Šumavský park bez vědců, rezignovali kvůli Stráskému

Pavel Baroch
7. 3. 2011 14:35
Odešlo 14 ze 16 přítomných členů vědecké sekce Rady Národního parku Šumava
Patnáct let sporů zda chránit přírodu či místní podnikatele
Patnáct let sporů zda chránit přírodu či místní podnikatele | Foto: Ludvík Hradilek

Vimperk - Přání ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, aby nový ředitel Šumavského národního parku Jan Stráský uklidnil tamní rozbouřenou situaci a usmířil znesvářené strany, nevydrželo ani měsíc.

Na pondělním zasedání Rady Národního parku Šumava - konzultačního a poradního sboru - rezignovalo čtrnáct ze šestnácti přítomných členů její vědecké sekce.

Prvotním důvodem je Stráského rozhodnutí zrušit obě sekce rady - vědeckou i regionální - a vytvořit jednolitý orgán. Vědcům vadí, že tím zanikne jejich expertní názor. Členy početnější regionální sekce Rady jsou šumavští starostové, zástupci krajů, ale i místní podnikatelé.

"Až dosud jsme se mohli vyjadřovat jako vědecká sekce. Mohli jsme s různými návrhy souhlasit, nesouhlasit. A i když jsme pak třeba byli v Radě přehlasovaní, náš názor byl vidět. To teď padne," řekl Aktuálně.cz dosavadní předseda vědecké sekce Jakub Hruška z České geologické služby.

Chystá se kácení, obávají se vědci

Kromě Hrušky rezignoval například i mezinárodně uznávaný Josef Fanta z Univerzity v Amsterodamu. Z rady odešli i zástupci Jihočeské univerzity, České zemědělské univerzity, Akademie věd nebo Univerzity Karlovy.

V Radě Národního parku Šumava se probírají například takové dokumenty, jako je plán péče o lesy (tedy i kácení stromů kvůli kůrovci), zonace parku nebo návštěvní řád.

Vědci se obávají, že Stráský teď půjde výhradně na ruku místním obcím a podnikatelům. "Hodlá se odklonit od moderního způsobu péče o národní park," řekl Aktuálně.cz Hruška. Obává se, že se chystá kácení kolem turistických cest nebo že se zmenší bezzásahové zóny, takže se budou porážet kůrovcové smrky i v nejcennějších zónách parku.

"Na tom se nechceme podílet. Nebude žádná možnost to zvrátit," poznamenal Hruška. 

Když bylo Stráskému sedmdesát, udělil mu prezident Klaus čestnou plaketu
Když bylo Stráskému sedmdesát, udělil mu prezident Klaus čestnou plaketu | Foto: klaus.cz

S kritikou se přidalo i Hnutí Duha. "Ředitel Stráský evidentně žádné rady od expertů nepotřebuje. Nový ředitel potřeboval pročistit svůj poradní sbor, aby mu vědci nemluvili do plánů, které na Šumavě má s dřevorubci a developery," řekl Jaromír Bláha z této organizace.

Jednotný názor je prý lepší

Podle odstupujícího předsedy vědecké sekce Jakuba Hrušky zdůvodnil Stráský zrušení sekcí tím, že to v minulosti nefungovalo dobře a že si přeje jednotný názor.

"Ten teď bude mít. Tedy aspoň ten většinový," dodal Hruška. Stráský obhajuje zrušení sekcí tím, že takové rozdělení zákon nezná. Ovšem například v Krkonošském národním parku vědecká sekce dál funguje, i když to není stanoveno zákonem.

Stráský zároveň snižuje počet radních z 53 na 45. "Ze stávající vědecké sekce mi doporučí předsedající Rady Národního parku Šumava  profesor Stanislav Vacek celkem osm osob. Tímto vznikne Rada, o které bych rád rozhodl do 14 dnů," řekl Stráský.

 

Právě se děje

Další zprávy