ostrava. V případě ministrem navrhovaného scénáře už nebudou mít Litvínovští žádnou možnost se k dění v jejich bezprostředním okolí jakkoli vyjádřit," upozornila Lucie Jakešová, mluvčí české pobočky Greenpeace.

Až 94% prachu z povrchového dolu

V současnosti se povrchový důl rozkládá asi 10 kilometrů od Litvínova. Ani taková vzdálenost však nestačí k tomu, aby bylo město od negativních vlivů uchráněno.

Několik let stará studie ukázala, že v Litvínově jsou překračovány limity pro drobné částice prachu, které jsou nebezpečné v tom, že pronikají hluboko do dýchacího ústrojí a navíc se na mě mohou vázat další škodliviny včetně rakovinotvorných látek. Většinu prachu do Litvínova přitom vítr přináší právě z dolů - přes Horní Jiřetín, který "schytává" největší dávku.

"V případě jednotlivých městských částí platí, že zhruba od 76 do 94 procent (záleží na umístění jednotlivé městské části) je příspěvek lomů, tedy emisí, které více méně nelze ovlivnit," uvedla společnost Ascend, která ekologický posudek vypracovala.

Vladimír Buřt, místostarosta těžbou ohroženého Horního Jiřetína uvedl, že znečištění ovzduší se v posledních letech ještě zhoršilo. "V obci Lom, který leží kilometr od Litvínova, bylo při poslední smogové situaci pětkrát více prachu, než je limit," řekl Aktuálně.cz Buřt.

Věci veřejné protestují

Proti plánu ministra Kocourka nechat případnou těžbu za limity jen na dohodě mezi společností Czech Coal a majiteli domů, pod nimiž se uhlí nachází, protestuje i Milan Šťovíček, starosta Litvínova a poslanec Věcí veřejných.

"Stát se nemůže zbavit své odpovědnosti za ochranu Litvínova a redukovat celý problém na vztah mezi těžařem a dotčenými vlastníky," poznamenal Šťovíček. Proti Kocourkovi se postavila celá strany Věcí veřejných, která by případné zrušení těžebních limitů brala jako porušení koaliční dohody.

"Všechny strany současné koalice garantovaly zachování limitů těžby již před volbami, a stvrdily jej koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády," připomněl předseda véčkarů Radek John.

Těžaře k nám nepustíme, zní z Jiřetína

Vladimír Buřt, místostarosta těžbou ohroženého Horního Jiřetína vzkázal obyvatelům Litvínova, že se nemusí rypadel bát: Jiřetín podle něho těžaře přes limity nepustí, i kdyby ministru Kocourkovi vyšel jeho plán.

"Jsem přesvědčen o tom, že se těžaři k uhlí nedostanou. Vždycky bude dost jiřetínských občanů, kteří na žádnou dohodu nekývnou," tvrdí Buřt.

K plánu ministra Kocourka se zatím nevyjádřila těžební společnost Czech Coal, ačkoli Aktuálně.cz požádala o rozhovor jejího spolumajitele Jana Dienstla. Mluvčí Gabriela Benešová uvedla, že se firma s novými skutečnostmi teprve seznamuje.

 

Právě se děje

Další zprávy