Na střechách leží miliardy, stát solární poklad blokuje

Pavel Baroch
5. 3. 2011 15:35
Úřady nechtějí umožnit instalace malých slunečních elektráren, firmy se bouří
Foto: CZEHPO

Praha - Tisíce českých domácností mohou ušetřit stovky milionů korun - když by si na střechy svých rodinných domů nechaly namontovat solární elektrárny.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace vypočítala, že solární panely mohou průměrné rodině vyrobit bez potíží třetinu proudu. Pokud by malé elektrárny na střechách mělo na 300 tisíc domácnosti, představuje to úsporu 2,3 miliard korun.

Mám to ovšem jednu zásadní překážku. Státní úřady poté, co nezvládly rozvoj fotovoltaiky, zatím nechtějí další solární elektrárny povolovat, byť by šlo jen o několik panelů na střechách.

Fotovoltaika je tak po několika letech hojnosti v totálním útlumu, firmy nemají zakázky, o práci mohou přijít tisíce lidí. Česká průmyslová asociace tlačí na ministra průmyslu Martina Kocourka a další úřady, aby povolili střešní instalace, jejichž podporu vláda deklarovala.

"U nás už nikdy nebudou žádné velké fotovoltaické parky na polích. Nepřijde žádná politická garnitura, která je tam pustí. To, co je budoucnost, jsou právě střechy," řekl Aktuálně.cz Aleš Spáčil z představenstva asociace.

Investice za 400 tisíc se vrátí za 12 let

I kdyby stát v nejbližších době zrušil stop-stav na připojování nových mini-elektráren na střechách, pro mnohé rodiny budou pořizovací náklady na panely stále vysoké, i když jejich cena neustále klesá. Pro jeden rodinný dům jde nyní o 425 tisíc korun.

Foto: SOLEG

Podle fotovoltaické asociace se ale investice i s bankovním úvěrem vrátí za zhruba 12 let. Životnost elektrárny přitom přesahuje třicet let.

"Za cenu rodinného vozu si může domácnost zajistit levnou elektřinu na příštích třicet a více let. Nemusí být odkázána na diktát cen energetických firem a obtížně odhadnutelný vývoj na trhu s fosilními palivy," konstatoval Spáčil.

Dodal, že už za pět let by ceny panelů mohly být tak nízké, že se panely na střechách obejdou bez zvýhodněných výkupních cen, jak je tomu v současnosti.

Asociace tvrdí, že Česko má podobné sluneční podmínky jako Belgie, střední Německo nebo jižní Anglie, které vsadily na fotovoltaiku a obnovitelné zdroje energie podporují. Na konci roku byly v síti připojeny solární elektrárny o celkovém výkonu 1820 megawattů.

"Domácnosti přitom nemají z loňského boomu solárních elektráren žádný přímý užitek. Její podíl je totiž jen tři procenta," poznamenal Spáčil.

Slunce může pokrýt polovinu spotřeby

Česko má podle fotovoltaické asociace tu výhodu, že patří k zemím s nejnižšími klimatickými rozdíly v Evropě.

Solární panely lze instalovat na střechách po celém území včetně velkoměst, protože prašnost snižuje výkon minimálně, jen o jedno až tři procenta," řekl Aleš Spáčil z představenstva asociace.

"Čistě hypoteticky: pokud pokryjeme všechny střech solárními panely, pokryjeme více než 50 procent okamžité celkové energetické spotřeby republiky," dodal Spáčil.

 

Právě se děje

Další zprávy